De ce atragem ţânţarii şi cum scăpăm de ei

Vânătoarea nu este inclusă în modalitățile general acceptate de a scăpa de animalele (sau insectele) cu care umanitatea intră în conflict, așa că vom considera din start o asemenea opțiune ca fiind nepotrivită pentru cazul de față. Nu de alta, dar eficiența lipsește cu desăvârșire din această metodă în cazul țânțarilor. Întotdeauna, după zeci de minute de alergat și cocoțat pe mobila din casă, după pândit și urmărit până la amețeală rotocoalele acestor prădători minusculi, când, în sfârșit, ne băgăm mulțumiți la somn, cu satisfacția eliminării lor totale (păstrând dovada pe pereții care încet dar sigur își schimbă nuanța din uniform în cu picățele) se aude negreșit inconfundabilul și agasantul bâzâit.

Dacă lipirea insectelor de pereți nu are succes nici măcar în situația în care cei din urmă sunt disponibili, ce să mai spunem de spațiile deschise. Și cum substanțele insectifuge aflate pe piața sunt pline de compuși chimici sintetici, dăunători într-o măsură mai mare sau mai mică sănătății umane, o să amintesc aici variantele naturale ale artei alungării țânțarilor.

De ce atragem ţânţarii şi cum scăpăm de ei - Greenly Magazine 2Ghivecele cu muşcate sau cu busuioc aşezate la ferestre, pe balcon, pe masă, nu sunt pe placul tânțărimii, ținând-o la depărtare. Cea mai cautată plantă în lupta cu țânțarii este citronela[i], ea putând fi crescută în ghiveci pentru a-și răspândi aroma plăcută, atât de detestată de aceste gângănii sau cumpărată sub formă de ulei esențial și aplicată pe piele. Uleiul de citronela este recunoscut până și de Agenția de Protecție a Mediului a Statelor Unite (USPA) ca biopesticid cu acțiune non-toxică.

O mare varietate de uleiuri poate fi folosită pentru a masca mirosul natural al corpului nostru, miros ce acționează ca un magnet pentru numeroase insecte. Uleiurile esenţiale nu vor fi puse în forma lor concentrată pe piele, ci vor fi diluate în uleiuri neutre sau în alcool. Utilizarea unei cantități exagerate din amestecul obținut duce la apariția iritațiilor pielii sau la alte reacții adverse, de aceea aplicați-le cu moderație.

Regula de bază în fabricarea acasă a substanțelor insectifuge naturale este combinarea ingredientelor astfel încât uleiulul esențial să fie prezent în proporție de 5 – 10 % : amestecați 1 parte ulei esențial cu 10 – 20 părți ulei neutru sau alcool.

Uleiuri esențiale care au efect asupra țânțarilor sunt: uleiul de scorțișoară, uleiul de eucalipt de lămâie, uleiul deDe ce atragem ţânţarii şi cum scăpăm de ei - Greenly Magazine 3 citronela, uleiul de ricin, iar uleiurile neutre și alcoolurile recomandate includ: uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui, orice alt ulei folosit pentru gătit, extractul de hamamelis, vodca etc.

Puteți freca sau pulveriza amestecul neplăcut țântarilor pe piele, având grijă să evitați zona sensibilă a ochilor. Va fi nevoie să reaplicați produsul natural după o oră, după ce aţi înnotat sau după ce ați făcut sport. Amestecul trebuie stocat într-o sticlă de culoare închisă şi tinut departe de căldură și de lumina soarelui.

Nu în cele din urmă, un bun remediu pentru prevenirea nu doar a disconfortului şi mâncărimilor provocate de micile înţepături, cât şi evitarea contactării bolilor pe care aceste insecte hematofage le pot transmite, consta în evitarea pe cât posibil a zonelor populate de ţânţari (parcuri şi zone cu vegetaţie şi apă stătută), la orele când aceştia intră în acţiune (mai ales seara şi noaptea).

Insectele ce se hrănesc cu sânge folosesc indicii chimice, vizuale și termice pentru a-și localiza victimele. Tot ce trebuie să faceți pentru a fi sigur că un țântar vă va prefera pe dumneavostră este:

De ce atragem ţânţarii şi cum scăpăm de ei - Greenly Magazine 4

  • să purtați haine închise la culoare
  • să faceți exerciții fizice, transpirând abundent și eliminând astfel mai mult dioxid de carbon și acid lactic ca de obicei – produși ai corpului nostru care atrag puternic insectele, inclusiv țânțarii. Și umiditatea crescută din jurul nostru îi poate chema de la depărtare.
  • din păcate, să respirați. Aceste insecte își pot mirosi următoarea masă de la o distanță de 50 de metri după dârele de dioxid de carbon lăsate în urmă.
  • să mâncați alimente sărate sau care conțin mult potasiu, corpul producând o cantitate mai mare de acid lactic.
  • să purtați parfumuri cu arome puternic florale sau să utilizați produse cosmetice cu mirosuri dulci ce acționează ca un magnet pentru țânțari. Până și balsamul de rufe cu arome subtil florale poate ajuta în acest sens.

Urmând aceste reguli nu veţi scăpa în totalitate de ţântari, însă plimbările prin natură şi nopţile dumneavoastră vor fi mult mai liniştite.


[i] Nu este vorba despre iarbă de lămâie. Citronela și iarba de lămâie sunt specii strâns înrudite, aparținând genului Cymbopogon, familia Poaceae. Iarba de lămâie este în special utilizată pentru gătit și poartă denumirea științifică de C. citratus, în timp ce citronela, folosită preponderent pentru alungarea insectelor și în industria parfumurilor este denumită C. nardus.

Surse web:

Best Natural Insect Repellents and Homemade Herbal Bug Sprays – The Daily Green

http://chemistry.about.com/od/healthbeautyprojects/a/naturalmosquitorepellent.htm

http://chemistry.about.com/cs/howthingswork/a/aa050503a.htm

http://nazone.ro/2013/07/muscata-din-fereastra.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Citronella_oil

http://gardeningwithwilson.com/2008/02/04/distinguishing-between-lemon-grass-citronella/

 

Surse foto:

http://www.gradinavesela.ro/2010/05/muscata/

http://www.shop.styx.ro/uleiuri-esentiale/ulei-esential-citronella-130.html

http://www.doarnatural.ro/intepaturi-de-tantari/

Despre autor
Absolventa a specializarii Stiinta Mediului si a masterului Evaluarea Integrata a Starii Mediului din cadrul Facultatii de Geografie (UB).
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress