Câinii înfometaţi – un risc pentru bucureşteni (comunicat VIER PFOTEN)

60414270Fundaţia VIER PFOTEN respinge categoric noua propunere a Primăriei Capitalei de a amenda persoanele care hrănesc câinii fără stăpân. Organizaţia avertizează că adoptarea acestei hotărâri va crea efectul invers celui dorit de iniţiatorii săi, având în vedere că nivelul de agresivitate creşte în cazul animalelor înfometate. VIER PFOTEN face apel către Consiliul General al Primăriei Capitalei să respingă aceasta propunere cu efecte de necontrolat.

Noua prevedere a proiectului pentru modificarea Hotărârii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducţiei câinilor din Municipiul Bucureşti este menită să creeze într-un interval relativ scurt de timp o situaţie cu potenţial exploziv la nivelul Capitalei: zeci de mii de câini înfometaţi, cu agresivitate crescută, aflaţi în căutarea unor surse de hrană.

”Ca și în cazul oamenilor, înfometarea creează o stare de stres, panică şi agitaţie. Animalele vor căuta orice sursă de hrană, acţionând instinctiv. Nu am dori sa ne trezim în faţa unei situaţii de necontrolat, în care numărul oamenilor agresaţi să crească dramatic”, a declarat Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte VIER PFOTEN.caine1_12301400

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) se contrazice prin introducerea acestei noi prevederi, întrucât acelaşi proiect prevede, într-unul din articole, că ASPA trebuie să sterilizeze câinii fără stăpân şi să îi returneze în locul din care au fost luaţi. În acest caz, cu bună ştiinţă, ASPA ar returna animale în zone din care a eliminat teoretic orice sursă de hrană. Acest lucru constituie un abuz asupra animalelor, potrivit legislaţiei în vigoare.

Hotărârea ar încălca legea privind ratificarea Convenţiei Europene pentru Protecţia Animalelor  nr. 60/2004, precum şi articolul 13 din Tratatul de la Lisabona, potrivit căruia „Statele membre ale UE vor trata cu toata atenţia cerinţele de bunăstare a animalelor, având în vedere ca acestea sunt fiinţe simţitoare şi au nevoi specifice”, şi legea pentru protecţia animalelor nr. 205/2004, modificată prin legea 9/2008. Potrivit tuturor acestor legi, animalelor aflate în grija omului trebuie să li se asigure condiţiile minime de bunăstare.

Considerăm că eforturile Primăriei ar trebui să se îndrepte către stoparea înmulţirii câinilor fără stăpân, prin sterilizarea lor rapidă şi în număr cât mai mare, precum şi prin prevenirea abandonului.  Până în prezent, nu a existat nici un dosar penal pentru abandonarea unui animal, deşi, de 5 ani, legea consideră acest lucru drept o infracţiune.

„Propunerea este menită, totodată, să dea naştere unor abuzuri,  deoarece prinderea şi pedepsirea <vinovaţilor> va depinde de bunăvoinţa vecinilor, care vor semnala sau nu poliţiei prezenţa unui castron <suspect> în faţa blocului. Mai mult, cine şi cu ce dovezi stabileşte că hrana are ca destinatar un câine fără stăpân şi nu un alt animal?”, spune dr Anca Tomescu, coordonator proiect Animale fără Stăpân VIER PFOTEN.

imagini-socante-un-biet-animal-infometat-pana-aproape-de-moarte-12694847Fundaţia VIER PFOTEN îşi exprimă încrederea că membrii CGMB vor respinge această propunere atunci când vor vota modificările aduse Hotărârii nr. 243/200. În caz contrar, VIER PFOTEN va începe demersurile în instanţă in vederea anulării acestui act normativ.

Mulţumim pentru comunicatul de presă doamnei Livia Cimpoeru, Press Officer VIER PFOTEN Romania

Surse foto:

http://www.realitatea.net/un-caine-a-fost-infometat-pana-a-ajuns-doar-piele-si-os-foto_935985.html

http://jurnalul.ro/stiri/externe/imagini-socante-un-biet-animal-infometat-pana-aproape-de-moarte-614248.html

http://stirileprotv.ro/stiri/social/planul-de-lupta-al-bucurestiului-cu-cainii-maidanezi-agresivi-infometarea.html

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress