RETEAUA NATURA 2000

Sunt mai multe forme si mijloace de a conserva biodiversitatea; una dintre acestea este Reteaua Natura 2000!!!

Ce este Natura 2000?         

Natura 2000 este o retea ecologica europeana de arii naturale protejate si cuprinde arii speciale de conservare (privind conservarea habitatelor, a faunei si florei salbatice) si arii de protectie speciala avifaunistice (privind conservarea pasarilor salbatice).

Scopul Natura 2000

Natura 2000 are ca scop mentinerea sau restabilirea tipurilor de habitate naturale.

Fiecare stat membru contribuie la crearea retelei Natura 2000, proportional cu reprezentarea pe teritoriul sau a tipurilor de habitate naturale si a habitatelor speciilor.

Reteaua nu afecteaza dreptul la proprietate; in cazul in care vor exista activitati care trebuie stopate, vor fi acordate compensatii.

Special Conservation Areas – sunt acele arii naturale protejate de interes comunitar; scopul acestora este de a conserva, mentine si, acolo unde este cazul, readuce la o stare de conservare favorabila habitatele naturale si/sau populatiile speciilor. Fac parte din Reteaua Natura 2000, conform Directivei Habitate. Acestea sunt fostele situri de importanta comunitara.

Ce este starea de conservare a unui habitat?

Starea de conservare a unui habitat natural este data de totalitatea factorilor ce actioneaza asupra sa si asupra speciilor caracteristice.

FAVORABILA ?

–        arealul si suprafata habitatului sunt stabile sau in crestere si au structura si functiile specifice necesare pentru conservarea pe termen lung;

–        datele privind dinamica populatiei indica ca aceasta se mentine si are sanse sa se mentina pe termen lung.

TIPURI DE SPECII INCLUSE – cele in pericol de disparitie in aria lor de raspandire naturala sau care constituie exemple remarcabile pentru una dintre regiunile biogeografice.

Arii de Protectie speciala avifaunistica – sunt acele arii naturale protejate care au ca scop conservarea, mentinerea si, acolo unde este cazul, readucerea la o stare de conservare favorabila a speciilor de pasari si a habitatelor specifice. Fac parte din Reteaua Natura 2000, conform Directivei Pasari. Mijloacele de conservare se aplica pasarilor, cuiburilor, oualor si habitatelor.

La definirea acestor situri NU s-a plecat de la ideea unei protectii stricte, care sa interzica activitatea umana; se considera ca in foarte multe situatii, activitatile umane de gospodarire a resurselor naturale pot continua. In multe cazuri, prezenta habitatelor si a speciilor din siturile Natura 2000 se datoreaza in special modului in care de sute de ani sunt gospodarite durabil padurile, pasunile sau fanatele.

Sursa informatie : www.natura2000.ro

Surse foto: www.natura2000.ro

                  http://www.birdlife.org/news/news/2008/05/cop9_bonn.html

                  http://ro.wikipedia.org/wiki/Urs_brun

Articol realizat de Alina Costici

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Cine aproba activitati de exploatare,intr-un sit Natura 2000 ?
    Cine poate administra un astfel de sit si cu ce fonduri ?

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress