Provocare: cât timp poți rezista fără să-ți verifici telefonul?

Oare am mai primit vreun like pe facebook? Vreun comment pe Instagram? Vreun mesaj pe Watsapp? E Cutărescu online? Cat e ceasul?

Tu cât reziști să nu-ți folosești smartphone-ul, dacă nu este urgent? Reziști o ora? Te abții 20 de minute? Hai, măcar un minut? Să formulăm altfel întrebarea: cât timp ai fi dispus să renunți la telefon în schimbul unui pahar cu apă potabilă? În condiții de sete, evident…

UNICEF Tap Project

UNICEF Tap Project

Pornind de la ideea enervantă că pe Instagram și Facebook apar în fiecare minut poze cu mâncarea cuiva, în timp ce în altă locație cineva moare de sete- la propriu (!), cei de la UNICEF (the United Nations Children’s Fund) au găsit o idee ingenioasă pentru a ne ajuta să conștientizăm faptul că nu suntem (fiecare dintre noi în parte) buricul Pământului.

Proiectul de conștientizare se numește the Tap Project (tap= apă de la robinet). Este de fapt o aplicație pe mobil care te provoacă să îți lași telefonul deoparte! Pentru fiecare minut în care nu te-ai atins de telefon, un sponsor UNICEF oferă o zi de apă curată unui om care are nevoie de ea!

Deja este evident, în cazul multora dintre noi, atașamentul adesea exagerat față de telefonul nostru deștept (de ce să nu recunosc, mi se aplică). Ne trezim chiombindu-ne în telefon zeci de minute în șir pe te miri ce, regretând apoi timpul pierdut inutil. Stăm cu nasul în device-uri, uitând să ridicăm capul și să admirăm lumea din jur.

wasting time...

Percepem minutele departe de telefon ca pe un sacrificiu, o renunțare inconfortabilă, iar aplicația inventată de cei de la UNICEF vine să încurajeze un comportament mai detașat față de această obsesie smart.

UNICEF Tap Project

UNICEF Tap Project

Te provoc să încerci aplicația! Intră AICI de pe telefon și urmează instrucțiunile. Odihnește-ți telefonul pe o suprafață dreaptă și vezi-ți de treabă fără el, lăsându-l să acumuleze minute ce vor fi convertite în zile de apă curată, mulțumită sponsorilor. 10 minute = o zi de apă potabilă necesară unui copil. Aplicația folosește accelerometrul telefonului tău pentru a confirma că nu este folosit. Singurul minus pe care l-am observat este faptul că display-ul nu se închide în timp ce aplicația te cronometrează, deci îți va mânca puțin din baterie. Dar, până la urmă, asta face și scroll-atul pe Facebook, nu? Mai întâi învață să te desprinzi de telefon, cronometrează-te, și odată ce ai atins recorduri semnificative (astfel oferind cuiva apă potabilă), o poți face și fără ajutorul aplicației.

UNICEF Tap Project

UNICEF Tap Project

Bineînțeles, există și o cale mult mai logică, eco până la capăt, prin posibilitatea de a dona bani efectiv către comunitățile unde lipsește apa potabilă. ATENȚIE, 40 de zile de apă potabilă pot fi cumpărate și oferite la INCREDIBILUL PREȚ de $1! E de-a dreptul revoltător câți bani dăm pe nimicuri, în timp ce alții își planifică economiile și viața în raport cu prețul unei zile cu apă de băut, pe săturate…

Despre autor
Doctorand la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, anul III
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress