Despre Parcul National Peak District, Anglia (Partea a II-a)

Se zvoneste ca in orice zi aleasa din an, este mai probabil ca in Parcul National Peak District sa fie mai multi oameni la plimbare, in drumetii sau cu bicicleta decat in orice alta locatie din Marea Britanie. Iar motivele sunt destul de usor de dedus. Parcul este accesibil – jumatate din populatia Angliei locuieste la o distanta de pana in 100 km de parc, supranumit si “Marea Evadare” de catre locuitorii marilor centre industriale din apropiere.

Ce putem face acolo?

Rute pe distante lungi – pot fi parcurse de drumeti, calareti sau ciclisti; una dintre cele mai grele este Calea Peninilor, de peste 400 km, deschisa tuturor aventurierilor. Alte drumetii – se pot desfasura in cei peste 120 km² de lande, unde vizitatorii pot descoperi vegetatia specifica (turba, muschi, bumbacarita, ferigi) si pot relationa mai usor cu natura, in vastitatea ei.  Ciclism si echitatie – sunt doua dintre activitatile populare in cadrul parcului, centre de inchiriere de biciclete fiind pozitionate in puncte strategice. Alpinismul – se poate practica cu usurinta atat in White Peak, cat si in Dark Peak, parcul fiind recunoscut ca primul test in materie de alpinism al tuturor celor pasionati. Speologia – se bucura de numeroasele pesteri din calcarul Varfului Alb, multe dintre acestea descoperindu-se si dezvoltandu-se astazi pe baza fostelor mine de calcar. Sporturile aerului – includ planorul, parasutismul sau plimbarile cu balonul, puncte atractive ale parcului.

Toate activitatile enumerate stau la baza conservarii parcului, asadar, avand in vedere organizarea perfecta a autoritatii parcului, nu exista motive de ingrijorare privind prezervarea frumusetii acestuia.

Farmecul locului?

In regiuni retrase, obiceiurile si traditiile tind sa fie protejate si sustinute de comunitati izolate, care, an dupa an, le onoreaza cu loialitate. O datina respectata este omagierea apei ca si dar nepretuit, mai ales in platoul calcaros din White Peak, prin decorarea tuturor fantanilor. Satele prezinta, de asemenea, colinde proprii, care in perioada Craciunului, se aud nu numai in biserici, dar si in puburi si casele oamenilor. Un mit local parca aproprie mai mult comunitatea de natura, si anume cel al Spiritului Verde, al padurii, regasit in cele mai vechi poeme in limba engleza.

Ce gust are parcul?

Putine locuri din Marea Britanie prezinta o asemenea varietate gastronomica, precum Parcul National Peak District. De la tarta Bakewell, care local poarta numele de budinca, la turta dulce Ashbourne traditional in forma de om, ca si in basm, sau la “mama tuturor branzeturilor englezesti”, branza Stilton. Piete agroalimentare ce vand produse locale, organice, carne, legume si fructe, sunt adevarate puncte de atractie.

Acum, ca si un experiment, va propun sa incercati o reteta al carei nume parca v-ar incuraja spre un desert delicios: BAKEWELL PUDDING sau budinca care se coace bine :) Eu am de gand sa ma aventurez in bucatarie dupa sesiune.

Ingrediente: aluat de foietaj, 5 galbenusuri si 3 albusuri de ou, 120 g de unt, 170 g de zahar foarte fin, esenta de migdale si gem de capsuni.

Metoda:

  1. Asezati aluatul de foietaj intr-o tava de cuptor, de preferabil rotunda.
  2. Topiti zaharul si untul impreuna, amestecati galbenusurile si albusurile cu esenta de migdale.
  3. Acoperiti aluatul din tava cu gem de capsuni si apoi adaugati mixtura din oua deasupra.
  4. Tineti 15 minute la cuptorul incalzit in prealabil la temperatura maxima, urmate de 30 minute la temperatura medie.
  5. Pofta buna! Si astept impresiile voastre!:)

Daca v-a placut articolul, aveti posibilitatea de a-l vota. Iar pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre !

Fotografiile sunt realizate de autoarea articolului.

Despre autor
Absolventa a Facultății de Geografie (UB) - specializarea Știința Mediului și a masterului de "Dezvoltare Durabila" - Universitatea Ecologica.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress