Utilizarea cianurilor in exploatarile miniere din Romania

Roșia Montana nu este singura exploatație miniera care ar urma sa utilizeze cianuri. Au fost, sunt si vor exista si altele. “In Romania, au fost utilizate cianuri in procesul de preparare a concentratului la Uzina de preparare de la Baia de Aries, judetul Alba. Se utilizează cianuri la exploatarea Iazului Flotația Centrala de la Baia Mare, (activitățile sunt sistate temporar). Se vor utiliza cianuri in procesul de prepararea minereului provenit de la exploatarea Certej”, acesta este răspunsul furnizat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, in urma unei solicitări a HotNews.ro.

Ce raspunde Ministerul Economiei

Pana la sfârșitul anului 2006, când activitatea miniera s-a restructurat, conform angajamentelor asumate de Romania in vederea  aderării la Uniunea Europeana, au existat exploatații care utilizau, in procesul de preparare si extracție a aurului din minereurilor aurifere, metoda de cianurare a acestora, a răspuns Ministerul Economiei.

In ceea ce privește exploatațiile care au utilizat cianuri in trecut, Ministerul Economiei este mai darnic in informații. “Aceasta metoda s-a aplicat pentru extracția aurului din minereurile de la exploatația Baia de Arieș, județul Alba, exploatația Sasar, județul Maramureș, exploatația Suior, județul Maramureș, exploatația Cavnic, județul Maramureș, exploatația Băița, județul Maramureș si exploatația Baiut, județul Maramureș”.

Nu la fel de darnic este in privința utilizării actuale si a celor viitoare. “In acest moment, in Romania nu exista exploatații in funcțiune care sa aplice metoda cianurării minereurilor aurifere in vederea extracției aurului. Ministerul Economiei nu are cunoștință despre noi proiecte in alte zone, in afara celui de la Rosia Montana, care sa-si propună utilizarea acestei metode”.

Unde s-au utilizat cianuri

  • exploatatia Baia de Aries, judetul Alba
  • exploatatia Sasar, judetul Maramures
  • exploatatia Suior, judetul Maramures
  • exploatatia Cavnic, judetul Maramures
  • exploatatia Baita, judetul Maramures
  • exploatatia Baiut, judetul Maramures


Unde se utilizeaza cianuri

  • Iazul Flotatia Centrala de la Baia Mare (activitatile sunt sistate temporar)

Unde se vor utiliza

  • Exploatarea Certej
  • Exploatarea Rosia Montana

Fabrica de exploatare miniera din Baia Mare (Flotația Centrala), despre care spune ANRM ca activitățile sunt sistate temporar, era deținută de Romaltyn Limited. In luna februarie 2013 a aparut informatia ca Fribourg Investments, fondul de investitii controlat de omul de afaceri Ion Sturza – fost premier al Republicii Moldova si fost director general adjunct al grupului Rompetrol, a preluat 49% din capitalul social al companiei Romaltyn Limited. In același timp, Fribourg Investments a anunțat oficial, printr-un comunicat public, preluarea si controlul operațional al proiectului de reciclare a deșeurilor miniere, anunțând o posibila investiție de aproape 40 milioane de dolari pentru valorificarea si reciclarea deșeurilor miniere in Baia Mare.

In ceea ce privește exploatările viitoare, Eldorado Gold a anuntat, recent, ca va incepe lucrarile de explorare la perimetrele aurifere Brad, Deva si Muncel, judetul Hunedoara, in prima parte a trimestrului al patrulea. Compania a precizat ca a finalizat forările de la exploatarea Certej iar rezultatele vor fi folosite la actualizarea datelor referitoare la geologia depozitelor. “Activitățile de explorare vor fi orientate către exploatările Brad, Deva si Muncel, pentru care am obținut licențe, forările preliminare fiind anticipate la începutul trimestrului al patrulea”, se arata in comunicatul companiei.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat in februarie trei licente de concesiune pentru explorarea resurselor de minereuri polimetalice din perimetrele Deva, Muncel si Brad, judetul Hunedoara, companiei European Goldfields Deva.

Sursa: hotnews

Despre autor
Absolvent al Facultatii de Geografie (UB) - specializarea Stiinta Mediului și al masterului "Evaluarea Integrată a Stării Mediului".
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress