Organizația internațională WWF (World Wild Fund) este unul din prietenii de nădejde ai mediului înconjurător, ce desfășoară încă din anul 1961 o mulțime de campanii la nivel mondial, menite să ajute la conservarea naturii, în peste 100 de țări de pe 5 continente.
În România, multe proiecte au atins reușita scontată, aducând în contact oamenii obișnuiți, dornici de voluntariat pentru salvarea unor anumite elemente ale naturii, cu specialiștii WWF și comunitățile locale. În România, WWF și-a început activitatea din anul 2006, având ca obiective protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și de-a lungul Dunării. Proiectele desfășurate până acum s-au concentrat pe conservarea pădurilor, a urșilor bruni, a Deltei Dunării și a sturionilor. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre “economia verde” si dezvoltarea unui program de educație de mediu adresat tinerilor.
În perioada următoare, WWF România promovează o frumoasă campanie de protejare a sistemelor hidrografice din zona carpatică și ne invită să o susținem. Premisele campaniei vizează conștientizarea efectelor negative asupra biodiversității si comunităților locale ale construcției haotice (neglijarea biodiversităţii prin amplasarea microhidrocentralelor pe râuri cu o valoare ecologică ridicată, ignorarea riscurilor și a impactului cumulativ, construirea acestora fără o planificare corespunzătoare) de microhidrocentrale.
Campania ”Râurile de munte: ultima șansă” își concentrează demersurile pe modificarea legislației prin crearea presiunii publice, acest lucru presupunând informarea si educarea populației.
Tot prin această campanie aflăm că microhidrocentralele, deși utile și nepoluante, devin din ce în ce mai frecvent construite pe râurile din zona carpatică a țării noastre, în ciuda îndeplinirii deja a angajamentului față de Uniunea Europeană de a ne furniza 24% din energie din resurse regenerabile. Deși aparent inofensive mediului înconjurător, tot mai multe microhidrocentrale (300 au fost aprobate spre construire fără o pre-planificare la nivelul bazinelor râurilor și la nivel regionale) sunt construite în apropierea ariilor protejate sau chiar în interiorul acestora, modificând prin simpla schimbare de regim hidrologic în proximitatea lor o mare parte a caracteristicilor biodiversității acelor zone aflate sub protecție. Campania ne informează că microhidrocentralele pot produce distrugeri ireversibile în habitatele anumitor specii, prin fragmentarea lor și că ceea ce se investește pentru construirea lor nu are nici o acoperire la nivel ecologic. Afectând albiile și versanții, atât prin simpla existență a lor, cât și prin rețeaua de conducte prin care apa este transportată, acestea dezechilibrează râurile prin modificarea debitului lor.
Modelul constituindu-l campania ”Salvați pădurile virgine!” (2011), se așteaptă de la aceasta crearea presiunii publice asupra autorităților, în primul rând, în scopul revizuirii legislației și a unor mai serioase avizări a viitoarelor proiecte de construire a micro-hidricentralelor, printr-o serie de adăugiri la prezentele prevederi, precum:
- Definirea zonelor no-go (excluderea de la construcție);
- Stabilirea unor criterii de planificare a construcției la nivel național.
Perioada de desfășurare a campaniei este noiembrie – decembrie 2013 și va presupune implicarea mai multor categorii de parteneri: ONG-uri pentru mediu, parteneri media, ambasadori WWF, asociații de pescari, instituții de învățământ, asociații/ cluburi de alpinism și turism montan.
Oricine se poate implica în desfășurarea campaniei, prin răspândirea de buletine informative electronice, a banner-elor online, sau prin întreținerea unor rețele sociale legate de această temă. Pentru mai multe informații, site-ul campaniei, www.raurileromaniei.ro, alături de link-urile către comunicatul de lansare a campaniei, http://romania.panda.org/?212356/Rauri-de-munte-sau-microhidrocentrale-inutile și către publicația online pe această problemă, ”7 mituri despre hidroenergie”, http://romania.panda.org/resurse/publicatii/7_mituri_despre_hidroenergie/, vă vor fi de ajutor în înțelegerea cerințelor și obiectivelor campaniei și în a pune întrebări și primi răspunsuri pe această temă.
Greenly Magazine susține campania ”Râurile de munte: ultima șansă”…Alăturați-vă și voi!
Sursă foto:
http://www.raurileromaniei.ro/salveaza-raurile/
Anca
24/11/2013
foarte frumos articolul si interesant articolul! Multumim, Gabriela!