Oras in lacrimi

Bucuresti, capitala Romaniei, in trecut unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei, cu o structura arhitecturala aproape inconfundabila, pe care unii cercetatori istorici il numeau “Bucuresti – Sinteza unica intre Orient si Occident”, a devenit astazi un oras cu grad mare de poluare, din toate punctele de vedere.

In acest articol, voi face referire la poluarea estetica din orasul nostru, poluare care are una dintre cele mai mari influente asupra psihicului uman.

Poluarea estetica reprezinta un fenomen foarte des intalnit in zilele noastre. Chiar daca ne lovim de el zi de zi, incercam sa ne facem ca nu-l vedem. Cladiri, parcuri, strazi, piete etc au devenit factori de poluare estetica din diverse motive, in special din nepasare.

Aceste fenomen a luat nastere din cauza unei democratizari a informatiei si a accesului liber la formare si informare individuala si sociala, astfel ca fiecare isi poate forma idei si le poate aplica dupa bunul plac, iar legile sunt construite in asa fel incat orice individ cu putina influenta sa poata modifica sau demola aproape orice edificiu, parc etc.

Natura nu scapa nici ea de aceasta poluare sub diferite forme, omul intervenind cu prost gust, vandalism si transformand totul in “kitsch”.

Bucurestiul este astazi “locul de joaca” al investitorilor care cumpara absolut orice cladire si nu tin cont de importanta istorica a acesteia, ci doar de valoarea economica a terenului pe care este construita. Astfel, cladirile devin factori poluanti pentru mediu, intrucat la inceput nu se investeste in ele, ci se lasa in “paragina” pana la aprobarile pentru demolare. Aceste cladiri au devenit chiar si o sursa buna de trai pentru multi oameni, furandu-se caramizi si fier vechi.

Printre cladirile cu valoare istorica deosebita, ce au ajuns “poluanti estetici”, se numara: Moara lui Assan, Uzinele Wolf sau Institutul Ana Aslan (in paragina).

Desi s-au dat legi impotriva construirii haotice, acestea nu se respecta decat in cazuri izolate. Cladiri noi si moderne, cu fatade  din sticla, apar langa edificiile vechi ce dateaza de zeci si sute de ani.

Dar oare nu exista si o cale de mijloc, care sa imbine elementele inovatoare cu cele clasice ?

Raspunsul este cu siguranta DA.

Arhitectul Romeo Belea, proiectantul Hotelului Novotel de pe Calea Victoriei, a reusit sa imbine stilul modern cu cel retro, el reconstruind fatada fostului Teatru National, cazut la cutremurul din 4 martie 1977. Asadar initiativa exista, orasul poate fi pastrat prin bunavointa si ingeniozitatea anumitor oameni, evident doar daca le este permis acest lucru.

Cred ca fiecare dintre noi poate sterge Bucurestiul de “lacrimi” si il poate ajuta sa redevina unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei.

Pentru Bucuresti!       

Articol realizat de Cosmin Mincu

(Student in anul II, Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti, specializarea Geografia Mediului)

Fotografiile sunt realizate de autorul articolului.

Daca v-a placut acest articol, va rugam sa-l votati !

Dragii nostri cititori, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre !  

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
1 comment on this postScrie-l pe al tau!
  1. Din pacate in Bucuresti nu ezista o viziune clara de dezvoltare nici in urmatorii 10-15 ani si sa nu uitam de mega poluarea vizuala din acest oras

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress