Hrana noastra cea de toate zilele – (ne)ecologica?

Conceptul de “alimentatie sanatoasa” ridica confuzii in randul consumatorilor, care  pun semnul egalitatii intre produsele naturale, ecologice, bio sau organice.

Ne-am obisnuit sa credem ca produsele ecologice si cele naturale reprezinta acelasi lucru. Diferenta este, insa, una majora. Cand spunem “natural”, de obicei ne gandim la ceva care exista in natura.  Petrolul este natural, azbestul, mercurul, plumbul, insa acest lucru nu inseamna ca sunt benefice pentru organism. Alimentele naturale sunt produse din ingrediente obtinute in mod conventional (agricultura conventionala), dar la procesarea carora nu sunt adaugati aditivi.

Desi unele produse  “naturale”  sunt facute numai din plante, tot contin substante chimice de sinteza, conservanti sau coloranti. In mod evident, un asemenea produs nu este nici pe departe natural.

„Ecologic” nu inseamna „natural”. Industria alimentara foloseste termenul de „natural” pentru a indica faptul ca un aliment a fost procesat intr-o masura minima si ca nu sunt adaugati conservanti.


Alimentele ecologice, cunoscute si sub denumirea de “bio” sau “organice”, sunt cele obtinute de catre fermierii care pun un accent deosebit pe utilizarea resurselor regenerabile si pe conservarea calitatii mediului.

Pentru ca un produs sa fie declarat ecologic, este necesar ca minim 95% din componentele sale sa fie ecologice si sa se realizeze o evaluare de catre un Organism de Inspectie si Certificare, acreditat pe plan national sau international.

Exista produse bio certificate si produse bio fara certificare, care nu au pe eticheta sigla unui organism de certificare, ci doar specificatii la ingrediente. Multi producatori aleg sa nu urmeaze procedura certificarii, intrucat aceasta inseamna cheltuieli si birocratie, care dubleaza pretul.

Nu toate produsele  ecologice sunt obtinute la fel, iar calitatile alimentelor etichetate cu sigla „natural“ nu  echivaleaza cu ale celor „bio“.

Produsele bio au o calitate nutritionala cu 30% mai mare decat cele obisnuite: fructele si legumele sunt mai bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, carnea este mai putin grasa, iar uleiurile si ouale bio au acizi grasi de cea mai buna calitate. Mai mult decat atat, ele nu contin pesticide, substante vinovate de aparitia cancerului, a infertilitatii, a obezitatii, a malformatiilor si a dereglarilor hormonale.

Fructele si legumele crescute natural sunt mai satioase si mult mai aromate, intrucat nu sunt crescute fortat cu ingrasaminte artificiale si cu apa in exces. La fel se intampla si cu carnea provenita din animalele crescute natural, care este de o calitate mult mai buna.

Atentie insa: bio nu inseamna si dietetic! Zaharul din sfecla cultivata biologic este la fel de daunator sanatatii ca orice alt zahar rafinat, la fel si untul in exces sau slanina, oricat de sanatos ar fi crescut animalul din care provin acestea.

Agricultura ecologica respecta natura si o lipseste de produse chimice de sinteza. Pe de alta parte, agricultura fortata polueaza puternic apa, solul, fauna si flora, iar rezultatele sunt uneori devastatoare.

In Romania,  piata produselor ecologice este abia in curs de dezvoltare. Cele mai multe magazine specializate in vanzarea de produse ecologice se afla in Bucuresti. Acestora li se alatura magazinele  „BIOCOOP“ din Sibiu, „Bio Markt“ din Timisoara si „BioBazar“ din Targu Mures.

In tara noastra se produc aproximativ 250 de tipuri de alimente ecologice, 80 % din produsele bio de pe piata fiind de import. Nucile, ciupercile si cerealele reprezinta peste 50% din exporturile ecologice. Fructele si legumele, laptele si produsele lactate sunt la fel de bine cotate pe piata europeana bio, iar Italia, Germania, Elvetia si Olanda sunt principalele lor destinatii. Mierea de albine ecologica este rezervata exportului in proportie de 90%.

Consumul de produse ecologice are multe avantaje:

  • la producerea lor nu s-au folosit ierbicide, pesticide, hormoni;
  • nu contin aditivi sau alte substante chimice;
  • nu sunt modificate genetic;
  • produsele de origine animala nu contin urme de antibiotice;
  • sunt produse sanatoase, lipsite de reziduuri toxice;
  • au un continut echilibrat de substante bioactive si minerale;
  • impactul asupra mediului inconjurator este minim.

Sper ca v-am convins cat de importanta este consumarea de produse bio! Cu totii suntem interesati sa consumam produse care sa se apropie de gustul natural al acestora, cu implicatii favorabile asupra sanatatii noastre. Este adevarat ca au un pret mai ridicat fata de alimentele  neecologice, dar ganditi-va cat de mult conteaza sa ne mentinem sanatatea organismului in limite normale.

Pe zi ce trece ne minunam tot mai mult de fructele si legumele “mutant”, care ne asteapta aranjate frumos pe rafturile din magazine. Acestea sunt rodul modificarii genetice, proces depre care va voi vorbi in urmatorul articol.

Voi ce ati alege dintre o rosie mare, foarte “inrosita” (in mod fortat) si una mica, dulce si zemoasa, coapta la soare, care se trezeste dimineata scaldata de roua?

Surse foto:

http://www.bio-romania.org      http://life-care-sanatate.com/brosura/     http://www.veggie.ro

Dragii nostri cititori, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre !

Articol realizat de Nicoleta Tane

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress