Cum să trăiesc o sută de ani și să mor sănătos?

Mulți oameni consideră că e necesar să consume mari cantităţi de mâncare pentru a fi puternici şi sănătoşi, însă acest lucru suprasolicită sistemul digestiv, iar astfel apar și bolile.

De fapt, puţină mâncare prelungeşte viaţa. Dacă întotdeauna mănânci cât poţi şi eşti îmbuibat după fiecare masă, îţi lipseşte energia, eşti greoi şi somnolent şi nu ai chef să mai depui nici măcar un mic efort. În schimb, dacă părăseşti masa uşor flămând, refuzând alte câteva îmbucături care ţi-ar fi plăcut, vei constata că te vei simți chiar mai bine. În loc de a fi flămând, vei fi vioi şi uşor, gata de lucru. Mâncând pe săturate, apar dezechilibre în organism, care va începe să simtă că niciodată nu primește destul.

Îngreunarea fizică are consecințe atât la nivel psihic, cât și la nivel sufletesc. Uitând să mai mulțumim pentru hrana ce ni se cuvine, uitând chiar de adevăratul scop al mâncării, de multe ori ne îndestulăm peste măsură, fără a ne gândi că văzând abundenţa de hrană pe care în mod inconştient le-o oferim, “știți voi cine” se și reped la banchet. După câteva minute ne simțim din nou flămânzi. Golul este acolo, întotdeauna cerând mai mult…

Dacă, să zicem, renunţaţi la un sfert din fiecare porție de mâncare, nu numai că după aproximativ o săptămână veți simți o ușurare fizică, însă și voia bună va apărea necontenit. Veţi zice: “Dar e aşa de tentant să iei!“  Ştiu, dar ce ziceţi de puterea voinţei, de hotărârea voastră? E momentul să o încercaţi.

La petreceri e mai greu, dar putem refuza politicos. Eu, de exemplu, ori de câte ori sunt invitată undeva, chiar dacă îi spun gazdei dinainte să nu prepare nimic special, ci doar să-mi dea nişte salată, legume sau fructe, nimic mai mult, nimeni nu dă vreo atenţie; şi când văd cât de puţin mănânc, sunt dezamăgiţi.

Mâncând prea mult, pierdem ceva preţios şi nu mă refer la substanțe nutritive! Pierdem din convingeri, din hotărâre, din motivație și din puterea de decizie. Pur și simplu, nu mai suntem capabili să spunem STOP! Și dacă ne-am opri la mâncat, ar fi bine…

Trebuie să învăţaţi să refuzaţi când vi se oferă prea mult, altfel veţi fi prea obosiți pentru a depune efort fizic. Cât despre munca sufletească, ce să mai spunem? e pusă la o parte şi acolo aşteaptă…

Prea multă mâncare nu este dăunătoare numai sănătăţii, ci și naturii. Când mâncăm mai mult decât e necesar, practic luăm de la alţii şi dacă toţi ar face astfel, ar dezechilibra toate resursele disponibile pe Terra. Nu vreau să trăiesc cu teama că peste câțiva ani, voi afla din statistici, că cele mai multe deșeuri sunt de fapt…resturi alimentare.

Neînţelegerile între statele sărace, revoluţiile, războaiele au la origine în primul rând lăcomia oamenilor, care îşi permit să-și însușească tot felul de lucruri, alimente, pământ, obiecte, în dezavantajul altora. Conştiinţa colectivă nu este încă trezită suficient pentru a realiza acest lucru, pentru a prevedea consecinţele lăcomiei excesive.

Nevoia de a lua şi absorbi mai mult decât e nevoie, e ceea ce face ca oamenii să dorească să domine. Nesemnificativ şi mărunt cum poate să pară, acesta e punctul de pornire pentru toate catastrofele.  Neştiind când să se oprească, omul îşi hrăneşte dorinţele nenaturale.

Renunțați la ideea că trebuie să mâncaţi mult pentru a fi sănătoşi. O mamă ar trebui să-şi înveţe copilul să măsoare lucrurile cu atenţie, să înţeleagă că, luând prea mult pentru el, lipseşte pe altcineva de acel ceva, dacă nu pe plan fizic, atunci pe plan sufletesc sau mental.

Trebuie să ne gândim la alţii. Câţi dintre noi îşi împart bogăţia după ce o dobândesc, bogăţia gândurilor şi sentimentelor?  Dacă puteţi face asta, dacă conştiinţa vă e dezvoltată suficient ca să simţiţi astfel, atunci sunteți unul dintre oamenii care pun preț pe hrana sufletului, cea hrănitoare cu adevărat. Nu trăiți ca să mâncați, ci mâncați ca să trăiți!

Încercați să treceți peste mitul meselor fixe. Mult mai sănătos e să ne mâncăm puținul de care avem nevoie, exact atunci când e nevoie, și nu mecanic, precum niște roboți care indiferent că le e sau nu foame, știu că TREBUIE să mănânce dimineața, la prânz și seara. Cine a inventat această regulă, doctorii, psihologii, fitoterapeuții? Dumnezeu cu siguranță, NU!

Cert e că o burtă plină, plinăăăă de mâncare ( fie ea sănătoasă sau nesănătoasă ), nu ne face mai fericiți, nici mai atenți cu cei din jur, nici mai omenoși. Iar cine spune că  ,,Dragostea trece prin stomac”, înseamnă că a uitat că mai are și inimă.

Mâncatul nu e doar fizic. În plus, dacă învățați să mâncați conştient şi cu dragoste, chiar dacă reduceți din cantitate , veţi mânca lucruri bune… şi veţi trăi! Zeci de ani, o sută de ani, veșnic! O singură bucăţică mâncată astfel, va da suficientă energie pentru a trimite un sfert din iubire în jurul lumii și trei sferturi în cer.

Surse foto: www.instructables.com mightymisc.bandcamp.com jonkeegan.com

Articol realizat de Nicoleta Tane

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Articolul este pe cât de interesant, pe atât de adevărat.Este expresia unui suflet sensibil şi a unei conştiinţe perfect actuale.
    Revista de altfel este un instrument pe care un grup de tineri formidabili îl folosesc la formarea conştiinţei colective pentru a ocroti Pământul, pentru a apăra şi preţui Viaţa.Vă doresc să continuaţi cu mult succes!

  2. Va multumim si speram sa ne cititi articolele in continuare!

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2019 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress