Verde Etern

“Copacii sunt efortul nesfarsit al Pamantului de a vorbi cu Cerul”. -Rabindranath Tagore

Verde etern.Verde nemarginit. Pamant si Cer. Om si Natura. Constiinta si Viata. O viata verde, tonica, dinamica, intr-o continua transformare, ce ne surprinde mereu,ori de cate ori ne lasam purtati de vibratiile ei.

Caci, inca din vremurile demult apuse, omul a avut o legatura sacra cu natura. A fost parte din ea, iar aceasta l-a ocrotit si l-a inaltat, si au devenit astfel un tot unitar, un tot universal. O lume “verde”, arhaica, neatinsa de brutalitatea transformarii.

Insa, astazi, omul, in bataia prezentului, a facut ca “verdele etern” sa paleasca. Cu o sete uriasa de schimbare si de transformare, el a uitat de valorile pe care lumea naturii i le-a insuflat. A uitat sa iubeasca un cer senin, sa simta libertatea vantului, sa admire frumusetile naturii. Este orbit. Nu isi da seama de imensa greseala pe care o produce.

 Este nemilos.  Ecosisteme unice, paduri virgine, tacute recife de corali, tremura inaintea fiintei care le-a prefacut in profan.

“Acum, copacii nu mai pot cauta imbratisarea cerului”. Biodiversitatea cea “verde” ascunde un strigat infundat. Este strigatul dinaintea defrisarilor ilegale si irationale, suspinul decimarii speciilor endemice de plante si animale, este plansetul in fata artificializarii create de om.

“Cerul nu mai poate admira falnicii copaci”. Este intoxicat cu otrava. Pamantul ramane mut.

Dar efortul cui ramane? Naturii? Omului?

Efortul reprezinta constientizarea responsabilitatii noastre fata de mediu. Un efort etic si moral, un cult pentru protectie, pentru reevaluarea conceptelor  de “verde”.

Un efort pentru o lume mai curata, pentru o padure salvata, pentru un “verde viu”.

“Sa nu lasam copacii sa duca dorul Cerului”.

Am ales aceasta maxima a celebrului poet Indian Rabindranath Tagore supranumit si “Profetul Indiei Moderne”, pentru a ilustra ceea ce  el considera o religie in sine: NATURA. Spirit liber, infocat admirator al naturii, el a transmis prin operele sale apartenenta spiritualitatii hinduse la Mama- Natura.  Pentru civilizatia si cultura indiana, natura este un cult, care defineste  sentimentele de iubire, admiratie si protectie a mediului  sacru natural.

Articol realizat de Cristiana Călinescu

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress