…sau padurea, sursa naturala de energie si vitalitate
Este bine cunoscuta placerea pe care o simtim in ambianta racoroasa a padurii, in care domneste aerul curat si mirosul placut, eternul murmur al izvoarelor si cantecele armonioase ale pasarelelor neobosite, care aduce asupra noastra o influenta tonifianta, terapeutica si odihnitoare in escapada din rutina si stresul zilnic la care suntem supusi.
Padurea este din ce in ce mai apreciata de turisti deoarece stimuleaza, prin calitatile sale estetice deosebite, emotiile stenice (bucurie, vioiciune, incantare) si le alunga pe cele astenice (tristete, suparare, depresie).
Arborii sunt pretuiti in peisaj atat prin culoarea diferita a trunchiului, ramurilor si frunzelor, cat si prin diversitatea formelor, exprimata prin inaltime, coroana, dispozitia ramurilor, marimea frunzelor, aspectul cojii s.a, toate acestea influentand favorabil psihicul uman.
Arborii inalti sunt impunatori prin maretia formei, impresia de putere si de atractie pe care o exercita asupra oamenilor. In compozitia peisajelor forestiere, inaltimea arborilor impresioneaza atat prin efectul lor individual cat si prin efectul de ansamblu al grupurilor de arbori din padure.
Forma conica a coroanei are un caracter dinamic, cu intensitate variabila in functie de dispozitia oamenilor. Daca ramurile arborelui sunt orientate in sus, emotiile sunt cele mai dinamice, in timp ce dispunerea orizontala a ramurilor dinamizeaza moderat psihicul, iar ramurile pendente sunt mai putin stimulative. Forma columnara a arborelui stimuleaza elanul si dezvoltarea fanteziei spre idei si sentimente inalte.
Caracterul dinamic al formei columnare este mai odihnitor decat al formei conice, deoarece conturul este format din linii drepte , nu frante si sunt inclinate in sens contrar.
Forma sferica a coroanei creeaza impresia multumirii de sine. Silueta dulce, placuta si desavarsirea formei clar exprimata la unele specii de tei creeaza expresia statica, ce conserva sentimentul de satisfactie deplina.
Forma umbrelata, caracteristica coroanelor intinse orizontal la pinul silvestru si pinul negru, este un factor calmant si ocrotitor, fiind apreciata de turistii care cauta odihna pasiva in natura.
Pe de alta parte, arbustii cu inflorescente verticale constituie un factor stimulator, in timp ce speciile cu flori mari si rotunde au rolul de factor conservant, iar plantele cu inflorescente pendente sunt calmante.
Structura padurii influenteaza diferit starea oamenilor. Insa ea este mereu gata sa ne dea o mana de ajutor, mai ales celor ale caror lacrimi interioare nu-si mai urmeaza calea fireasca gasind alt mod de evadare din suflet. Sub protectia padurii, omul isi poate marturisi cu deplina sinceritate vulnerabilitatea si melancolia, iar atingerea prietenoasa a copacilor ne invita sa ne destainuim. Noi ce ii oferim in schimb?
Articol realizat de Anca Milea
(Studenta in anul al III-lea, Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti, specializarea Geografia Mediului)
Sursa foto: www.gradinamea.ro
Daca v-a placut articolul, ne-am bucura sa-l votati si sa-l ‘share’-uiti mai departe pe Facebook, Twitter, Google+ sau alte retele.
Marin Ionela Livia
14/03/2012
Felicitari pentru articol, Anca ! Ai reusit sa ne transpui in starea de liniste si frumusete, pe care padurea ne-o ofera.
Anca Milea
14/03/2012
Multumesc din suflet pentru apreciere, ma bucur ca ti-a creat o stare de bine si sper cu toata inima sa lase acelasi sentiment tuturor celor care citesc articolul!