O altfel de practica

Pe data de 21 Noiembrie 2011 un grup de studenti, masteranzi, doctoranzi si profesorii lor (in total 40) au plecat de pe aeroportul din Baneasa cu destinatia Bruxelles, in ceea ce am numit noi “o altfel de practica”. Aceasta a fost organizată de Departamentul de Geografie Regionala si Mediu din cadrul Facultatii de Geografie, iar grupul multiplicator de opinie europeana Universitatea din Bucuresti a beneficiat de suportul financiar si organizatoric al Parlamentului European prin Directia Vizite şi Seminarii (prin responsabil de vizite pentru Romania doamna administrator Mariana Cosac). Tema practicii a fost “Institutii europene si rolul lor in promovarea politicilor comunitare din domeniul protectiei mediului”.

Programul a cuprins o serie de intalniri cu reprezentanti ai Institutiilor Europene aflate in capitala Belgiei, precum Parlamentul European, Comisia Europeana, Comitetul Regiunilor, Consiliul European, dar si o vizita la o statie de epurare a orasului.

Vizitele au constat intr-o serie de sedinte, in care au fost prezentate rolul, organigrama si activitatile institutiilor, fiecare student avand posibilitatea de a pune intrebari pe aceste teme.  Au fost de asemenea prezentate si posibilitatile de a ocupa un post de functionar in cadrul institutiilor, precum si pregatirea si pasii necesari pentru a face un asemenea demers. Trebuie mentionat ca unele dintre vizite au fost facute in salile de conferinta ale institutiilor, acolo unde reprezentantii statelor membre isi tin discutiile in plen.

Turul de la statia de epurare a surprins placut, o data prin faptul ca este una dintre cele mai moderne statii de acest fel din Europa, dar si prin faptul ca cei de acolo erau familiarizati cu vizitele studentilor, avand organizat un tur ghidat.

Acestea au fost activitatile cu caracter formal ale practicii. Trebuie insa mentionate si cele “informale”, adica cele in care ne-am plimbat, vizitat, mancat, distrat etc. Bruxelles are multe de oferit turistilor, plecand de la centrul vechi, care in aceasta perioada transmite spiritul Craciunului oricarui vizitator, si pana la restaurantele romantice si magazinele luxoase pline de ciocolata, dulciuri si suveniruri.

Anvers – un oras vechi, care se mandreste cu picturile lasate mostenire de Paul Rubens, precum si cu somptuoasa catedrala in stil gotic.

Bruges – probabil unul dintre cele mai frumoase orase ale Belgiei sau Mica Venetie cum mai este numit. Stilul flamand te izbeste la fiecare colt de strada, lasandu-ti o impresie placuta, ca sa nu mai mentionez de turnul de 88 de metri din centru ce-ti ofera o panorama de neuitat, cladirile in culori vii, canalele cu barcutele lor ce dau un farmec aparte orasului si bineinteles nelipsitele magazine de dulciuri care ne imbiau la fiecare pas. Totul te face sa iti doresti sa revii.

Insa, dupa ce ne-am “clatit ochii” prin vitrine si ne-am minunat trecand pe sub arhitectura spectaculoasa a orasului, ne-am multumit cu un gratar si un vin bun sau o bere belgiana, la hostelul unde eram cazati. Ultima petrecere s-a lasat cu ciocnit de pahare, mancare buna si jocuri de societate.

Totul a durat 7 zile, lasand in amintirea fiecaruia o experienta inedita, unde formalul  s-a impletit frumos cu calatoria si voia buna, asa cum se intampla adesea in practicile geografilor.

Sursa foto: Cristian Ioja

Despre autor
Specialist în conservare și protecția mediului
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Felicitari Bogdan pentru articol. Este foarte bine ca studentii ajung sa fie mandrii cu ceea ce fac si percep importanta momentelor pe care le traiesc.

    • Va multumesc! Este bine ca exista si profesori care se preocupa asa cum trebuie de pregatirea profesionala a studentilor.

1 pingback on this post
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress