Radarul meteorologic

De obicei, radarele meteorologice localizează fenomene din atmosferă, detectând radiațiile electromagnetice reflectate de picăturile de apă sau particulele de gheață din aer. Aceste radare pot detecta și alte obiecte sau fenomene din jur. Pentru meteorologi, aceste semnale false sunt deranjante, se consideră erori radar, însă nu sunt cauzate de măsurători eronate, ci sunt provocate de lucruri “nepotrivite” pentru o imagine radar.

Exemple:

1. Traficul auto

Următoarele două imagini provin de la radarul din Chicago (Illinois). In cazul șoselelor I–55 și I– 57, s-a format un strat de aer cald în apropierea suprafeței lor. Acest strat a refractat (deviat) fasciculul emis de radar și astfel acesta a fost reflectat de autovehiculele care circulau pe aceste drumuri. Pe prima imagine, cea de reflectivitate (reflectivity), cele două linii încercuite cu roșu reprezintă cele două drumuri puse în evidență de mașinile aflate în circulație.

Spre deosebire de radarul clasic, cel doppler poate detecta și viteza cu care un obiect se apropie sau se îndepărtează de radar. Comutând radarul din afișarea reflectivității în cea a vitezelor radiale (velocity), pot fi detectate mașinile conduse cu viteze peste cea legală, cu condiția ca drumul să fie așezat radial față de radar. Punctele verzi sunt obiecte care reflectă radiația emisă de radar și care se apropie de acesta, iar cele mov sunt obiecte care se îndepărtează de radar. Se compară culoarea punctelor cu scara vitezelor din partea de sus a imaginii.

2. Liliecii

Când liliecii zboară în grupe de sute sau de mii de exemplare, ei apar pe ecranele radar ale meteorologilor. Mai jos se observă ecoul unei supercelule cât și al unor grupuri de lilieci (Bats), pe imaginea radar aparținând Storm Prediction Center din Texas.

3. Stolurile de păsări

Pe radarul din Wisconsin se vede momentul în care un grup de păsări părăsește Green Island. Există radare amplasate special pentru a urmări migrarea păsărilor.

4. Naveta spațială Columbia

În februarie 2003, Columbia se pregătea să aterizeze în Florida. Intrând în straturile superioare ale atmosferei, s-a dezintegrat; imagini cu traiectoria bucăților incandescente (dunga roșie) sunt păstrate în arhivele cu imagini radar meteo.

5. 11 septembrie 2011

Un radar meteorologic aflat în apropierea orașului New-York a detectat norul de praf și fum produs de prăbușirea turnurilor WTC.

6. Răsăritul și apusul soarelui

Când Soarele se găsește în apropierea orizontului, energia ajunsă pe Pământ sub forma radiațiilor electromagnetice pătrunde în receptorul radarului. Ecouri false asemănătoare pot fi produse și de antenele pentru telecomunicații. Linia care apare pe ecranele radar indică direcția în care se află Soarele. Următoarele 3 imagini prezintă apusul văzut de meteorologi iarna, primăvara și vara, când astrul zilei apune la SV, V, respectiv NV.

Bibliografie: National Weather Service (SUA), http://www.noaa.gov/

Articol realizat de Gabriel Ticheru

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Superb articolul…tine-o tot asa, Gabi!

  2. Multumesc frumos

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress