Rezervația Naturală Văcăreşti: Trecut Prezent …Viitor?

Pe o suprafață de aproximativ 2 km², în anul 1716, Nicolae Mavrocordat ridica Mănăstirea Văcărești, care avea în jurul ei domenii întinse cu viță-de-vie. În anul 1863, terenul intra în proprietatea statului, iar mănăstirea devenea închisoare de stat până în anul 1973. În anul 1984, Nicolae Ceaușescu a hotărât demolarea închisorii şi începerea lucrărilor la un proiect care urma să includă un lac olimpic şi un complex sportiv, în vederea organizării Olimpiadei de Vară din anul 2004. Totul a decurs conform proiectului până pe data de 16 decembrie 1989, ziua în care la Timişoara izbucneau protestele urmate de revoluție.

După anul 1989, în “Groapa Văcărești” timpul parcă se contractă, proiectul nefiind reluat de niciuna dintre administraţiile publice centrale din România, până în prezent. Această lipsă de interes asupra Lacului Văcărești „răpește” locuitorilor oraşului una dintre posibilitățile de a-şi petrece timpul liber dar și ceea ce ar putea deveni un important obiectiv turistic. Totuşi, zona este folosită drept subiect de campanie electorală de către majoritatea candidaților la primăria sectorului 4 din București, la fiecare 4 ani. Începând cu luna ianuarie a anului 2003, în urma unui litigiu, zona a fost cedată pentru o perioadă de 49 de ani unei firme private (SC Royal Romanian Corporation SA), care ar fi urmat să investească aproximativ 400 de milioane de dolari pentru ridicarea unui complex sportiv.

După aproape 10 ani, rezultatele litigiului dintre concesionar şi Ministerul Mediului sunt încă nule. Astăzi, în Groapa Văcărești s-a dezvoltat un ecosistem complex, cu păsări (egrete, cormorani, pescăruși, lebede, rațe sălbatice, lișițe etc), șerpi, vulpi, dihori, vidre, șopârle etc. La începutul anilor 2000, aproximativ 40 de persoane de etnie romă s-au stabilit pe malul Lacului Văcărești, în 5 corturi și barăci, așezate la aproximativ 40-50 de metri una de cealaltă, fără curent electric, apa pe care o beau provenind dintr-un izvor subteran de lângă lac, iar încălzirea fiind făcută prin arderea vreascurilor găsite în zonă. Aceștia sapă zilnic în apropierea digului care înconjoară Groapa Văcărești, pentru a găsi fier vechi, în locurile unde până în 1984 erau casele celor ulterior expropriați de către Guvernul României de la acea vreme.  Conform pescarilor care locuiesc în zonă și vin des pe lac pentru pescuit, în ihtiofaună se întâlnesc cel mai des bibanul (Perca fluviatilis), lostrița (Hucho hucho), știuca (Esox lucius), caracuda (Carassius carassius), pești care, bineînțeles, aduc și braconajul pe lac (diferite persoane care întind plase în apă zilnic, iar în fiecare dimineață vin să le ridice, astfel populaţia de peşti scăzând pe zi ce trece).

După o dimineață și o după-amiază de plimbare prin papură, fotografiat faună și pescuit, ziua se poate încheia cu o cafea la Starbucks, un film 3D sau cumpărături la Nike, toate la câteva minute distanţă de lac. În data de 5 iunie 2012, Ziua Mondială a Mediului, ambasadorul Argentinei în România a prezentat Ministerului Mediului proiectul parcului Costanera Sur din Buenos Aires, zonă similară cu Lacul Văcărești. Potrivit Gărzii Naționale de Mediu, zona lacului nu mai poate fi folosită pentru dezvoltări imobiliare, deoarece fundul lacului este acum o mlaștină.

Organizații neguvernamentale, precum World Wildlife Foundation, National Geographic Romania sau Pro Parc, încearcă de câţiva ani, prin nenumărate dosare pline de acte înaintate la Ministerul Mediului, să declare zona rezervație naturală. Cu o situație a terenului incertă în ultimii ani, care probabil va rămâne la fel o perioadă de timp, grămezile de gunoaie din partea vestică a digului cresc în fiecare zi, foştii proprietari ai terenurilor din zonă dau statul român în judecată, iar zona este redescoperită de trecătorii rătăciţi sau de către biologi.

Dr. Irinel Popescu, entomolog, declara la începutul acestui an: “Groapa Văcăreşti poate concura chiar cu biodiversitatea unei zone precum este Parcul Natural Comana. Am găsit aici şi Tetramesa variae, specie semnalată pentru prima dată în fauna României” .

Până în momentul în care unul dintre zecile de proiecte depuse la Ministerul Mediului va fi început, Groapa Văcărești își va urma cursul natural: iarna cu viscol, nămeţi de 2 metri înălțime și cărări din loc în loc făcute de către locuitorii romi din zonă pentru a se putea deplasa; primăvara – cu ploile care transformă totul într-o mlaștina; vara –  fără pic de umbră dar cu mulți şobolani şi câini abandonaţi de stăpânii care nu îi mai doresc iar toamna – cu frigul şi gunoaiele mutate de vântul puternic din zonă, pe toată suprafața terenului, completează “tabloul” anotimpurilor în Groapa Văcărești.

Surse informaţii :  http://www.b365.realitatea.net ; http://www.gandul.info

Surse foto: autorul articolului

Articol realizat de Ionuţ Radu, student în anul II la specializarea Geografia Mediului, Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucureşti 

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
5 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
 1. foarte frumos !

 2. Ar trebui sa te mai documentezi in ce priveste “lacul Vacaresti” si locatia exacta a Manastirii Vacaresti si macar de faceai tu pozele si nu le luai de pe internet.

  • Lacul Văcărești a fost amenajat ȋn 1984, pe locul ȋn care până atunci se afla Mănăstirea Văcărești, devenită ȋnchisoare ȋn 1863, conform arhivelor sectorului 4 ( coordonatele fiind : 44°23’46″N 26°7’21″E ) ; dacă găsești online fotografiile mele, poți posta un link cu ele.

 3. Imi pare rau sa te anunt, dar sunt absolut convins ca in aceste lacuri, balti, japse… ar exista printre speciile pe care le-ai amintit tu si Lostrita (Hucho hucho). Nu poate fi vorba decat de Bibanul Soare (cunoscut ca si “Sorete”; “Regina” si impropriu si gresit numit uneori printre pescari si “lostrita” adica Lepomis Gibbosus)

 4. Intangibilitatea dreptului de proprietate este consacrata si de Conventia europeana a
  drepturilor omului, ratificata de tara noastra prin Legea nr. 30/1994 care, in art. 1 din Primul Protocol aditional semnat la Paris la 20 martie 1952, prevede:
  “Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decit pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international”.
  Dispozitiile art. 44 alin. 1 teza a II-a din Constitutia României prevad ca atât continutul cât si limitele dreptului de proprietate sunt stabilite de lege, iar art. 136 alin. (5) din Constitutie consacra caracterul inviolabil al proprietatii private în conditiile legii organice.

  In anul 1962 terenurile din aceasta zona au fost preluate de Gospodaria agricola colectiva Dudesti – Cioplea, devenita Cooperativa agricola de productie Popesti – Leordeni, prin deposedarea abuziva a proprietarilor de terenurile lor

  In primavara anului 1988, asa cum se arata si in “Scanteia nr.14230/20.mai.1988”, la indicatia fostului dictator Nicolae Ceausecu in zona Vacaresti a inceput demolarea. Intregul teren de 260 ha care fost preluat de Stat, in mod abuziv . Buldozerele au ”eliberat” terenul, demoland Manastirea Vacaresti, Locuintele oamenilor, iar acestia au fost “stramutati” in mod abuziv, in vederea realizarii proiectatului “Lac Vacaresti” . La 10 zile de la vizita dictatorului in zona apare Decretul Consilului de Stat nr.143/30 mai,1988 privind Obiectivul de investitii “Acumulare Lac Vacaresti” care NU A FOST NICIODATA PUBLICAT in Buletinul Oficial si in aceasta situatie cum prevedeau dispozitiile art.69 din Constitutia din 1965, in viguare in anul 1988 . – Explicatia este simpla: la data si continutul decretului evidentiau ca OCUPAREA TERENURILOR SI DEMOLAREA LOCUINTELOR AU AVUT LOC FARA VREO FORMA LEGALA!! Nepublicarea Decretului nr. 143/1988 atrage consecinta prevazuta de art. 2 alin.2 lit. f din Legea nr. 10/2001 potrivit caruia imobilele preluate de stat in baza unei legi sau a altor acte normative NEPUBLICATE , la data preluarii, in Monitorul Oficial sau in Buletinul Oficial sunt considerate imobile preluate in mod abuziv.
  Asadar, singur motivul nepublicarii Decretului nr. 143/1988 duce la calificarea de drept a imobilelor pretins preluate prin efectul acestui decret, ca imobile preluate in mod abuziv. Nicaieri in Decretul nr. 143/1988 nu se prevede trecerea in proprietatea statului a terenurilor si cu atat mai putin exproprierea” lor .- Formula “se expropriaza si se trece in proprietatea statului” nu se regaseste in acest decret, dupa cum nu se regaseste nici numele celor expropriati. Dupa ridicarea digului, lacul a fost umplut cu apa, cu consecinta inundarii terenurilor invecinate din Vitan Barzesti si a subsolurilor blocurilor din Calea Vacaresti sector 4 si s-a s-a constatat ca obiectivul era irealizabil dupa executarea lucrarilor privind cuva lacului,
  Lucrările au început în anul 1988, dar au fost sistate chiar înainte de Revoluţia din 1989. Stuf si papura. Scaieti si ciulini.Caini si sobolani.Serpi si ciori. Tantari si capuse.Oameni fara adapost. Foame si saracie azi la un sfert de veac de la revolutia din 1989, la un sperf de veac de democratie – incalcarea dreptului de proprietate
  Dupa Revolutia din 1989 cand, potrivit Constitutiei, Romania a devedint stat de drept, era de asteptat sa fie restituite imobilele preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Prin in aparitia Legii nr.18/1991(legea fondului funciar), Legea nr.169/1997 (privind modificarea si completarea Legii fondului funciar nr.18/1991) Legea nr.1/2000, O.U.G. nr.102/2001, prin Legea nr.247/17.07.2005 (privind reforma in domenile proprietatii) si prin aparitia Legii nr.165/2013 Privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România Statul are posibilitatea si obligativitatea reconstituirii dreptului de proprietate, de regula pe vechiul amplasament, iar cand nu este posibil, pe un alt amplasament, astfel cum reiese din modificarile aduse legilor enuntate mai sus.
  Lucrarea de investitie pentru care a fost preluat terenul de catre stat, respectiv Lacul Vacaresti, NU a fost finalizata, renuntandu-se la aceasta lucrare, astfel in speta sunt aplicabile dispozitiile Legii nr.247/2005 care impun restituirea catre adevaratii proprietari

  La 12 ani de la abandonarea investitiei s-a hotarat schimbarea destinatiei terenului. Prin Hotararea Guvernului nr.1223/2001 Guvernul Romaniei confera Companiei Nationale “APELE ROMANE” SA, calitatea de administrator special , (Dar, calitatea de administrator a fost pierduta implicit prin aparitia Hotararii de Guvern 855/2002 trecand terenul din domeniul public in domeniul privat al statului.
  Ulterior atat de “fundamental” a fost solutia propusa si adoptata incat, numai dupa 5 luni Hotararea de Guvern nr.1223/2001 a fost abrogata prin Hotararea de Guvern nr.481/2002.
  Numai ca dupa alte 3 luni se aproba prin Hotararea de Guvern nr.855/2002 publicata in Monitorul Oficial partea I nr.621/22.08.2002 , s-a dispus concesionarea , fara ca statul sa fie proprietarul acestui teren , cu toate ca existau Notificari pentru restituirea terenurilor din zona lac Vacaresti ,
  Concesionarea terenurilor a fost in vederea realizarii unui complex cultural-sportiv. In acest caz Statul isi exercita atributele proprietatii prin Ministerul Mediului, care ulterior a incheiat in calitate de CONCENDENT, un contract de concesionare . Pe 23 ianuarie 2003 a fost incheiat Contractul nr.1/2003, semnat de ministru Petru Lificiu si incheiat pe 49 de ani pe o redeventa de 0,28 centi/$/mp . Terenul a fost concesionat unei societati comerciale SC ROYAL ROMANIAN CORPORATION SA – patron cetateanul Tony Mikhael . Concesionarea terenurilor avea ca obiect realizarea unui complex cultural-sportiv. Asa cum se arata in Certificatul de Urbanism Nr.1258/65326/09.08.2006 . Acesta urma sa cuprinda realizarea unui complex multifunctional (in special sport si agrement, un hipodrom pentru curse de cai, un teren de golf, vile, complexe comerciale, etc…
  .
  Hotararea de Guvern 855/2002 Contractul de concesionare a fost illegal incheiat , deoarece Deoarece TERENURILE NU AU INTRAT IN PROPRIETATEA STATULUI IN TEMEIUL UNUI TITLU VALABIL, ASTFEL CUM PREVAD DISPOZITIILE ART.61, ALIN.1, DIN LEGEA NR.213/1998 SI CA ATARE GUVERNUL NU PUTEA DISPUNE PRIN HOTARAREA DE GUVERN 855/2002 ASUPRA CONCESIONARII ACESTUIA

  Statul are posibilitatea si obligativitatea reconstituirii dreptului de proprietate, dupa 23 de ani Statul de drept, potrivit Constitutiei dupa aparitia legilor reparatorii ca sa fie restituite imobilele preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Numai ca, fenomenul de tergiversare, amanare sau de obstructionare a retrocedarii terenurilor preluate in mod abuziv este si astazi in 2013 pus in aplicare si datorita acestora RETROCEDAREA TERENURILOR ESTE OBSTRUCTIONATA DE CATRE Statul Roman – MINISTERUL MEDIULUI (administratorul terenului lac vacaresti) – CATRE PROPRIETARII DE DREPT –
  Desi instantele de judecata au recunostut dreptul de proprietate , prin sentinte definitive si irevocabile, sunt Titluri de proprietate , Procese Verbale de punere in posesie, pentru restituirea terenurilor, proprietarii plastesc impozitul pe teren la zi, sunt intabulati in Cartea funciara, au numar cadastral, numar postal – cu toate astea proprietarii nu pot sa-si exercite prerogrativele dreptului de proprietate! Mai nou , statul roman prin administratorul terenului, Ministerul Mediului, concepe alte incalcari ale dreptului de proprietate, Este evident ca astfel de planuri si demersuri ( arie protejata, parc natural, groapa de gunoi, focar de infectie) nu fac decat sa perpetueze incalcarea dreptului de proprietate prin permanetizarea ocuparii terenului
  Statul Roman sa cumpere terenul la valoarea de circulatie pe care terenul respectiv ar fi avut-o daca lucrarea existenta asupra sa nu ar fi efectuata! Prin Constitutia Romaniei,Statul Roman stabileste ca: – proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege ; – nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica , cu dreapta si prealabila despagubire.Dreptul de proprietate este principalul drept real şi de fapt ocupă locul central în cartea a doua „Drepturile reale”. Dreptul de proprietate de proprietate mai este considerat ca fiind cel mai complet drept real, fiindcă întruneşte în mâinile proprietarului toate atributele acestui drept şi anume dreptul de posesiune, dreptul de folosinţă şi dreptul de dispoziţie.
  Dreptul de proprietate este acel drept subiectiv ce conferă titularului exercitarea în putere proprie şi în interes propriu a atributelor de posesie, folosinţă şi dispoziţie asupra bunurilor sale
  Atribut al dreptului de proprietate, consta in posibilitatea titularului acestuia de a intrebuinta in interesul sau bunul care ii apartine si de a dobandi produsele si veniturile obtinute din utilizarea lui. Ce a facut regimul comunist in frunte cu Ceausescu se numeste Nationalizare. Ce a facut regimul democrat in frunte cu toate guvernele de la revolutie pana la azi se numeste – nerespectarea dretului de proprietate – si ce vor ce vrea sa faca guvernul de astazi si ONG-urile cred daca consultati un avocat – atunci se va numi INFRACŢIUNI CONTRA DEMNITĂŢII
  Art. 220 Tulburarea de posesie
  Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, a unui imobil aflat în posesia altuia, fără consimţământul acestuia
  Cati bani ii trebuie unui proprietar sa renunte la proprietatea sa???? Tu poti sa renunti la proprietatea ta?????????!!!
  http://www.mmediu.ro/beta/wp-content/uploads/2012/05/2012-05-25_Legea_10_situatiedosare_apr2011.pdf

2 total pingbacks la acest articol
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress