Izolația din lână de oaie – un material unic

În natură, lâna nu numai că protejează oile de cele mai dure condiții de viață, pe pășuni de sute de ani, dar și omul se folosește de proprietățile naturale și sănătoase ale lânii, recunoscând avantajele acesteia.

Pentru a înțelege mai bine cum ajunge lâna material termoizolant vă prezint:

TEHNICA TUNDERII OVINELOR

     Tunderea ovinelor se face  odată pe an, în perioada 15 mai-15 iunie, în zilele când temperatura medie depăşeşte +10C.   Stresul termic apare atunci când temperaturile zilnice sunt ridicate, iar oile nu au fost tunse, fapt ce provoacă reducerea producţiei de lapte şi scăderea sporului mediu zilnic. De asemenea, stresul termic contribuie la scăderea apetitului şi a consumului de furaje, la tulburări ale proceselor de termoreglare, îngreunează suptul sau mulsul şi diminuează calitatea lânii, ca urmare a intensităţii luminii solare.

- Tunderea manuală – cea mai răspândită în România, se face cu foarfecele de tuns. Are o productivitate scăzută.

- Tunderea mecanică se face cu maşini de tuns. Productivitatea creşte de 2 ori, comparativ cu tunsul manual; lâna este tunsă uniform, aproape de piele, iar producţia de lână creşte de 100-200 g. pe oaie.

- Tunsul cu robot, mecanic sau cu laser, se poate face uşor şi rapid pe spate şi pe flancuri. Această metodă se foloseşte în Australia, este încă în curs de perfecţionare şi urmează ca în următorii ani să fie folosită la scară largă şi în ţările cu efective mari de ovine.

Izolația din lână se fabrică din fibre de lână naturală, spălată și tratată. Aceste fibre de lână sunt ținute împreună fie mecanic, fie folosind maxim 12% fibre de poliester, pentru a forma plăci / saltele semirigide sau role.

Izolația de lână se folosește ca izolator termic și fonic, atât la construcții de lemn (case pe structură de lemn, din lemn masiv, din bârne, lemn rotund etc), cât și la casele de cărămidă.

Izolația din lână de oaie este un material unic, cu capacitatea sa de a respira. Practic, asta înseamnă că are capacitatea de a absorbi şi de a elibera umiditatea din aerul înconjurător, fără să compromite eficienţa termică. Când fibrele de lână absorb umiditatea, ele generează cantităţi mici de căldură. Această căldură ajută la prevenirea formării condensului, adică evită formarea de mucegai.

Lâna este un material higroscopic, ceea ce înseamnă că acesta este gândit pentru a absorbi până la 30% – 40% din propria greutate în umiditate, fără a deveni umed la atingere. Această proprietate este specifică izolației de lână și nu compromite capacitatea sa de izolare, spre deosebire de celuloză sau izolația din vata de sticlă.

Această proprietate creează un efect de tamponare naturală, stabilizând schimbările de căldură care apar din umiditatea relativă. Practic, acest fenomen reduce necesitatea de a regla nivelul încălzirii / răcirii tot timpul, izolația de lână păstrând clădirea mai rece în timpul zilei şi mai cald în timpul nopţii.

Proprietăţile excelente de izolare termică a lânii se păstrează chiar şi în stare umedă, prin absorbţia şi cedarea rapidă a umidităţii și atenuează excelent variaţiile extreme de temperatură, de exemplu la acoperişul casei.

În funcţie de producător şi agremente tehnice, conductivitatea termică a izolaţiei de lână esteλ = 0.0356 W / mK – 0,040 W / mK.

Lâna îşi păstreaza forma. Datorită fixării genetice a fibrelor, lâna revine mereu la grosimea şi densitatea originlă, caracteristică-cheie când vine vorba de o izolație eficientă și de durată.

Având în vedere ca lâna are și un anumit grad de umiditate, izolația din lână de oaie este rezistentă la foc, se stinge automat în momentul în care flacăra este îndepărtată.

O proprietate căreia i se acordă uneori prea puţină atenţie: lâna are capacitatea de a reduce zgomotul. S-a dovedit a fi un foarte bun absorbant fonic atât la pereţi cât şi la tavane.

 Izolaţia de lână şi materiile poluante din aer.

Izolaţia fabricată din lână de oaie poate elimina formaldehida şi alti poluanti din aer. Acest efect se bazează pe compoziţia chimică a fibrelor de lână. Produsele de reacţie sunt foarte stabile şi nu se mai emană formaldehidă.

Avantaje ecologice:

Izolația din lână de oaie este fabricată din materii prime naturale, regenerabile, cu efect zero asupra stratului ozon, iar după terminarea ciclului de viață, izolația de lână se poate refolosi sau este biodegradabilă.

Izolația de lână se poate monta fără echipament de protecție, nu produce iritații la piele sau la ochi. Nu conține substanțe periculoase sau praf, deci nu reprezintă un pericol pentru lucrătorii sau locuitorii casei.

Fiind fabricată din fibre naturale, energia necesară fabricării izolației din lână de oaie reprezintă doar o fracțiune din energia necesară producerii aceleiași cantități de vată din fibre sintetice.

Important: A nu se confunda lâna de oaie de la stână cu izolaţia fabricată din lână de oaie, certificată şi agreată de institutele europene ca fiind un material de construcţie. Nu utilizaţi lâna în loc de izolaţia de lână! Astfel vă protejaţi de evenimentele neplăcute, de genul: mirosuri deranjante, molii sau dăunători, care pot chiar distruge elementele de structură la o casă din lemn.

Sursa: http://www.constructiicaseecologice.ro, http://naturalpaint.blogspot.ro, http://www.naturalpaint.ro, www.ojcacs.ro

Sursa foto: agrofm.ro, constructiicaseecologice.ro, adevarul.es, http://www.fabricadebani.ro, emaramures.ro.

Articol realizat de Ionela Marin

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. ma intereseaza pretul pe metru patrat al izolatiei de lana de oaie si adresa unde pot contacta sau telefon

  2. Sunt foarte interesat de izolatia cu material de izolatie fabricat din lana. As vrea sa stiu un producator din Romania sau dintr-o alta tara europeana.
    Dati-mi va rog un semnal.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress