De fiecare data cand intri in spatiul familiar si comod pe care il recunosti si il simti ca fiindu-ti casa, esti cumva despovarat de greutatea grijilor de zi cu zi, mai linisit, mai relaxat. Ai impresia ca acest spatiu inchis te protejeaza si iti dau dreptate, insa sperantele tale vor fi inselate intr-o privinta: calitatea aerului. Cei „patru” pereti ai casei tale sunt indeajuns pentru a tine la distanta poluarea exterioara a aerului, insa pentru a nu omite nimic o vom lua in considerare si pe cea interioara.
Aerul din interior poate fi de doua pana la cinci ori mai poluat fata de cel din exterior, fie ce e vorba de un bloc, de o cladire de birouri, de un mijloc de transport sau de o sala publica. In cazuri extreme, se pot inregistra si diferente de ordinul sutelor de ori intre cele doua medii, dupa cum afirma cei de la EPA (Environmental Protection Agency), Statele Unite ale Americii. Chiar daca aerul din exterior ne pare acaparat de diversi poluanti, sa nu uitam ca, macar la nivel teoretic, acestia sunt supusi proceselor de dilutie si dispersie. In casele noastre, in schimb, substantele poluante sunt bine inmagazinate, iar daca nu obisnuim sa deschidem ferestrele regulat, ne vor tine companie pe perioade indelungate.
Motivul este constituit partial de eliberarea in aer a numeroase chimicale existente in produsele de curatat, in fixativul de par, in parfumuri ce sunt utilizate in casa etc. Dar nici cu restul obiectelor din interior nu ne putem plange. Materialele folosite pentru constructia caselor sunt cunoscute ca emanatori de gaze nocive pentru ani de zile. Covoarele, perdelele de dus, vopselurile, tapiteria, placajele, placile din rumeguș, birourile, computerele si materialele sintetice, toate emit substante nocive. Si deoarece multe case sunt bine izolate, aceste otravuri sunt mentinute in interior si inspirate chiar de noi.
Si pe cat de variate sunt sursele de generare a poluantilor, pe atat de multe si diverse ca efecte asupra sanatatii umane sunt emisiile poluante. Aragazele genereaza oxizi de azot si monoxid de carbon, sobele cu lemne - particule respirabile si compusi organici volatili (COV-uri), iar obiectele de uz casnic emana COV-uri si in special formaldehida.
Formaldehida este un produs cancerigen mult prea des intalnit in aerul interior, fiind generat si de placaje, placi din rumegus si adezivi. Se gaseste in majoritatea birourilor si covoarelor. O aducem in casele noastre odata cu plasele de cumparaturi si putem da de ea chiar in tesaturi si in hartia de servetele. Este eliberata in aer odata cu fumul de tigara si generata de dispozitivele ce functioneaza pe baza de carburanti.
Benzenul este un produs petrochimic utilizat in detergenti, uleiuri, spume poliuretanice, vopseluri si cauciucuri. Este o substanta frecvent intalnita in materialele de constructie, dar si in fumul de tigara. In ceea ce priveste efectul sau asupra sanatatii umane, este recunoscut ca ducand la aparitia leucemiei.
Tricloretilena se gaseste in vopseluri, lacuri, produse de curatat covoarele si de indepartare a petelor si in adezivi. Acest compus afecteaza sistemul nervos, ducand la depresii. Dintre substantele ce pot afecta grav fiintele umane mai amintim radonul, ce poate proveni din solul aferent fundatiei si azbestul, folosit de exemplu pentru izolatii.
Surprinzator, chiar si tevile de apa din casele noastre pot fi o sursa de poluare a aerului. De fiecare data cand utilizam apa de la chiuveta ( fie ca fierbem apa pentru un ceai, facem un dus sau folosim fierul de calcat cu aburi) eliberam COV-urile retinute in interiorul lichidului. Si daca mai luam in considerare si aerul conditionat ce transporta poluantii dintr-un apartament in altul sau dintr-un birou intr-altul, vom incepe sa ne facem cu adevarat griji.
Totusi solutiile nu lipsesc si ele vin, ca in cele mai multe cazuri, de la natura. Studii ale NASA (National Aeronautics and Space Administration) au aratat ca plantele pot duce la reducerea cu pana la 85% a poluarii interioare. O alta metoda de rezolvarea a problemei ar fi asigurarea unei aerisiri constante si eficiente a incaperilor. Iar pentru cei ce se gandesc la consumul de energie, exista sisteme de ventilatie ce lasa aerul exterior sa intre fara a lasa caldura sa iasa, ce sunt cunoscute sub denumirea de sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura. Pana una alta, eu m-am hotarat sa-mi iau o feriga sau un cactus. Tu pentru ce optezi?
Sursa foto: Picasa Web Albums
Alexa Xa
12/12/2011
Am optat pentru un cactus pana mai acum 2 zile..care statea langa pc sa absoarba radiatiile..cred ca le-a absorbit de tot ca a murit saracul :)) Interesant articolulu.
Alexandra Petre
13/12/2011
Deci, raman cu feriga si o pun departe de calculator :). Ma bucur ca ti-a placut articolul, sper sa iti placa si urmatoarele si iti multumesc ca citesti aceasta revista.
Robert
13/12/2011
renunț la covor, îmi izolez toate țevile din cameră, folosim tapet și-am scăpat de vopsele, nu mai facem cumpărături decât în pungi de hărtie și în loc de tablouri punem flori etc. etc. :-)
foarte interesant. mi-a plăcut ce s-a scris în articolul de mai sus. felicitări.
Alexandra Petre
13/12/2011
Te-as sfatui sa nu adopti o solutie atat de drastica si sa investesti doar in cumpararea si intretinerea unor ghivece cu plante. Ideea folosirii pungilor de hartie in locul celor de plastic este foarte buna, iar daca ai vrea ca impactul asupra mediului sa fie si mai redus, ai putea folosi o sacosa din panza. Multumesc pentru apreciere si sper ca vei citi Greenly Magazine in continuare.