Sistemul de gestiune a cainilor fara stapan din Franta

Zilele trecute, am avut ocazia să merg la adăpostul de animale din Lille. Deşi sistemul  românesc de gestiune a câinilor fără stăpân îmi este, în parte, cunoscut, nu îmi permit să fac o comparaţie între cele două, însă voi descrie cum se întâmplă lucrurile în Franţa, cu speranţa că acest articol va deschide minţi şi inimi şi, poate, va produce idei. Bineînţeles, trebuie spus înainte de toate că problema animalelor fără stăpân (în special câini) nu are aceeaşi amploare că la noi. Însă asta nu înseamnă că nu există. Dar unde este o problemă, există şi o rezolvare. Sau un sistem de rezolvări.

LPAStatisticile arată că aproximativ 60 000 de animale pe an sunt abandonate în Franţa în fiecare an. Sistemul de gestiune a animalelor fără stăpân (sau rănite, pierdute, maltratate) funcţionează pe baza unei cooperări între public şi privat. Cu alte cuvinte, fiecare municipalitate are obligaţia de a avea o soluţie pentru problema animalelor, iar rezultatul acestei obligaţii este reţeaua de aproximativ 400 de adăposturi din întreaga ţară. Rolul acestora este de a colecta animalele care au potenţialul de a pune probleme, în special, securităţii şi sănătăţii populaţiei. Însă pe lângă aceste refugii rezultate dintr-o obligaţie legală, s-au constituit, de-a lungul timpului, o serie de adăposturi care nu ţin de stat, al căror scop este să asigure, după caz, adopţia, îngrijirea sau vindecarea animalelor. LPA (Ligue Protectrice des Animaux) Lille are un astfel de adăpost, care primeşte cca 4000 de animale anual, în special câini şi pisici, dar şi pui de focă, animale sălbatice rănite, păsări etc. În regiunea Nord sunt 3 astfel de refugii.

LPA permite şi încurajează adopţiile de câini şi pisici prin mutarea acestora din refugiul de stat în adăpostul propriu şi tratarea, vaccinarea şi îngrijirea lor, astfel încât persoanele care vin să adopte animale vor obţine cu siguranţă un câine sau o pisică sănătoasă, fără nici un fel de probleme. De altfel, sănătatea animalelor constituie o prioritate deosebit de importantă pentru angajaţi: pentru a evita răspândirea bolilor, câinii din refugiul de stat şi din cel privat nu sunt niciodată puşi laolaltă, se iau măsuri de igienizare la trecerea dintr-un adăpost în celălalt, iar întreaga clădire este dezinfectată o dată pe zi, în întregime.

Adăpostul are personal angajat, însă funcţionează, în parte, şi pe bază de voluntariat. Voluntarii trebuie obligatoriu să participe la o sesiune de pregătire înainte de a-şi începe munca în adăpost. Rolul lor este de a se ocupă de bunăstarea animalelor: mai exact, ei se asigura că toţi câinii sunt scoşi din cuşti o dată pe zi, la plimbare şi joacă. Fiecare animal reacționează diferit la viaţa în adăpost, iar în primele zile, multe dintre ele sunt temătoare sau speriate, chiar defensive. Rolul voluntarilor este de a le face să se simtă confortabil. De asemenea, tot ei sunt cei care iau parte în mod activ la adopţii, prezentând animalele potenţialilor stăpâni şi facilitând întregul proces.

Detalii despre LPA Lille, aici.

Surse imagini: http://juliettedk.files.wordpress.com/2012/03/img_8510.jpg, http://i13.servimg.com/u/f13/16/98/72/51/20121213.jpg, http://www.servimg.com/u/f19/11/40/33/75/vans10.jpg, http://a.imdoc.fr/1/animaux/chats/photo/9858373985/18117026a2c/chats-p1030615-img.jpg, http://mediac1.viva-images.com/vivastreet_fr/classified/e8/5/57518587/large/1.jpg?dt=fcf44cccbb6932fac0d6c46f561be66a

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Buna.
    Felicitari pentru articol. Ar trebui sa preia niste idei si edilii nostrii pentru rezolvarea problemelor…
    Legat de cainii fara stapan din Bucuresti, realizez o analiza cantitativa in functie de reclamatiile facute contra lor. Daca vrei sa citesti, iti recomand http://risteaalina.wordpress.com/category/caini-fara-stapan/ .

    • Buna, Alina,

      Multumim pentru vizita si pentru informatie. Realizezi un proiect extrem de interesant, care ar trebui sa intereseze si edilii bucuresteni. Poate ca numarul de plangeri ar trebui corelat cu numarul de caini fara stapan existenti pe teren si deci cu eficacitatea sistemului de gestiune la nivel de sector.
      Felicitari si te rugam sa ne tii la curent! :)
      De altfel, asteptam un articol care sa explice rezultatele analizei tale, daca doresti sa le impartasesti cititorilor Greenly.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress