VIER PFOTEN răspunde solicitării autorităţilor pentru transportul animalelor sălbatice deţinute de Nuţu Cămătaru

Azi am primit un COMUNICAT DE PRESĂ de la organizaţia VIER PFOTEN, pe care-l prezentăm în întregime.

VIER PFOTEN răspunde solicitării autorităţilor pentru transportul animalelor sălbatice deţinute de Nuţu Cămătaru

Organizaţia pentru protecţia animalelor VIER PFOTEN se va implica mâine in operaţiunea de preluare a celor 4 lei şi 2 urşi deţinuţi de Ion Balint, alias Nuţu Cămătaru, la solicitarea autorităţilor competente in acest caz.

În cursul zilei de mâine, 27 februarie 2013, reprezentanţii Inspectoratului General al Politiei (IGPR), Autorităţii Sanitar-Veterinare (ANSVSA) şi Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) vor prelua animalele sălbatice confiscate de la Nuţu Cămătaru pentru a fi duse la Zoo Bucov, Ploieşti.

La cererea autorităţilor, specialiştii VIER PFOTEN vor asigura logistica şi buna desfăşurare a operaţiunilor de tranchilizare şi transport în cazul celor 4 lei şi 2 urşi. Animalele vor fi verificate medical şi tranchilizate de către medicii VIER PFOTEN, care le vor supraveghea pe tot parcursul transportului asigurat de organizaţie.

Animalele vor fi transferate la Zoo Bucov, Ploieşti, unde vor fi adăpostite temporar în amplasamentele existente. În prezent, VIER PFOTEN analizează mai multe posibile soluţii privind adăpostirea permanentă a animalelor: transferul leilor în rezervaţia LIONSROCK din Africa de Sud, transferul urşilor într-una din rezervaţiile de urşi ale VIER PFOTEN din Europa sau amenajarea pentru animale a unui amplasament la Zoo Bucov, după cele mai înalte standarde internaţionale privind bunăstarea animalelor.

„Animalele au fost bine întreţinute, însa nu aveau carnete de sănătate şi nici alte documente care să ateste că erau deţinute legal şi că au fost sub supravegherea unui medic veterinar. Salutăm viteza de reacţie a autorităţilor în acest caz şi sperăm că această rapiditate să se manifeste şi în cazul altor animale sălbatice deţinute ilegal în captivitate privată”, a declarat Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte VIER PFOTEN.

Potrivit legislaţiei, deţinerea în captivitate a animalelor sălbatice este permisă persoanelor fizice numai cu acordul scris al ANSVSA şi pe o perioadă de timp limitată. Încălcarea prevederilor legale privind deţinerea şi comercializarea animalelor sălbatice este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală de la 500 de lei la 10 000 lei şi confiscarea animalelor.

 ______________________________________________

Resurse:

1. Legea nr. 205 din 26 mai 2004 privind protecţia animalelor

CAPITOLUL II

Condiţii privind deţinerea animalelor

Art. 9. – (1) Deţinătorii de animale pot deţine animale sălbatice, potrivit legii, numai dacă sunt autorizaţi de direcţia veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.

(2) Condiţiile privind deţinerea animalelor sălbatice se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, la propunerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

(3) Deţinătorii de animale pot deţine animale sălbatice pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii şi recuperării fizice, pentru animalele aflate în impas de supravieţuire, cu acordul Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

 

2. Ordinul ANSVSA 31/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor

CAP. IV

Protecţia şi bunăstarea animalelor sălbatice

ART. 12

    (1) Deţinătorii temporari de animale sălbatice din fauna locală sunt obligaţi să anunţe deţinerea acestora direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea asigurării asistenţei medicale acestor animale.

    (2) După perioada de recuperare fizică a animalului sălbatic, reprezentantul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti împreună cu deţinătorul temporar vor elibera animalul sălbatic în habitatul natural al acestuia.

    (3) În cazul în care animalul sălbatic nu poate fi reteritorializat, acesta va fi încredinţat unor rezervaţii specializate, în colaborare cu organizaţiile de protecţie a animalelor.

    ART. 13

    (1) Se interzice comercializarea animalelor sălbatice deţinute temporar.

    (2) Se interzice utilizarea animalelor sălbatice de către persoanele fizice sau juridice, în vederea obţinerii de profit, în unităţi de tip restaurant, hotel sau complex turistic.

    (3) Se interzice realizarea de materiale fotografice sau filmate cu animale sălbatice care nu se află libere în habitatul lor natural, cu excepţia grădinilor zoologice.

_____________

Surse informaţii: Comunicat de presă primit prin amabilitatea dnei Livia Cimpoeru, Press Officer VIER PFOTEN Romania

Surse foto: http://mustloveanimals.com.au/about-must-love-animals

http://www.newgrounds.com/art/view/triggershock/lions-and-tigers-and-bears

http://www.adoptiicaini.ro/echipa-%E2%80%9Evier-pfoten%E2%80%9D-se-intoarce-la-suceava/ 

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress