Exista o mitologie universal acceptata despre felul in care cainii au ajuns sa faca parte din viata noastra care incepe cam asa: in trecut, lupii au invatat ca daca stau in jurul oamenilor si se comporta mai putin agresiv vor primi mancare. In timp, teoria spune ca evolutia si imperecherea selectiva a produs specii care prefera mai degraba compania omului decat viata in salbaticie. Au inceput sa apara pe parcurs rase specifice de caini, menite sa ajute omul in nevoile de zi cu zi. Si de aici au trait fericiti pana la adanci batraneti. Dar au facut-o oare?
La mii de ani distanta de la domesticirea primului lup, parerile oamenilor vis-a-vis de ce inseamna un caine si care este rolul acestuia in societatea noastra sunt impartite.
Exista oameni care iubesc cainii, le inteleg si le satisfac nevoile.
Exista oameni care iubesc cainii, dar nu ii inteleg si nu le satisfac nevoile, iar asta duce de cele mai multe ori la un conflict intre stapan si animal, sau intre animal si oamenii din jur.
Exista oameni carora le este frica de caini.
Exista oameni care nu si-au facut niciodata timp sa inteleaga un caine.
Cainele: membru al haitei
Ca sa intelegem cainii, e nevoie sa ne uitam in trecutul lor, la mostenirea genetica si tiparele de comportament ale stramosilor lor.
La baza instinctelor tuturor animalelor sta instinctul de autoconservare. Dorinta de a se simti in siguranta si de a trai cat mai mult, departe de pericole. Toate animalele, in special cele care traiesc in grupuri, urmeaza lideri cu o energie calma, echilibrata si ferma, pentru o longevitate cat mai mare a speciei. Oamenii sunt singura specie care urmeaza lideri dezechilibrati. Cainii au incredere in liderul haitei ca sa ii ghideze, sa aleaga directia de mers, sa ii tina protejati si sa rezolve conflictele dintre ei. Cainii nu vor urma lideri dezechilibrati, cuprinsi de frica, anxietate, furie.
Un alt factor foarte important in viata unui caine este instinctul sau nativ de a calatori si a explora. Cel mai usor mod de a crea o legatura cu un caine si de a te impune in fata lui este prin a fi tu acela care ii arata lumea inconjuratoare, asa cum in salbaticie lupul dominant stabileste directia intregii haite.
Nevoile cainilor
Principalele nevoi ale unui caine sunt: nevoia de exercitiu, disciplina si afectiune, in aceasta ordine. Cu alte cuvinte, este rolul liderului haitei sa indeplineasca aceste nevoi primare ale cainilor: sa mentina nivelul energiei echilibrat prin suficiente provocari fizice, sa stabileasca granite si reguli de comportament si sa ofere afectiune la momentul potrivit. Acesta este rolul pe care noi, oamenii, trebuie sa il indeplinim pentru armonia relatiei dintre noi si cainii nostri.
Un caine are nevoia psihologica de a-si castiga fiecare masa prin munca. De aceea, ordinea in care cainele nostru isi desfasoara activitatile ne revine noua. Este important pentru un caine ca intai sa fie provocat fizic, apoi psihologic prin impunerea de directii, limite, reguli si apoi sa fie hranit si sa primeasca afectiune. Cel mai mare grad de afectiune pe care il poate percepe cainele tau de la tine este prin indeplinirea nevoilor lui in aceasta ordine. Asa i se castiga respectul, increderea si loialitatea.
Saptamana viitoare, vom afla impreuna cum comunica un caine si care sunt elementele cheie ale limbajului sau.
Articol scris de Iulian Turtaru, posesor si pasionat de caini.
Sursa imagini:
http://dogercisela.com/wp-content/uploads/2011/02/getty_rm_photo_of_dogs_running_in_park.jpg, http://www.dogslovers.com/wp-content/uploads/2011/09/dog-training-12.jpg