Ah, meduzele… O prezență controversată în apele mărilor și oceanelor. Utile în felul lor, devin o problemă când se înmulțesc excesiv. Unii le apreciază frumusețea, alții se înfioară când le văd. Însă, ca tot ce este al Mării, și meduzele au un farmec aparte.
Meduzele sunt nevertebrate aparținând încrengăturii Cnidaria (din subdiviziunea Coelenterata). Ceea ce le face interesante este modul lor pasiv de viață, întrucât se deplasează și se hrănesc cu ajutorul acțiunii curenților oceanici. Peste 1500 de specii de meduze au fost înregistrate în lume (archipelago.gr), fiind distribuite în toate oceanele și adaptându-se condițiilor extreme. Diversitatea speciilor de meduze este impresionantă, atât prin colorit, cât și prin dimensiuni (variind de la meduze mici cât o gămălie- la indivizi de dimensiunea unui om!).
Principala sursă de hrană a meduzelor este zooplanctonul, însă cele de dimensiuni mari se pot hrăni cu alte meduze sau cu crustacee. Multe dintre specii se folosesc de tentaculele lungi ce conțin celule urzicătoare numite nematociste (menite să paralizeze sau să omoare prada). Majoritatea speciilor sunt inofensive pentru oameni din punct de vedere al înțepăturii. În ceea ce privește deplasarea, meduzele au mobilitate redusă și nu își pot controla mișcările pe orizontală, prin urmare depind de curenți. Pe de altă parte, însă, se pot deplasa pe direcție verticală în coloana de apă, propulsându-se cu ajutorul cavității în formă de clopot.
Aspecte interesante despre meduze (sursă: archipelago.gr):
- Meduzele există pe Pământ încă de acum 650 milioane de ani;
- Corpul unei meduze este simetric;
- 95% din corpul unei meduze reprezintă apă;
- Unele meduze sunt bioluminiscente, pentru a speria prădătorii sau pentru a atrage un partener;
- Meduzele nu au creier, sânge sau sistem nervos;
- Meduzele sunt considerate o delicatesă culinară în unele țări (spre exemplu Japonia).
Specii comune în apele Mării Mediterane:
1. Pelagia noctiluca
Denumire în limba română: meduza veninoasă violet. Denumire în limba engleză: Mauve Stinger
Așa cum sugerează denumirea, meduza violet are o înțepătură dureroasă. Variază ca dimensiune între 6-10 cm (corpul) și are opt tentacule care pot atinge lungimea de 10 m. Aceste meduze trăiesc de obicei în larg, însă sunt frecvente înfloririle de Pelagia noctiluca în zona costieră, reprezentând un disconfort în apele de îmbăiere.
2. Aurelia aurita
Denumire în limba română: meduza lună. Denumire în limba engleză: Moon Jelly
Aurelia aurita are diametrul de 5-40 cm și este ușor de recunoscut, prin cele patru inele (de culoare roz sau oranj) sub formă de potcoavă, situate pe clopot. Acesta din urmă este de obicei transparent sau ușor albicios. Această specie are tentacule scurte și este inofensivă pentru om.
3. Cotylorhiza tuberculata
Denumire în limba română: meduza mediteraneană. Denumire în limba engleză: Mediterranean Jelly/ Fried Egg Jellyfish
Cotylorhiza tuberculata poate atinge 40 cm în diametru. Este galbenă, ușor de recunoscut. Trăiește la adâncimi de 0-7 m. Înțepătura sa este foarte blândă și nu prezintă un pericol pentru om.
Meduzele- specii invazive
De multe ori, unele specii de meduze ajung să fie invazive, fiind introduse în habitate străine în mod natural sau antropic. Acest lucru poate cauza dezechilibre majore, întrucât aceste organisme pot deveni dominante, inhibând sau chiar eliminând populațiile speciilor native din ecosistemul respectiv. Principala cauză a înfloririlor de meduze ca organisme oportuniste o reprezintă vasele comerciale, care transporta meduze dintr-un ecosistem în altul, prin apele de balast. Meduzele sunt specii competitive care se dovedesc adesea de succes față de alte organisme, ceea ce duce la scăderea drastică a biodiversității locale.
Meduzele au însă și un rol pozitiv, întrucât reprezintă un element important în cadrul lanțurilor trofice. Mai mult decât atât, ele acționează ca agenți de purificare a apei, fiind capabile să filtreze volume mari.
Înfloririle de meduze
Înfloririle de meduze (jellyfish blooms) apar când curenții oceanici transportă un număr mare de indivizi într-un spațiu restrâns (de exemplu, un golf). În anumite situații, concentrația de meduze poate atinge sute de indivizi pe metru cub de apă. La acest proces contribuie schimbările sezoniere, ce au loc la nivelul abundenței de hrană, temperaturii, nivelului de oxigen sau disponibilității de lumină.
În ultimii ani au fost înregistrate din ce în ce mai multe înfloriri de meduze. Se crede că principala cauză a acestui fenomen este pescuitul excesiv, întrucât peștii și meduzele consumă aceeași pradă. O scădere la nivelul populațiilor de pești înseamnă așadar o oportunitate pentru populațiile de meduze, care au mai multă hrană la dispoziție (și mai puțini prădători). Alte cauze ale proliferării meduzelor pot fi schimbările climatice (meduzele au toleranță ridicată la creșterile de temperatură) și eutrofizarea (atât prin creșterea concentrației de nutrienți, cât și prin scăderea nivelului de oxigen- favorabilă pentru meduze). Înfloririle de meduze au impact atât la nivelul echilibrului ecosistemelor, cât și asupra pisciculturii și turismului maritim.
Acțiuni în desfășurare
Institutul de Conservare Marină “Archipelagos”, în colaborare cu Comisia Mediteraneană pentru Știință (CIESM), au pus bazele unui program de monitorizare a înfloririlor de meduze în apele Mediteranei. Acesta are ca scop colectarea de date (prin înregistrarea semnalărilor de meduze din partea publicului), pentru o mai bună înțelegere a distribuției populațiilor de meduze și a tendințelor de înmulțire.
În concluzie, înfloririle de meduze sunt într-adevăr un disconfort, dar să nu uităm că activitățile umane joacă un rol important în modul de evoluție al acestor organisme (și al tuturor animalelor, în general). Principiul ce e mult-strică este valabil atât pentru meduze, cât și pentru oameni…
Bibliografie:
http://archipelago.gr/
http://wildlife-archipelago.gr/