Oamenii de știință de la Universitatea din Adelaide, Australia, au reușit să găsească o metodă prin care pot transforma pungile de plastic non-degradabile în materiale high-tech, folosite în filtrare, energie și inovații biomedicale.
Invenția constă în transformarea plasticului în membrane din carbon pentru nanotuburi, un material complex și foarte costisitor în momentul actual.
Transformarea pungilor de plastic în aceste materiale reprezintă un dublu avantaj, atât pentru mediu cât și pentru produsele high-tech.
Nanotuburile de carbon (Fig. nr. 1) sunt cilindri microscopici, de un nanometru în diametru (1/10.000 diametrul unui fir de păr uman) și sunt cele mai mici și rezistente materiale realizate până acum.
Fig. nr. 1 Nanotuburi de carbon
Care este metoda prin care oamenii de știință de la Adelaide transformă pungile de plastic în această tehnologie?
Ei au “crescut” nanotuburile de carbon în membrane de alumină (sau oxid de aluminiu, folosit în producerea aluminiului). Apoi au folosit bucăți de plastic din pungi, ce au fost vaporizate în cuptor, pentru a produce straturi de carbon, rezultând acest produs.
Această tehnologie este folosită în momentul de față pentru producerea echipamentelor sportive, electronice, baterii, senzori și turbine eoliene.
Cu toate că tehnologia este una scumpă, cererea mare va determina scăderea prețurilor acestor nanotuburi și vor putea fi astfel valorificate, fiind în același timp “prietenoase” cu mediul, grație invenției cercetătorilor din Australia.
Sursa: