Cum ne afectează telefoanele mobile sănătatea?

În zilele noastre sunt foarte puțini oameni care NU dețin un telefon mobil. Din generația bunicilor poate sunt cei mai mulți, deși cunosc personal și tineri care s-au ținut departe de tehnologia aceasta invadatoare, păstrându-și the old-fashion charming way of life.
Probabil ați mai auzit de efectele nocive ale telefoanelor mobile – ce spuneți, când vă puneți în balanță calitatea vieții cu sănătatea, care atârnă mai greu? Să fie echilibru, totuși?

Aceste aparate, multifuncționale deja, emit și un nivel scăzut de radiații electromagnetice.

cum ne afecteaza telefoanele mobile

În 2011, Organizația Mondială a Sănătății (WHO) și Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) au revizuit, timp de un an, experimente, lucrări de cercetare și studii despre diferitele impacte asupra sănătății oamenilor – concluzia acestora a fost că radiația provenită de la telefoanele mobile și telefoanele fără fir este “posibil cancerigenă pentru oameni“. În aceeași categorie intră și plumbul, DDT-ul și substanțele de combustie.

În 2012, la forumul organizat de Environmental Health Trust, în Washington, Statele Unite, s-au prezentat concluzii ale câtorva cercetători, în asentiment. Astfel, omul de știință rus, Dr. Igor Belyaev și cel de origine turcă, Dr. Nesrin Seyhan, au declarat că, în urma cercetărilor, au ajuns la concluzia că radiațiile emise de aceste dispozitive portabile pot deteriora ADN-ul și procesul de reparare a acestuia, respectiv ducând la carcinogeneză.

cum ne afecteaza telefoanele mobile

Un alt studiu realizat de Dr. Hugh Taylor, un medic specializat în domeniul sănătății reproducerii de la Școala de Medicină din Universitatea Yale, a legat radiațiile de la telefoanele mobile de dezvoltarea anormală a sistemului nervos la rozătoare. După ce a introdus telefoane în cuștile cu rozătoare gestante, a constatat că puii prezintă memorie scăzută și hiperactivitate. Süleyman Kaplan, un om de știință turc și profesor, îl completează pe Dr. Taylor, arătând că expunerea prenatală la radiații de telefon mobil reduce numărul de celule nervoase și afectează structura creierului la șobolani.

Cea mai recentă lucrare științifică, publicată în aprilie 2013, întărește concluzia că telefoanele mobile sunt nocive pentru om (!).
Rapoarte impresionante arată că la cei care folosesc telefoanele înainte de a împlini 20 de ani, se găsește o creștere a riscului de apariție a cancerului de creier sau a leucemiei de 4-8 ori. De asemenea, s-a constatat că telefoanele produc așa numitele puncte fierbinți în țesutul cerebral, în ciuda celor mai înalte standarde folosite azi în producerea aparatelor.

Ce puteți face să vă protejați totuși de aceste radiații?

1. Renunțați la telefonul mobil!

E prea (de tot!) folositor și nu puteți renunța?

2. Atunci utilizați căștile sau difuzorul. Acestea emit mai puține radiații, așadar, când nu sunteți într-un apel, scoateți-le din urechi!

3. Țineți telefonul departe de corpul vostru! Chiar și când vorbiți, nu îl lipiți de ureche, iar când folosiți căștile, nu îl țineți în buzunar! Bineînțeles, pe timpul nopții, încercați să îl păstrați închis; dacă sunteți persoane foarte importante și sunteți căutați, măcar lăsați-l în altă cameră!

cum ne afecteaza telefoanele mobile

4. Trimiteți mesaje când este posibil, în loc să sunați. SMS-urile țin radiația departe de cap.

5. Sunați când semnalul este puternic! Puține linuțe înseamnă că telefonul trebuie să consume mai multă energie să-și trimită semnalul, deci și mai multe radiații.

6. Limitați contactul copiilor cu telefoanele mobile! Creierul copiilor mici poate absorbi de două ori mai multe radiații decât cel al adulților.

cum ne afecteaza telefoanele mobile

Știu că suntem în era comunicației, că “nu ne descurcăm” fără telefon, că “avem nevoie” de el, dar să fim totuși cu băgare de seamă! Când e cazul să ne desprindem de el, să o facem!

Vă doresc un concediu plăcut, fără telefon! :)

Surse informații: ewg.orgstatic.ewg.orgehtrust.orgsciencedirect.commonographs.iarc.fr

Surse fotografii: topnews.involhonka-press.rutheindiantalks.blogspot.roorgoneenergy.orgamitbhawani.com

Despre autor
Absolventa a Facultății de Geografie (UB) - specializarea Știința Mediului și a masterului de "Dezvoltare Durabila" - Universitatea Ecologica.
6 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
 1. Telefonul a devenit portabil la 20 februarie 1942 , când americanul Donald M. Mitchell a cerut eliberarea unui brevet pentru telefonul său mobil, „Radio portabil pentru transmisie și recepție”. Dispozitivul transmitea folosind unde scurte , avea o rază de acțiune limitată și cântărea nu mai puțin de 2,5 kg. Au mai trecut 35 de ani până când telefoanele mobile au început să fie folosite pe scară largă, de oamenii obișnuiți. Inventatorul primului telefon mobil este considerat dr. Martin Cooper , fostul manager de sistem din cadrul companiei Motorola .

 2. Vă mulțumim frumos pentru aceste informații!

 3. In ceea ce priveste radiatiile emise, pe langa masurile de precautie mentionate, exista produse care le pot ecrana intr-o proportie de peste 99%, este vorba de perdele antiradiatii (de pus la fereastra) si vopsele de ecranare pentru aplicarea pe perete.
  Cele mai ample studii asupra efectelor nocive sunt cele efectuate de grupul Bioinitiative in ultimii 10 ani.

 4. Sevenx, poţi să ne spui unde găsim acele studii. Ar fi foarte interesant.
  Mulţumesc.

 5. Mda! Toată lume vorbeşte de studii pe această temă, dar când întrebi ce studii, nu-ţi mai răspunde nimeni. A trecut mai mult de o lună de când i-am pus întrebarea lui Sevenx şi încă nimic…
  Până acum cea mai complexă şi completă susră de informaţii pe această temă e cartea:
  Idolii fără fir. Telefonia mobilă şi poluarea electromagnetică

  Mă rog… are un titlu cam neinspirat dar informaţia e de calitate

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress