Viata in Culori

Totul  a inceput intr-o dimineata de ianuarie cand, intrand sa aflu noutatile de pe Facebook, am vazut o stire care prima oara m-a socat, apoi mi-a dat multe de gandit: “Maldive s-ar putea muta in Australia”. Dupa ce am citit articolul cu atentie, mi-am spus: “ oare generatiile urmatoare s-ar mai putea bucura de puritatea, de frumusetile naturale ale lumii?” Incet, incet , acestea sunt afectate de diverse probleme precum: poluarea transfrontaliera, gradul accentuat de antropizare, schimbarile climatice, incalzirea globala si degradarea severa a solului. Prezinta un risc crescut de pierdere din ce in ce mai mare a biodiversitatii, a dereglarii functiilor vitale de autoreglare si de regenerare.  In acelasi timp omul, poate sa si distruga, dar poate sa si inalte statutul naturii la adevarata ei valoare.  Astfel, pentru acest numar, mi-am propus sa impart cu voi sentimentul de dragoste si respect pentru natura si viata, si astfel sa ne delectam cu cateva din minunatele arii protejate ale Patrimoniului Mondial Natural UNESCO, ce cuprinde 183 de Rezervatii Naturale.

      Padurile tropical umede Gondwana  din Australia

Cunoscute ca si Rezervatia Central Estica a Padurilor tropical umede, reprezinta cea mai mare suprafata cu paduri subtropicale din lume. Numele de “Gondwana” este asociat blocului continental primar din care au aparut celelalte continente si dovedeste existenta unor specii floristice inca din cele mai vechi timpuri. Acestea sunt numite “specii relicte”. Rezervatia include multe parcuri nationale, cu o deosebita valoare conservativa, avand peste 200 de specii rare unele dintre ele fiind amenintate.

Lacul Baikal

STIATI CA………………………………………………………………….

  • “Baikal” inseamna “apa multa” si provine din limba kurykan ?
  •  Este aria protejata cu cea mai mare rezerva de apa dulce din lume?
  •  In apropierea lacului Baikal exista ape/ bai termale, unde apa atinge temperaturi foarte ridicate si curge chiar si pe timpul perioadelor grele de iarna ?
  • Acesta este cel mai adanc lac de pe glob ? (1637m);
  •  Reprezinta un “muzeu viu”, cu o vechime de milioane de ani, cu peste 245 de specii de plante endemice?
  •  Desi zona nu prezinta nici un fel de infrastructura turistica, locul este vizitat de numerosi turisti din lumea intreaga?

Chapada Diamantina – Parcul National Brazilian

O intoarcere in timpul salbatic, unde lumea tocmai lua nastere, Chapada Diamantina inseama liniste, mister, natura, istorie. Este aventura, suspans si inaltare. Este Unic. Cam asa as putea descrie una dintre emblemele Braziliei, o arie naturala protejata cu incredibile formatiuni geologice, numeroase cursuri de apa, cascade uimitoare si indraznete, salbatice  grote cu ape cristaline si vai canion. Un Timp Necunoscut, un Loc Neexplorat.

      Parcul National Redwood – California

Sequoia Sempervirens – Monument al naturii

Un Coast  Redwood –este cel mai inalt arbore in viata din lume, ce are peste 1000 de ani, cu o inaltime de peste 111 m, acesta crescand  in mod continuu. Se afla in patrimoniul mondial UNESCO.

Sanctuarul de viata Sichuan –Sanctuar pentru Ursul Panda  din China

Sanctuarul ofera un habitat neperturbat, uniform pentru ursul panda, cu paduri paleo-tropicale relicte. Reprezinta un loc foarte important pentru programele de conservare a speciei. De asemenea, ofera protectie si pentru alte specii aflate pe listele rosii IUCN, precum panda rosu, leopardul de zapada, ursul negru Himalayan, acvila de munte si cainele salbatic asiatic.

Parcul National Seregenti

    Paradis al savanei africane, unde inima batranei Africi bate-n ritm salbatic.

Este situat  in Tanzania, la Est de Lacul Victoria si la Nord de granitele Kenyei. Patrimoniu Mondial UNESCO, numele “Seregenti” provine din limba “masailor”, populatia bastinasa locala si inseamna “tara nesfarsita”. Cu  peisajul  tipic african, parcul este strabatut in mod permanent de milioane de animale simbol precum turme de antilope, gazele, zebra, bivoli; intalnim, de asemenea, impunatorii elefanti , elegantele girafe, crudele hiene, dominantele feline. Parcul a avut de suferit din cauza populatiei masai, ale carei turme au suprapasunat in mod intens vegetatia specifica. Astfel, au fost luate masuri de control si interzicere a pasunatului, populatia fiind mutata din zona, in acelasi timp, imbunatatindu-se si nivelul acestora de trai.

Insulele Phoenix

Situate in regiunea pacifica, insulele reprezinta un extraordinar si fascinant ecosistem de corali, de nepretuit pentru lumea noastra. De ce? Este simplu. Insulele Phoenix ar putea fi unul din raspunsurile la problemele cu care lumea secolului XXI se confrunta:  incalzirea globala. Ramane un ecosistem inca neafectat, un laborator viu, unde oamenii de stiinta incearca sa inteleaga metabolismul si mecanismele de autoreglare ale Terrei, si sa  gaseasca posibile raspunsuri la ceea ce inseamna schimbarile climatice.  Marile lumii asigura supravietuirea la nivel global: tempereaza clima, asigura necesarul de hrana si produc o parte importanta din oxigenul pe care il consumam. De asemenea, adancul marii absoarbe o  cantitate importanta  din dioxidul de carbon produs de omenire.  Astfel, infruntand pericolele precum poluarea, cresterea temperaturii marii sau degradarea coralilor, ecosistemele marine pacifice ar putea reprezenta “cheia supravieturii  globale”. Este crucial sa le protejam!

Surse foto: google.ro; http://www.trekearth.com;  http://www.worldsnationalparks.com;   http://whc.unesco.org; http://www.nationalgeographic.com/; http://www.serengeti.org/

Articol realizat de Cristiana Călinescu

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress