Nantes: capitala verde europeana a anului 2013

Care este primul lucru care ne vine în minte atunci când vorbim despre continentul european? Probabil istoria, vechimea, cultura sa – al căror cel mai vizibil semn este probabil pânza de aşezări umane care îl acoperă. Dintre acestea, oraşele găzduiesc 3 din 4 europeni. Însă, astfel, sunt „gazda” multora dintre problemele de mediu – şi implicit de sănătate – cu care ne putem confrunta. Conform Comisiei Europene, zonele urbane reprezintă sursa unora dintre cele mai importante provocări în ceea ce priveşte mediul.

Ce este European Green Capital Award?

Premiul de Capitală Verde a Europei reprezintă o iniţiativă a Comisiei Europene pentru a recunoaşte şi promova eforturile autorităţilor locale în ceea ce priveşte îmbunătăţirea mediului înconjurător. Criteriile în alegerea unei Capitale Verzi sunt următoarele:

  • A obţinut în mod susţinut diverse standarde de mediu;
  • Are scopuri bine puse la punct în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă şi îmbunătăţirea mediului;
  • Poate servi drept model pentru a inspira şi a promova bunele practici în alte oraşe europene.

Oraşele alese până acum au fost Stockholm (2010), Hamburg (2011), Vitoria – Gasteiz (2012), iar Copenhaga este deţinătoarea titlului pentru anul 2014.  Anul acesta, Nantes (Franţa) a fost ales drept Capitala Verde a Europei.

De ce Nantes?

Un oraş în mare parte industrial în trecut, Nantes a trebuit să se reinventeze – economic, dar nu numai –  după închiderea şantierelor navale în 1987. Schimbările urbanistice care au mers mana în mână cu cele sociale au reuşit să transforme oraşul într-un centru urban inedit, în care cultura şi arta au luat locul halelor de producţie şi a şantierelor navale, în care mediul natural (sau, mai corect spus, cu aspect natural) este la loc de cinste, în care binele social este pus mai presus de orice altă politică. În 2004, Nantes a fost prezentat drept „cel mai agreabil oraş din Europa” de către revista Time, pentru spaţiile verzi şi cursurile de apă existente aici.

În Nantes, fiecare locuitor trăieşte la mai puţin de 300 m de un spaţiu verde. Oraşul are 100 de parcuri şi grădini care acoperă cca 215 hectare, ceea ce reprezinta, împreună cu grădinile private, 5% din suprafaţa oraşului. În 2006, în oraş existau 100.000 de arbori, dintre care 20.000 sub formă de aliniamente stradale.

Spaţiile naturale sunt şi ele prezente: de altfel, Nantes are, pe teritoriul său, singura zonă Natura 2000 care se afla într-un spaţiu urban. Este vorba despre „Mica Amazonie” sau, aşa cum este cunoscută oficial, Zona umedă Malakoff, un adevărat refugiu pentru nenumărate specii de păsări, dar şi alte animale.

În ceea ce priveşte transportul, trebuie menţionat faptul că aglomerarea urbana poseda o reţea de piste ciclabile de aproape 400 km lungime. De asemenea, oraşul este legat de traseul european EuroVelo 6, cea mai faimoasă ruta ciclabila europeană, lungă de 3653 km, care leagă Nantes de Bucureşti, respectiv St Nazare de Constanta (o informaţie utilă pasionaţilor de biciclete şi de călătorii – probabil neapărat în această ordine).

Meritã vizitat! Dar…nu mã credeti pe cuvânt. Sã lãsãm imaginile sã vorbeascã.Nantes 1418 Nantes 1250 Nantes 1115 Nantes 1073 Nantes 1609 Nantes 1060 Nantes 1066 Nantes 1071 Nantes 1487 Nantes 1578 Nantes 1579

 

Surse info : http://www.nantesgreencapital.fr/fr/vivre-a-nantes/la-ville-et-la-campagne, http://fr.wikipedia.org/wiki/Nantes, www.nantes.fr, http://www.nantesmetropole.fr/,

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress