Rezervația Biosferei Dana – Iordania

Bine v-am regăsit! După cum v-am obișnuit, încerc să scriu cât se poate din propria-mi experiență, așa că, proaspăt întoarsă dintr-un alt mediu geografic și cultural, vă împărtășesc cu drag ceea ce am întâlnit.

Iordania. Țară arabă, ștearsă de soare și crescută din nisip și pietre, unde într-o lună am văzut o singură dată nori, și aceia cirrus.

Rezervația Biosferei Dana - Iordania

Dar eu știam că locul pe care îl voi cunoaște va fi diferit. Rezervația Biosferei Dana. DA. NAtura e minunată aici! Un mix de multă vegetație și faună; în comparație cu ce te-ai aștepta să găsești, oricum.

În anul 1989, zona a devenit rezervație. Altitudinea începe de la 120 m sub nivelul mării, în deșertul Wadi Dana și urcă, de-a lungul riftului, până la aproximativ 1500 m. Astfel că aria protejată prezintă 3 regiuni biogeografice: zona mediteraneană – cu ienupări, stejari, fistic, dar și pin sau acacia, numeroase păsări găsindu-și aici habitatul; zona iraniano-turaniană – cu sol în principal calcaros și vegetație dominantă de Artemisia arborescens, puțin bogată în faună; zona sudaniană – soluri sărace, arbuști pitici și ierburi.

Rezervația Dana apare ca o oază în deșertul stâncos, aici aflându-se, printre altele, pasărea rară Syrian Serin, ibexul Capra nubiana, Antilopa arabă (Oryx leucoryx), pisica de nisip (Felis margarita), vulturul imperial (Aquila heliaca), gazela Dorcas (Gazella dorcas), șacalul (Canis aureus), vulturul eurasiatic (Gyps fulvus). Natura e la tot pasul, cactuși, ficus, până și nuci te îmbie pe drum la izvorul din micuța așezare Dana Village.

Este foarte greu să surprind într-un articol minunățiile faunei și florei din Dana, dar ca să vă faceți o imagine, m-am simțit parte din acest loc fantastic și prin simplul moment în care, trecând pe lângă un stejar, am zărit un…cameleon!

PS: În următorul articol, vă împărtășesc din activitățile de cercetare din parc.

PS2: Mulțumesc Alexandrei Barbu pentru research-ul temeinic făcut despre aria protejată.:)

Fotografiile sunt realizate de autoarea articolului.

Despre autor
Absolventa a Facultății de Geografie (UB) - specializarea Știința Mediului și a masterului de "Dezvoltare Durabila" - Universitatea Ecologica.
3 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Ai surprins foarte frumos elementele de vegetatie si fauna! Felicitari!

  2. Mulțumesc, Gabriela!

  3. Foarte frumoase locuri! Am reuşit să ajung şi eu acolo anul acesta în primăvară. În aprilie, când am fost eu, era o feerie de culori. Pe mine m-au interesat insectele coleoptere, scriu şi o lucrare despre ele! Am văzut şi eu o şopârlă gecko într-o fisură din stâncă.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress