Sfaturi Eco pentru Călătorii

Da, putem fi prietenoși cu mediul și în călătoriile noastre, doar este o atitudine și un comportament ce ne guvernează întreaga viață! :)

Planficarea călătoriei

- Cât se poate, alegeți hostelurile! Aceste locații sunt aproape  întotdeauna primitoare și funcționează pe principiul economisirii, în orice sens! De obicei au implementate sisteme de reducere a consumului, de reciclare și sunt ocazii de formare a prieteniilor în camerele comune, unde o masă multiculturală este apreciată de toți! Tot aici puteți obține informații importante despre punctele turistice din zonă și chiar un ghid free of charge! :)

- Alegeți cazarea cât mai aproape de mijloacele de transport în comun. În felul acesta bifați atât economia combustibilului, cât și un transport favorabil mediului înconjurător. Căutați informații cu privire la costul călătoriilor; se pot găsi foarte ușor pachete convenabile (de grup, de weekend etc.)

- Alegeți cu responsabilitate modalitatea de transport până la destinație. Dacă sunteți curajoși, încercați varianta autostopului (în România a început promovarea acestui transport și pe rețelele de socializare, unde oricine poate cere sau da ajutor în acest sens. Costurile sunt întotdeauna mai mici. Vă recomand https://www.facebook.com/groups/ia.ma.nene/ pentru România. Există și variantele “Ia-mă, nene” Muntenia, Moldova și Ardeal.) Dacă decideți să plecați în grup cu autoturismul personal, este de asemenea, o variantă bună – costurile sunt împărțite și aici. Dacă alegeți destinații îndepărtate și mergeți cu avionul, un eco-gest pe care să îl faceți rămâne să rezervați biletele online (orice economisire a hârtiei este mai mult decât apreciată).

Înainte de plecare

- Nu uitați să scoateți din priză orice aparate, să opriți gazul și eventual, pentru siguranța voastră, să aveți o persoană delegată prin chei în grija casei. :)

Cât timp sunteți acolo

- Nu lăsați becurile aprinse când părăsiți camera! Este valabilă și o responsabilitate față de frigiderul comun sau calorifere (puteți opri sau scade căldura când plecați pentru o perioadă mai lungă).

- Nu consumați multă apă la duș. În unele locuri apa este mai prețioasă decât am crede.

- Pe cât posibil, mergeți pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun.

- Luați hărți și broșuri pe care aveți de gând să le folosiți. Împărțiți-le atunci când este cazul. Economia de hârtie parcă ne apropie mai mult. :) Le puteți găsi gratuite în aproape orice Info-Point local.

- Nu deranjați mediul natural prin ruperea florilor sau adunarea altor elemente. Rezumați-vă în a face fotografii. Fiți creativi și imortalizați locația într-un mod haios gândindu-vă la o caracteristică a acesteia.

- Nu cumpărați produse care să provină de la animale în pericol de dispariție! Dacă nu le cunoașteți, puteți oricând să cercetați aici http://www.cites.org/eng/resources/species.html

- Când urcați pe munte sau faceți trekking în oricare altă locație minunată din lumea aceasta mare, nu părăsiți traseul marcat pentru a fi în siguranță și pentru a fi siguri că nu distrugeți natura.

- Cumpărați alimente produse local. În felul acesta se reduce considerabil poluarea rezultată din import.

- Păstrați-vă o sticluță de apă pe care să o reumpleți – evitați deșeurile în plus și economisiți și bani.

- Folosiți bateriile re-încărcabile pentru aparatele foto. Acest gest contează enorm de mult!

- Folosiți sacoșa de pânză la cumpărăturile pe care le faceți în călătoria voastră. Evitați cumpărarea sacoșelor de plastic, care parcă inundă Pământul!

- Nu cereți schimbarea lenjeriei de pat decât atunci când considerați că este necesar.

- Pentru a evita folosirea în exces a paharelor de plastic, vă puteți aduce o cană de acasă.

- Nu luați toate produsele de igienă din baia hotelului, dacă nu vă sunt de folos.

- Alegeți să urcați pe scări, în loc să folosiți liftul din hotel.

- Oferiți ajutorul vostru gazdelor (de exemplu de la pensiuni)! În felul acesta vă puteți împrieteni și îndeplinirea anumitor sarcini ar dura mult mai puțin.  Există anumite locații care oferă cazare și masă în schimbul ajutorului vostru. Trebuie doar să faceți o cercetare temeinică pe internet.

Când ajungeți acasă

- Scrieți un e-mail de mulțumire persoanelor care v-au găzduit, ghidat sau ajutat în călătorie. Specificați importanța comportamentului lor eco pentru voi. Aprecierea aceasta va determina o promovare eco mai departe.

 

Zâmbiți și veți primi zâmbete! :)

 

Surse informații: www.epa.govwww.squidoo.com

Surse fotografii: zazzlethesimpledollarlife123budapestinfotanyaecofundraising, sacosadepanzatripadvisor

Despre autor
Absolventa a Facultății de Geografie (UB) - specializarea Știința Mediului și a masterului de "Dezvoltare Durabila" - Universitatea Ecologica.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress