Arta Tatuajului

Art enables us to find ourselves and lose ourselves at the same time. (Thomas Merton)

Tatuajul este o formă de artă care a fost folositӑ secole la rând de cӑtre societӑṭile tribale în ritualuri religioase, pentru a determina poziția socialӑ a indivizilor sau ca semn de trecere cӑtre o altӑ etapă a vieții  De exemplu, bӑieṭii erau tatuați la vârsta adolescenței pentru a fi obișnuiți cu durerea ce o vor suporta în timpul luptelor, iar fetele, dacӑ nu puteau suporta durerea din timpul tatuatului, nu erau lӑsate sӑ se mӑrite, deoarece se credea cӑ acestea nu vor suporta durerile nașterii.

Datoritӑ faptului cӑ pielea nu este “conservatӑ” foarte bine de-a lungul timpului, existӑ puține dovezi arheologice ale tatuajelor în antichitate. Totuși, câteva obiecte datând din era Paleoliticӑ au fost clasificate drept “instrumente de tatuat”. Pe lângă  acestea, existӑ dovezi arheologice ce demonstrează  existența tatuajelor în Egipt, între anii 4000-2000 ȋ.Hr.; de asemenea, urme de tatuaje s-au gӑsit pe brațele și picioarele mumiei faraonului Seti I (1279 ȋ.Hr.). Urme de tatuaje se gӑsesc și pe mumia Ötzi, descoperitӑ în anul 1991 la granița dintre Austria și Italia, aceasta având circa 5300 de ani. 

Singurul loc în antichitate unde tatuajele erau considerate un lucru negativ a fost China. Aici tatuajele erau dragon-tattoos-5considerate o pedeapsă; în China exista concepția cӑ organismul uman este sacru și cӑ acesta nu trebuie afectat într-un mod permanent, nici mӑcar prin tatuaj. Astӑzi, tatuajele chinezești sunt extrem de populare în lumea occidentalӑ, arta și literele chinezești fiind foarte bune modele pentru tatuaj, alӑturi de dragoni și simbolul yin/yang.

Nativii americani utilizau cuțite foarte ascuțite, îmbibate în cerneală neagră, cu care crestau și colorau în același timp pielea. Triburile din Noua Zeelandă foloseau instrumente din os, cu care pur și simplu “ciopleau” în piele modelele dorite, de obicei locul preferat fiind fața. La eschimoși, femeile erau tatuate pe faṭӑ ca semn de frumusețe, utilizând un os subțire de pește îmbibat în grӑsime de focӑ și funingine. Polinezienii înțepau pielea cu dinți de rechin, ȋnmuiaṭi în vopsea, iar în Japonia, acele ascuțite erau confecționate din cochilii de scoici. Nici poporul român nu face excepție; dinastia Mușatinilor dar și cea a Basarabilor își tatuau simbolul dinastic pe corpul copiilor. În secolele XVI – XVII, marinarii au “adus” tatuajul în Europa. În anul 1876, prima mașină de tatuat este inventatӑ de cӑtre Thomas Alva Edison, mașină ce avea la bazӑ un motoraș electric. În anul 1961, izbucnirea unei epidemii de hepatită și a unei forme de intoxicație a sângelui au dus la interzicerea tatuӑrii în mai mult state din SUA.

Deși reacțiile alergice la tatuajele permanente sunt rare (luând în considerare numӑrul mare de tatuaje realizate anual după anul 2000), acestea totuși pot apӑrea, alӑturi de cicatrici și reacții fototoxice (reacții datorate expunerii de lungӑ duratӑ la lumina soarelui pe timp de varӑ, atunci când aceasta are o putere mai mare), sau alte efecte adverse, de obicei fiind de vinӑ pigmenții de culoare (producӑtorii de pigmenți nefiind obligați sӑ dezvӑluie în totalitate materialele folosite pentru obținerea acestor pigmenți).

Pentru culoarea neagră, de obicei se folosesc cristale de magnetit sub formӑ de praf, amestecate cu carbon amorf (funingine). Pentru maro, se folosește ocrul. Ocrul este un amestec al oxizilor de fier cu lut, astfel obținându-se o culoare gălbuie, iar apoi. deshidratarea prin ȋncӑlzire ȋi oferӑ o culoare roșiaticӑ-maronie. Pentru roșu, (consideratӑ cea mai toxicӑ culoare), se folosește oxidul de fier, cunoscut popular sub numele de ruginӑ. Pigmenții roșii obṭinuṭi din cinabru și cadmiu sunt extrem de toxici. Cei mai folosiți pigmenți de roșu sunt cei obṭinuṭi din Naphthol, acestea având mai puține reacții alergice raportate, dar toate nuanțele de roșu prezintӑ riscuri alergice și componente toxice.fusion_tattoo_ink_full_set

Pentru portocaliu, pigmentul se obține prin condensarea a 2 molecule de pigment monoazo, acestea fiind molecule “mari”, cu stabilitate termicӑ și stabilitate a culorii. Pentru galben, se folosesc cadmiul galben, ocrul și curcuma, un derivat din plante din familia ghimbirului. Verdele se obține din oxid de crom, malachite, cromat de plumb și ferocianurӑ de potasiu (clasificatӑ drept sare neutrӑ).

Pigmenṭii de albastru sunt obṭinuṭi din azurit, silicaṭi de aluminiu, calciu și cupru. Cei mai siguri pigmenṭi de albastru sunt obṭinuṭi din sulfatul de cupru (cunoscut sub numele de piatra vânӑtӑ), de asemenea folosit pentru colorarea mobilierului pentru copii, pentru jucӑrii și pentru lentilele de contact. Pigmentul de alb este obținut din carbonat de plumb, dioxid de titan, sulfat de bariu și oxizi de zinc. Acesta poate fi folosit singur sau pentru a dilua intensitatea altor pigmenți. Cel mai sigur este pigmentul obținut din dioxidul de titan.

Riscurile unui tatuaj depind de fiecare persoanӑ în parte și de respectarea regulilor de igienă; nu existӑ un “tipar” a ceeaFDA+Studies+Effects+Tattoo+Ink+Human+Health+j47FKOiUdoBl ce s-ar putea întâmpla după. O parte din riscuri pot fi eliminate prin precauții. Un mic ac sterilizat desenează  simbolul ales pe piele. În tot acest timp pot apӑrea sângerӑri ale zonei respective. Afecțiuni precum hepatita sau SIDA se pot transmite prin intermediul expunerii la instrumente nesterilizate.

Surse informaṭii: http://www.metal-tiger.com/Wu_Tang_PCA/tattoo.html; http://www.jonbarron.org/article/tattoo-ink-warning; http://www.thetattoocollection.com/history_of_tattoos.htm;  http://www.naturalnews.com/022073_tattoos_health_skin.html; http://dli.ro/tatuajele-permanente-de-la-ritual-la-moda.html; http://www.mayoclinic.com/health/tattoos-and-piercings/MC00020

Surse foto: http://www4.pictures.zimbio.com/gi/FDA+Studies+Effects+Tattoo+Ink+Human+Health+j47FKOiUdoBl.jpg; http://www.blog.tattooinkstore.ro/wp-content/uploads/2012/11/fusion_tattoo_ink_full_set.jpg http://tattoosdesignslive.com/img/dragon-tattoos-5.jpg

Despre autor
Student în anul al II-lea, specializarea Geografia Mediului, Facultatea de Geografie, Universitatea din București
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress