Un colţ de rai

Se aud din depărtari, din negura timpului, ca o şoaptă, tropotele cailor şi paşii soldaţilor cu sânge latin. Din ceaţa deasă, în faţa lor răsare priveliştea ce le taie răsuflarea..admiră un peisaj fantomatic ce îşi dezvăluie încet, încet misterul: un curs de apă tulburător de frumos, ce este dominat de înaltele stânci de calcar, şi a cărui vegetaţie în nuanţe de pastel, se pierde în dansul norilor pufoşi.

Este un loc mirific, un loc care, şi în prezent, lasă aceeaşi amprentă asupra urmaşilor cu spirit latin. Probabil sunteţi curioşi să aflaţi despre ce este vorba.

Teritoriul desemnat urmăreste astfel faimosul curs de apă cu o lungime de aproximativ 140 de kilometri. În prezent, acesta cuprinde o suprafaţă foarte mare  şi este desemnat ca fiind arie naturală protejată, ce include 18 rezervaţii ştiinţifice ce se află sub statutul de “protecţie integrală”.

Datorită complexităţii geologice, diversităţii biologice  şi a vestigiilor culturale, această zonă rămâne un patrimoniu ştiinţific şi peisagistic cu o largă reputaţie internaţională. Pe suprafaţa sa, ce reprezintă 0,48% din întreaga suprafaţă a României, se află jumătate din numărul de specii cunoscute din flora ţării noastre, ceea ce explică prestigiul floristic pe care l-a dobândit.

Diversitatea habitatelor a favorizat o faună bogată şi variată, reprezentată prin numeroase specii de peşti, reptile, păsări şi mamifere, rare în restul Europei, acestea fiind specii endemice precum “Testudo hermanni boettgeri”, “Vipera ammodytes ammodytes” sau  barza neagră “Ciconia nigra”, ce se dovedesc a fi foarte importante pentru echilibrul ecologic.

De asemenea, această zonă este cea mai importantă zonă a României din perspectivă geologică, cu trăsături unice din punct de vedere morfologic, paleontologic şi structural. Din punct de vedere istoric, acest teritoriu este extrem de interesant. Cercetările arheologice au dus la descoperirea celei mai vechi aşezări umane stabile din Europa, cu o vechime ce datează de circa 9000 de ani. În acelaşi timp, diversitatea etnică a dat naştere  unui mediu care a legat de-a lungul timpului prietenii între popoare, strânse legături culturale ce au format un tablou social colorat.

O moştenire valoroasă, atât la nivel naţional cât şi cel internaţional,  care se doreşte a fi parte din patrimonial mondial UNESCO, face parte din istoria şi cultura noastră. Natura, prin simplitatea ei, a făurit un peisaj complex , ce se remarcă a fi cel mai important ca zonă pentru geoconservare din România, o moştenire geologică printre cele mai bogate din Carpaţii Meridionali. Ne-a oferit un “colţ de rai”. Ne-a dăruit “Parcul Natural Porţile de Fier”.

Articol realizat de Cristiana Călinescu

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress