Topul orașelor în care e cel mai sănătos să locuiești

Problemele actuale legate de mediu cu care ne confruntăm în orașe ne fac să ne întrebăm câteodată unde ar fi orașul acela ideal, fără poluare excesivă, cu suficiente spații verzi, cu nenumărate locuri de parcare și cu un sistem sanitar bine pus la punct. Eh, orașul sau mai bine spus, orașele de genul acesta chiar există! Și nu, nu sunt în România…

În primul rând ar trebui să ne putem următoarea întrebare: cum poate fi categorisit un oraș drept unul “sănătos”?

Sunt mai multe criterii dar cele mai importante țin foarte mult de infrastructura de transport, de sistemul sanitar, de accesul și calitatea spațiilor verzi și de legi bine puse la punct.

Pentru aceasta a fost alcătuit un top 5 al orașelor care îndeplinesc, printre altele, criteriile de mai sus. Acestea sunt:

Monaco: este situat pe coasta mediteraneană, la 18 km est de Nisa, pe Coasta de Azur. Orașul se întinde pe  doar 2 kmp și din cauza aceasta densitatea populației este cea mai mare de pe glob. Însă cum ar putea acest oraș să fie considerat unul în care poți avea un trai sănătos? E bine de știut faptul că Monaco este o monarhie constituțională iar principala sursă de venit o reprezintă turismul, adică o ramură economică ce nu poluează mult. Principalul avantaj al orașului este acela că majoritatea oamenilor sunt bogați :) și au acces la cele mai bune sisteme de educație, de sănătate și își pot permite un trai bun. Nu degeaba sistemul sanitar din Monaco este situat pe a 13 treaptă din sistemul sanitar mondial.

Monaco

 

Monaco

Următorul oraș care întrunește criteriile este Pert-ul din Australia. Se bazează în principal pe 5 criterii: sistem sanitar, siguranță, infrastructură, educație și mediu. Oamenii din oraș obișnuiesc să aibă o alimentație sănătoasă, un mod de gândire relaxat și pozitiv și nu în ultimul rând pun accent și investesc mult în sistemul medical. Dețin multe piste de bicicliști și practică diverse sporturi în aer liber. Clima plăcută din zonă favorizează acest lucru și chiar s-a format o lege “nescrisă” care încurajează ieșitul în aer liber și practicarea unor sporturi diverse.

Perth

Perth

Copenhaga: capitala Danemarcei este cunoscută pentru faptul că toți locuitorii orașului folosesc bicicleta drept mijloc de transport, fiind construite astfel aproximativ 400km de piste. Guvernul Danemarcei a luat câteva mășuri de combatere a emisiei de CO2 în atmosferă, încă din 2005, iar până în prezent nivelul gazelor cu efect de seră au scăzut cu până la 20% și plănuiesc ca până în 2025 orașul să fie 100% eliberat de emisiile de carbon.

Copenhaga

Copenhaga

Singapore, orașul-stat, are cea mai scăzută rată de mortalitate din lume și cea mai mare speranță de viață: 84.04 ani, drept pentru care se situează pe locul 4 în clasamentul CIA World Factbook. Sistemul sanitar din Singapore este bine organizat iar orașul în sine este unul foarte curat deoarece au fost aplicate legi stricte, cum ar fi interzicerea aruncării gunoiului pe jos. Infrastructura de transport a fost foarte bine gândită și a reușit să fluidizeze traficul intens. De asemenea în cuprinsul orașului sunt numeroase spații verzi precum grădini,parcuri și se pot efectua trasee montane prin jurul insulei.

Singapore

Singapore

Ultimul din listă, dar nu cel din urmă este Tokyo, un oraș cu cea mai bună infrastructură de transport din lume ce facilitează tranzitul a peste 3 milioane de locuitori zilnic! De asemenea nivelul emisiilor de dioxid de carbon sunt mult mai mici în comparație cu celelalte țări asiatice (4,82 tone/cap locuitor față de 10.8 tone/cap locuitor din Beijing). Cu toate că reactorul de la Fukushima a periclitat viețile oamenilor acum câțiva ani, în prezent nivelul de radiații este unul ce nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni. Cea mai mare speranță de viață din lume aici o întâlnim datorită sistemului sanitar si a culturii deosebite: igienă strictă, alimentație bogată în orez pește și legume.

Tokyo

Tokyo

Și totuși rămâne  pusă întrebarea: oare în cât timp un oraș din România va putea ajunge la nivelul orașelor din topul de mai sus?

Referințe:

Itanas.com, deviantart, wperegoy, discovercorporatetravel, tumblrwatchfitzazzle.

Despre autor
Masteranda anul II la Universitatea din București.
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Fain articol! Așteptăm sugestii pentru cele mai bune locuri de stat în România!

  2. Quality articles is the crucial to interest the users to
    pay a visit the website, that’s what this web page is providing.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress