Destinații ECO – episodul 2: din Scoția, Spania, Italia, Irlanda

Continuăm călătoria spre destinații eco din Europa.

Aventură

Hostelul pentru tineri Loch Ossian, Scoția, UK

Situat în Scoția, la aproximativ 250 km nord de Glasgow, hostelul nu are acces la soșea, numărând 20 de paturi destinate mai ales drumeților curajoși, pasionați de peisaj și relativa izolare. Oferă facilități elementare, experiența mediului natural compensând.

Destinatii ECO 2

Destinatii ECO 2

Este atestat prin programul Green Business Tourism Scheme. Lemnul folosit este acreditat FSC (Forest Stewardship Council – ic.fsc.org), vopseaua este una specială care nu dăunează liliecilor, iar electricitatea este generată prin putere eoliană. Se menține un consum scăzut de apă, cea de ploaie fiind colectată. În ceea ce privește deșeurile, există o înțelegere cu furnizorii de produse pentru a colecta resturile, apele gri se tratează și toaleta este fără apă, de unde se obține compost.

Toți vizitatorii sunt informați cu privire la politica eco a hostelului, aceștia sunt încurajați pentru un trasport fără mașină, spre drumeții, plimbări și diverse alte expediții pentru a întări legătura om-natură.

Destinatii ECO 2

Destinatii ECO 2

Website: syha.org.uk/hostels-in-scotland/highlands/loch-ossian.aspx

Fotografii: guardian.co.ukwebsitehome.co.ukwalkhighlands.co.uksyha.org.ukwikimedia.org

Timp liber

Hotel Posada del Valle, Spania

În apropiere de coasta de nord a Spaniei, în Asturia, vă întâmpină în stilul eco o fermă organică atestată. Ce animale se cresc aici: oile Xalda, poneii asturieni și găinile Pita Pinta. Ferma tradițională, construită în 1899, prezintă totuși un aer modern prin pereții luminoși, dalele de piatră și bârnele de lemn.

Destinatii ECO 2

Destinatii ECO 2

Mobila folosește lemn din pădurile administrate sustenabil, încălzirea se face mai ales prin pereții de sticlă orientați spre sud, sunt instalate panouri solare pentru apă caldă. Deșeurile organice sunt transformate în compost, hotelul folosește produse de curățat ecologice și forța de muncă este formată 100% din localnici. Turiștii sunt invitați la o vacanță cu drumeții în regiunea deluroasă, aer curat, munca la fermă și în podgorie.

Destinatii ECO 2

Destinatii ECO 2

Website: posadadelvalle.com

Cultură

Il Duchesco, Italia

Cultura toscană se face simțită din plin aici, la ferma cu podgorie Il Duchesno, prin produsele organice, vinuri, dulcețuri, specialități din brânză, șuncă sau pâine. Cu un design simplu, accentul cade pe oferta variată de alimente naturale, acreditate organic. Energia necesară activităților se obține fie din puterea eoliană, fie cu ajutorul panourilor solare. Il Duchesco susține proiecte locale ce promovează creativitatea prin activitățile educative și de protecție a mediului. Există un program, “Vin pentru viață”, prin care oaspeții se bucură de un pahar de vin vechi, din costul căruia, un procent merge spre bolnavii de SIDA din Mozambic.

Destinatii ECO 2

Destinatii ECO 2

Vizitatorii beneficiază, pe lângă activitățile încurajate de ciclism, muncă la fermă și drumeții, de cursuri de gătit, olărit, degustări de vin, iar cei iubitori de natură, de peisajul montan și Parcul Natural Maremma.

Destinatii ECO 2

Destinatii ECO 2

Website: ilduchesco.it

În natură

Ard Nahoo, Irlanda, UK

În partea de nord a Irlandei există un complex verde, ce pune la dispoziția turiștilor cabane de 2-10 persoane, cu pachete de vacanță speciale (ecologice, de meditație sau pentru părinți). Cu acreditare eco, cabanele au folosit în construcție lemn de cedru din zonă, din pădurile integrate în programe de regenerare, fiind încălzite tot cu lemne.

Destinatii ECO 2

Destinatii ECO 2

Ard Nahoo face parte din organizația internațională WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms), preluând inițiativa de ecologizare a diverselor zone, de plantare de copaci, deopotrivă promovând alimentele organice, în fiecare pachet turistic. Există la dispoziția turiștilor un traseu prin pădure, ce prezintă speciile autohtone de plante și arbori, specifice și mitologiei celtice. Localnicii îi invită pe oaspeți la diverse festivaluri de muzică irlandeză tradițională.

Destinatii ECO 2

Destinatii ECO 2

Website: ardnahoo.com

Data viitoare părăsim Europa!

Sursă informații: Alastair Faud-Luke - “Călătorii Eco”, 2009, editura Vellant

Vezi și primul episod Destinații Eco

Despre autor
Absolventa a Facultății de Geografie (UB) - specializarea Știința Mediului și a masterului de "Dezvoltare Durabila" - Universitatea Ecologica.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress