Ce indică înmulțirea rapidă a meduzelor

Creșterea populațiilor de meduze în oceanele Terrei este un indicator important al calității ecosistemelor marine, potrivit expertului Lisa-Ann Gershwin.

În noua ei carte „Stung! On Jellyfish Blooms and the Future of the Ocean”, Gershwin spune că aceste nevertebrate, „încântătoare și minunate de altfel”, sunt bioindicatori ai sănătății oceanelor.

Meduze

„Sunt un indicator că ceva este în afara echilibrului. Sunt precum canarii într-o mină de cărbuni, dacă vrei. Doar că, în timp ce canarul moare atunci când ceva nu este în regulă, meduzele se dezvoltă, se înmulțesc” a declarat Gershwin, în cadrul unei emisiuni radio a CBC, făcând aluzie la folosirea păsărilor de către mineri pentru a detecta scurgerile de gaz metan sau monoxid de carbon.

Pescuitul excesiv, creșterea temperaturii apei și acidifierea oceanelor crează mediul ideal pentru ca aceste viețuitoare marine să se înmulțească, explică Gershwin. Din păcate, creșterea numărului de meduze are consecințe foarte importante pentru ecosistem, acestea înrăutățind practic situația.

Deși meduzele au o structură mai simplă în comparație cu alte viețuitoare acvatice,  acestea se hrănesc cu organisme mai mari, mai rapide și mai „inteligente” decât ele. Sunt în competiție, de asemenea, cu balenele, pentru plancton și pești.

„Deci meduzele pot perturba un întreg lanț trofic prin consumarea organismelor care stau la baza acestuia” spunea Gershwin. „Și exact lucrul acesta îl fac”.

Ca exemplu, aceasta a amintit specia de meduze Mnemiopsis leidyi care a fost introdusă accidental în Marea Neagră la începutul anilor 1980. „În doar câțiva ani, Mnemiopsis a ajuns la 95% din biomasa Mării Negre”.

Sursa: CBC

Despre autor
Absolvent al Facultatii de Geografie (UB) - specializarea Stiinta Mediului și al masterului "Evaluarea Integrată a Stării Mediului".
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2022 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress