Știați că …

1. Apa acoperă aproximativ 71% din suprafaţa pământului? Cea mai mare parte a apei de pe glob se găseşte în oceane (97.2%), urmate de gheţari/calote glaciare/etc, apoi subteran şi sub formă de vapori.

2. Peste 30% din resursele mondiale de apă sunt localizate în Asia? Pe locurile următoare se află America de Sud şi America de Nord.

3. Organismul uman conţine până la 70% apă?  Acest procent scade la persoanele obeze, deoarece grăsimea şi apa sunt incompatibile.

4. Unele dintre organele cele mai bogate în apă ale corpului nostru sunt creierul şi rinichii? Aproximativ 80% din creier este apă, iar în cazul rinichilor procentajul creşte până la aproape 85%.

5. Corpul unei meduze este format în proporţie de 98% din apă?

6. Doar 1% din apa consumată în casă este destinată consumului personal?

7. Robinetul clasic oferă aproximativ 13,5 litri de apă pe minut?

8. Cantitatea de apă recomandată pentru a fi consumată de un om într-o zi este de 50 litri? Această cantitate include consumul propriu-zis, prepararea mâncării etc. Însă, pe glob, există diferenţe foarte mari ale consumului de apă: americanii consumă de 5 ori mai multa apă decât europenii (500 litri vs. 100 litri), în timp ce în Gambia, locuitorii  trebuie să se mulţumească doar cu 4.5 litri.

9. Știați că volumul de apă într-un bazin/o piscina de dimensiuni medii ar putea satisface cererea de apă, dintr-o casă locuită de patru persoane, pe durata a 45 de zile?

10. Cea mai mare uzină de desalinizare din lume este Jebel Ali Desalination Plan, din Emiratele Arabe Unite?

11. Știați că o picătură de ulei poate face până la 25 de litri de apă improprii pentru consum?

12. Știați că un gram de bifenili policlorurați poate face până la un miliard de litri de apă improprii pentru viața acvatică?

13. Apa caldă  îngheaţă mai repede decât apa rece? Cercetătorii au demonstrat că apa fierbinte îngheaţă mult mai repede decât apa rece, pentru ca sare peste faza de răcire.

Surse:

http://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/128-cultura-economie/2837-apa-10-lucruri-pe-care-nu-le-tiai.html

http://gandeste-verde.blogspot.ro/2008/10/stiati-ca-despre-apa.html

http://www.ville.sainte-marie.qc.ca/fr/images_data/170.pdf

http://stiati-ca.com/apa-stiati-ca/

http://www.futura-sciences.com/fr/news/t/chimie-1/d/dossier-leau-source-de-vie-dans-lunivers_27417/

Despre autor
Licentiata in Stiinta Mediului, in prezent masteranda la Facultatea de Geografie(UB) - specializarea Climatologie-Hidrologie.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress