Traind pe o insula in mijlocul orasului (partea a II-a)

Temperatura aerului influenteaza stratul limita al atmosferei de deasupra zonei urbane si, implicit, raspandirea concentratiei de poluanti in atmosfera. Cu cat stratul limita este mai stabil, iar temperatura aerului mai ridicata, cu atat concentratia de poluanti este mai mare, deoarece acestia nu se pot dispersa in afara stratului.

Un alt efect al fenomenului de insula de caldura urbana il constituie si diminuarea activitatii vegetatiei, care are un rol din ce in ce mai mic in ameliorarea poluarii aerului. Astfel, o mare parte din vegetatia specifica dispare treptat, ca urmare a incapacitatii de adaptare la temperaturi mai ridicate, locul acesteia fiind luat de plante ruderale invazive sau de alte specii de plante introduse artificial, usor adaptabile. Pierderea acestor specii de flora implica, in cea mai mare parte din cazuri si o disparitie a faunei locale, adaptata la cadrul vegetal respectiv.

In ceea ce priveste costurile de locuire, pentru anotimpul rece, influenta insulei de caldura urbana este una pozitiva, o temperatura a aerului mai ridicata in exterior ducand la o usoara scadere a necesitatii de incalzire in interiorul cladirilor. In perioada calda a anului, aceasta prezinta un caracter negativ, prin nevoia tot mai mare de racire a aerului din interiorul locuintelor sau a cladirilor in interiorul carora se desfasoara diferite activitati. Astfel, creste numarul aparatelor de aer conditionat, ducand la cresterea consumului de energie si, implicit, a consumului de combustibili utilizati in procesele de generare a energiei.

Starea de sanogeneza a populatiei devine precara, aparand o serie de boli in randul rezidentilor, determinate sau favorizate de existenta unui stres termic ridicat, cele mai intalnite fiind bolile respiratorii, ale pielii sau ale sistemului nervos. Cele mai expuse categorii de varsta sunt batranii si copiii, dar si persoanele cu afectiuni cardiovasculare.

Cum putem scapa de insula de caldura urbana?

Spatiile verzi, in special copacii, pot diminua sau chiar elimina efectul acestui fenomen, prin procesele de transpiratie si de umbrire a suprafetei terestre. Astfel, spatiul construit reprezinta principalul motiv care duce la formarea si ulterior intensificarea fenomenului.

O serie de studii au determinat ca un numar ridicat al copacilor si parcurilor urbane duce la diminuarea temperaturii aerului local cu 0.5 – 1 ºC, iar pentru fiecare reducere a temperaturii aerului cu 1 ºC, se poate reduce consumul de energie cu pana la 2 – 4%.

Unul din motivele care duc la intensificarea insulei de caldura urbana este atat ponderea mica a acestor tipuri de spatii, cat si raspandirea inegala a acestora in suprafetele urbane.

Astfel, cu un plan urbanistic corect, insula de caldura urbana  ar putea fi atenuata si, in unele cazuri, poate chiar disparea.

Asadar, o persoana care locuieste intr-o zona centrala a unui oras, este norocoasa in proportie de 100%? Si, ce credeti, un motiv pentru care pretul de cumparare sau de inchiriere a unui apartament este atat de ridicat in centrul oraselor poate fi, printre altele, faptul ca vine la pachet si cu o insula, fie ea si de caldura?

In concluzie, din acest articol am invatat cel putin un lucru: daca locuiesti in centrul orasului tau, inseamna ca esti in mijlocul unei insule, aproape de orice. Acum puteti singuri sa reliefati avantajele si dezavantajele.

Articol scris de Bonciu Adela, absolventa a masterului Evaluarea integrata a starii mediului, Facultatea de Geografie

Bibliografie: Bonciu Adela, (2011), Evaluarea fenomenului de insula de caldura urbana pe timp pe iarna, a municipiului Bucuresti, Lucrare de dizertatie, Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti

Sursa foto: http://jezebel.com/heat/

Daca v-a placut acest articol, va rugam sa-l votati ! De asemenea, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine, dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre.

Despre autor
Absolventa a specializarii Stiinta Mediului si a masterului Evaluarea Integrata a Starii Mediului din cadrul Facultatii de Geografie (UB).
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress