Antropocenul – Dezvoltarea comunităților umane în antropocen

Definirea Antropocenului

Antropocenul reprezintă o eră geologică în care se remarcă impactul omului asupra ecosistemelor. Aceasta nu este o eră oficială, termenul nefiind acceptat în nomenclatura geologică, însă este folosit în diverse studii științifice. Eugen F. Stoermer a fost cel care a folosit prima dată noțiunea de „Antropocen”.

Nu sunt clare limitele acestei ere. Cei mai mulți cercetători susțin plasarea limitei inferioare a Antropocenului în perioada Revoluției Industriale, mai precis din momentul descoperirii motorului cu aburi. Această tehnologie a dus la schimbările geosferelor, cea mai afectată fiind atmosfera.

Există însă și cercetători ce susțin că începutul Antropocenului a fost marcat de așezările omenești permanente din timpurile preistorice, mai exact de începerea activității agricole, fiind reprezentat de revoluția neolitică. Alți specialiști plasează începutul erei din momentul lansării celor două bombe nucleare la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Semnificație

Referitor la acest termen, se poate remarca alipirea celor două cuvinte antropo și cen, însemnând om și respectiv nou, actual, recent, conform Dex. Astfel, putem concluziona că Antropocenul semnifică perioada omului modern, perioadă ce a avut și încă are un impact puternic asupra mediului înconjurător.

Obiect de studiu

Activitățile antropice au dus la schimbări asupra planetei și inclusiv ale climei. Antropocenul studiază acest impact pe care umanitatea îl are asupra mediului, în prim plan aflându-se schimbările climatice globale. Prin avansarea accelerată a tehnologiei, nivelul de emisii ale gazelor cu efect de seră (COx, NOx, etc.) a crescut considerabil. Aceste lucruri au dus la modificări globale evidente, cum ar fi topirea calotei glaciare și implicit creșterea nivelului mării.

Dezvoltarea comunităților umane în antropocen

Deoarece începutul erei geologice, Antropocen, nu se cunoaște exact, dezvoltarea comunităților umane va fi prezentată din trei perspective.

a) Revoluția din neolitic

Dacă plasăm începutul antropocenului în cadrul revoluției din neolitic, putem discuta de o principală evoluție a comunităților umane dictată de descoperirea agriculturii. Momentul în care omul a învățat cum să folosească terenul agricol eficient a fost și momentul în care se poate vorbi despre începutul civilizației omenești. Astfel, au apărut așezările permanente, așezări ce mai târziu vor deveni orașe.

Dezvoltarea comunităților umane nu s-a efectuat uniform pe toată suprafața globului. Acolo unde existau resurse suficiente, teren ce putea fi cultivat și animale ce puteau fi ușor domesticite, dezvoltarea a fost mai accelerată. În acea perioadă, Mesopotamia (în prezent Irak și Siria) era considerat „cornul abundenței”, având caracteristicile necesare pentru a se dezvolta civilizații superioare (sumerienii, babilonienii etc.).

Apariția comerțului a dus la prima formă de globalizare. Au fost create drumuri, au fost împărtășite idei de dezvoltare, realizându-se o rețea de comunicare între civilizații ce a dus la o dezvoltare mai mare a acestora. Comunitățile umane au evoluat treptat până în secolul al XVIII-lea, când tehnologia va căpăta un avans rapid.

b) Revoluția Industrială

La sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, în Anglia începe o perioadă de dezvoltare tehnologică incredibilă, denumită Revoluția Industrială. Marile descoperiri de la acea vreme înlocuiesc manufactura cu mașinismul, realizând astfel noi ramuri de producție, noi centre industriale și nu în ultimul rând, se dezvoltă clasa muncitoare.

În 1712, Thomas Newcomen a construit motorul cu abur prevăzut cu piston și cilindru, iar în 1784, James Watt perfecționează invenția. Acest moment este considerat începutul Revoluției Industriale.

Revoluția industrială a dat startul unei dezvoltări rapide a comunităților umane dar și unor dezastre ecologice considerabile. Abundența emisiilor de gaze cu efect de seră, dar și exploatarea resurselor la o scară mult mai largă au dus la modificări însemnate ale mediului. Acestă perioadă a fost probabil cea mai dăunătoare din toată istoria umanității.

c) Al doilea război mondial

Conflictele au reprezentat principalii factori ce au schimbat fațada hărților politice. Încă din cele mai vechi timpuri au existat conflicte între triburi, civilizații, țări etc. Lupta pentru putere, dorința de a căpăta cât mai multă influență a existat din totdeauna. Astfel au fost create imperii ce ulterior s-au destrămat, colonii și, mai nou, organizații interstatale.

Al doilea război mondial a adus strategii și tehnologii de luptă ce până atunci erau nemaiîntâlnite. O armă ce a schimbat în totalitate percepția omenirii vizavi de război a fost bomba nucleară. Lansarea celor două atacuri nucleare în orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki, de către armata americană, a adus un nou concept asupra lumii moderne, războiul nuclear. Frica de acest tip de război este una cât se poate de justificată, bombele cu hidrogen fiind deosebit de periculoase nu numai în zona în care acestea sunt eliberate, dar produc un efect asupra mediului greu de suportat de geosferele Pământului.

Un exemplu vizavi de repercursiunile exploziilor nucleare poate fi cel de la Cernobîl, Ucraina. În anul 1986, în urma unei defecțiuni, Centrala Atomonucleară a explodat, efectele resimțindu-se la sute de km distanță. În România, oamenii au observat plantele decorative care au ofilit, iar aceștia erau instruiți să nu cumpere fructe și legume de pe piață.

Concluzii

În concluzie, Antropocenul este era care descrie impactul omului asupra mediului, impact ce duce în cele din urmă la insecuritate socială. Pentru dezvoltarea comunităților umane până în acest moment, a fost nevoie de o intervenție asupra componentelor Pământului, ce a fost inevitabil resimțita ulterior.

Tehnologia de azi ne permite să utilizăm resurse într-o manieră mai sustenabilă, iar energia poate fi alternativă, regenerabilă. Protejarea și conservarea mediului se fac simțite din ce în ce mai mult, deoarece înțelegem importanța acestora, în special când se vorbește despre sănătatea populației.

Articol realizat de Romete Gabriela Cristina

Anul I Master Evaluarea Integrată a Stării Mediului

Facultatea de Geografie, Universitatea din București

Bibliografie

Sursa foto:  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Anthropocene_Extinction

 

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress