Ulei in apa

Ce facem cu uleiul alimentar folosit ? Il aruncam in chiuveta sau pe sol ? Care dintre cele doua variante o considerati „mai eco” ?

Statutul de „musafir” pe care l-am avut mereu in mediul gastronomic m-a facut sa nu ma intereseze prea mult situatia uleiului alimentar dupa utilizarea lui. Totul pana in urma cu cativa ani, cand a trebuit sa arunc uleiul folosit si nu stiam unde. Linistindu-ma cu gandul ca nu era o cantitate mare, am decis sa folosesc chiuveta pentru eliminarea acestui ulei. Desi nu citisem, nu auzisem nimic despre efectele uleiului asupra apei, aveam totusi simtamantul ca nu e bine sa arunc in chiuveta… ca daca l-as arunca pe sol, nu ar fi chiar atat de grav.

Cred ca nu am fost singurul care s-a confruntat cu o situatie de acest gen. Problema este ca nici una din optiunile prezentate nu este buna, deoarece uleiul polueaza atat solul cat si apa. La fel este si cazul uleiurilor minerale. Gestionarea uleiului uzat este o problema actuala in tara noastra, in acest moment existand foarte putine firme ce se ocupa cu reciclarea uleiurilor folosite de la persoane fizice sau juridice. Motivul pentru care aceasta activitate nu s-a dezvoltat precum colectarea hartiei (de exemplu) este dat de costurile mari impuse de colectare si transport. In tarile mai dezvoltate, costurile acestea sunt acoperite insa de la bugetul de stat.

Uleiurile uzate rezultate de la service-urile auto contin energie termica mai mult decat alte produse petroliere. In Europa functioneaza arzatoare specializate pentru uleiuri uzate, noxele incadrandu-se in limitele maxime admise de normele europene. Un exemplu concret sunt centralele Clean Burn. Acestea convertesc un produs rezidual (uleiul uzat) in combustibil valoros, conservand astfel sursele naturale de energie.

O altă modalitate de gestionare a uleiurilor uzate este propusa de o societate elvetiana, Global Environmental Service S.A. (GEA S.A.), care vine cu o solutie organica performanta pentru absorbtia scurgerilor de ulei si a altor substante potential nefaste mediului. NatureSorb este un absorbant de hidrocarburi fabricat din muschiul de balta numit Coada-matei-de-balta (Sphagnum), o turba deshidratata ale carei proprietati absorbante se datoreaza structurii sale celulare, ce asigura o considerabila capilaritate si retinere a substantelor non-apoase. Din momentul in care hidrocarburile sunt incapsulate in celule, biodegradarea lor este accelerata datorita acidului organic ce constituie humusul (acid humic) aflat in turba. Un kilogram de NatureSorb absoarbe pana la 8 litri de ulei, iar puterea de curatare echivaleaza cu 15 kilograme de argila. Alte folosinte ale acestui produs: remedierea solurilor poluate, filtrarea apei, ionizarea metalelor grele, eliminarea tuturor derivatelor de hidrocarburi sau de produse chimice (inclusiv a solventilor si a altor substante volatile), impiedicarea scurgerilor.

Poate nu este necesara achizitionarea unei centrale Clean Burn (sunt necesari peste 2000 litri ulei/ luna) sau implementarea solutiei propusa de GEA S.A. in cazul dvs, deoarece cantitatile de ulei uzat rezultate din gospodarie nu sunt atat de mari. Totusi, putem contribui fiecare la imbunatatirea calitatii apei prin prevenirea (mai degraba decat prin tratarea) problemelor de mediu, printr-un comportament ecologic, prin mai multa atentie acordata acelor gesturi mici.

Cum va puteti implica concret in problema gestionarii uleiurilor uzate ? Accesati www.colectareuleiuzat.ro sau www.reciclareulei.ro si veti gasi toate informatiile de care aveti nevoie.

Stiati ca
* uleiul uzat are mai mult decat dublul valorii calorice a carbunelui si produce mai multa caldura decat combustibilul petrolier ?
* un litru de ulei uzat poate furniza 5 kWh de energie electrica ?
*8 litri de ulei uzat pot produce suficienta energie electrica pentru a acoperi necesarul unei familii obisnuite pe 24 de ore sau…suficient ca sa gatesti 48 de mese la un cuptor cu microunde; sa te usuci cu un uscator de par de 216 ori; sa-ti cureti casa cu aspiratorul timp de 15 luni; sau sa te uiti la televizor timp de 180 de ore.
* un litru de ulei poate contamina un milion de litri de apa potabila
* un litru de ulei produce pe apa o pata cu suprafata de un hectar

In Statele Unite, din 5 miliarde litri de ulei uzat produs anual, 750 milioane de litri nu sunt colectate, ci sunt varsate ilegal sau accidental in reteaua de canalizare, in rauri, in curti sau in locuri de depozitare a gunoiului. Aproximativ 40% din poluarea apelor din Statele Unite este produsa de uleiuri uzate.

Surse info:
www.cleanburn.ro/environment.html
www.scribd.com/doc/50357318/poluarea-apei
www. http://ecosapiens.ro

Sursa foto:
http://www.photographyblogger.net/18-interesting-pictures-of-oil-in-water/

Despre autor
Absolvent al Facultatii de Geografie (UB) - specializarea Stiinta Mediului și al masterului "Evaluarea Integrată a Stării Mediului".
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
 1. Raspuns la ce putem face cu uleiul uzat alimentar !

  Premiera in ROMANIA Ulei Vegetal Uzat PRET OFERIT : 1,5 RON / LITRU
  Introducerea achizitionarii de la persone fizice a deseurilor de ulei si grasimi comestibile uzate la pretul de 1,5 RON/KG
  Scopul acestei decizii este de a stimula si incuraja cetatenii capitalei sa stringa o cantitate cit mai mare de ulei alimentar uzat din gospodaria propie si importanta colectarii selectiva a deseurilor reciclabile.
  Dorinta noastra este de a informa si constientiza cetatenii, în ceea ce priveşte efectele nocive ale uleiului vegetal uzat, precum şi evidenţierea importanţei colectării acestuia.

  • Va multumim foarte mult pentru comentariul dumneavoastra !! Va dorim toate cele bune si…sa strangeti cat mai mult ulei uzat :)!

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress