O altfel de arta – Pictura in sol!

Tehnicile de pictura s-au diversificat de-a lungul timpului… Fie ca vorbim de o pictura in ulei, acuarela, ceara sau alte mijloace de a traspune imaginatia artistului pe panza, hartie etc., obiectivul este mereu acelasi – conturarea cat mai veridica a realitatii oferite de natura si nu numai, prin intermediul culorilor.

Navigand pe siteul Departamentului de Agricultura al Statelor Unite ale Americii, mi-a atras atentia un titlu – Painting with soil… ei bine, asta da noutate! Pictura cu sol?…sau pictand in sol? (suna destul de ciudat si ambiguu spus in romana, tocmai pentru ca este ceva inedit si Google Ro nu m-a ajutat foarte mult in acest sens…) Deci nu, nu ma refer la o pictura ce ilustreaza solul, ci o pictura in care se foloseste solul pe post de culoare… Pe cat de ciudata poate parea asocierea, pe atat de spectaculos este rezultatul… iata un exemplu! :)

pictura cu sol

La o prima vedere nu ai crede ca in spatele culorilor acestei imagini se ascunde de fapt pamantul pe post de acuarela!…

Pentru a obtine o apreciere mai profunda a solurilor – una dintre cele mai importante resurse naturale ale noastre – Janis Lang, dupa ce a muncit 14 ani ca tehnician intr-un laborator de pedologie al Institutului national de acest gen din Lincoln, Nebraska, a inceput sa priveasca pamantul cu care a lucrat atatia ani, sub o alta forma. Aceasta, observand culorile extrem de frumoase ale solului din intreaga tara si strainatate, s-a gandit ca cea mai potrivita modalitatea de a transpune cu o finete cat mai exacta culorile peisajelor, a resurselor si solurilor tarii, este folosirea la propriu a solului, pe post de culoare,  idee materializata prin realizarea unor serii de tablouri ce au ilustrat Expediția lui Lewis și Clark intreprinsa pe teritoriul S.U.A.

lewis and clark

Procedeul picturii in sol este extrem de simplu. Esantioanele de sol, trecute printr-o sita foarte fina, sunt amestecate ulterior cu o solutie acrilica pentru crearea „vopselelor solului”. Folosind acestea, Lang a pictat scene din expeditia ofiterilor Lewis si Clark pe hartie – acuarela. Aceasta afirma: „Cand pictezi peisaje este foarte greu sa obtii culorile potrivite. Cand pictez cu vopsea cu sol, culoarea vine direct de la natura si iese exact ce trebuie”. Fotografii vazute, descrierile de sol si peisaje gasite in jurnalele de calatorie ale celor doi ofiteri (care au primit la randul lor instructiuni, de altfel cat mai precise, de la insasi presedintele Jefferson pentru determinarea cat mai exacta a factorilor de teren, care sa demonstreze potentialul lor pentru utilizari agricole)  au fost sursele de inspiratie ale artistei.

Mai multe imagini ale artistei si un document cu instructiuni prin care puteti picta chiar voi tablouri cu ajutorul vopselelor pe baza de sol, gasiti aici si aici. :)

Sursa info/ foto: http://soils.usda.gov

Astept cu interes comentariile voastre pe aceasta tema. De asemenea, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invit sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre!

Articol realizat de Elena Neacşu

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
4 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
 1. Foarte interesant articolul!
  Faptul ca pe site-ul Departamentului de Agricultura al Statelor Unite ale Americii se gaseste un document numit “Painting with soil…” spune multe despre aceasta institutie. Oare ministrul agriculturii din tara noastra a auzit de asa ceva? Daca i-ati forward-a si lui link-ul respectiv acest articol?
  Poate ca intr-o zi…

  • Multumesc in primul rand pentru apreciere!
   O comparatie la nivel general, intre situatia existenta la nivelul tarii noastre, cu cea a SUA, privind sistemul agricol, perceptia asupra importantei solului etc, este de prisos… vorbim de doua lucruri aflate la poli opusi.
   Cat despre subiectul articolului – arta cu ajutorul solului – poate ca nu avem picturi realizabile cu ajutorul solului pe post de acuarela, dar ne putem mandri si noi cu colectii absolut superbe de vase de lut pe care olarii nostri le mesteresc din cele mai vechi timpuri, din tata- n fiu, cu maiestrie artistica.

 2. In legatura cu cei doi poli opusi – perfect de acord. No more comments.
  In legatura cu subiectul articolului – ceramica este una iar pictura cu/in sol este cu totul altceva. Eu ma refeream la cea din urma :) Sigur, trebuie sa fim politicosi insa nu cred ca revista Greenly si in speta articolul “O altfel de arta – Pictura in sol!” [apropos, de ce semnul exclamarii la sfarsit?...] ar trebui sa ramana necunoscute de catre ministrul agriculturii [de exemplu] din Romania….

  • Cred ca am fi mai mult decat incantati daca reprezentanti ai Ministerului Agriculturii ar prezenta interes fata de temele abordate/ articolele postate in Greenly. :D
   Semnul exclamarii din titlu accentueaza si mai mult ineditul unei astfel de actiuni – pictura cu solul „acuarela„ – o asociere oarecum ciudata si aparent incompatibila (dar functionala se pare), despre care insa nu se cunosc atat de multe.
   Cel mai probabil, mult mai direct interesati de aceasta „noua tehnica”, ar fi chiar artistii plastici ai tarii…

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress