LA MULŢI ANI DE ZIUA MONDIALĂ A APEI 2013!

WorldWaterDay2013Apa este una dintre cele mai abundente substanţe de pe planeta Terra. Această substanţă, pe cât pare de simplă, pe atât este de importantă pentru că viaţa pe Terra este imposibilă fără ea. Apa reprezintă catalizatorul pentru toate formele de viaţă existente pe planetă, după o evoluţie de mai bine de 1,5 miliarde de ani. De altfel, apa a reprezentat mediul primordial al vieţii, şi anume viaţa proteică, de unde a urmat o lungă perioadă transformatoare, ce a culminat cu viaţa umană.

Prin urmare, la capătul lungului drum prin istoria şi geografia Pământului s-a ivit omul.
Întreaga istorie a omenirii izvorăşte din apă. Apa a avut, din timpuri imemoriale, o însemnătate mare pentru om şi omenirea din care face parte. Ca atare, civilizaţia veche a apărut în jurul surselor de apă şi tot aici s-a dezvoltat civilizaţia nouă.
Civilizaţia lumii noastre tinde să devină un întreg, un tot unitar, care să gestioneze raporturile de condiţionare cu mediul înconjurător şi să-şi prezerve continuitatea sa social-istorică.Clean water is a goal for many Americans.

Este o lume în care prezentul devine rapid trecut, în care viitorul, fără să îţi dai seama, a devenit prezent. Întocmai, este o lume adesea grăbită care nu ţine cont de contrastele alarmante, unde lupta pentru o sursă de apă a populaţiilor sărace se împleteşte cu risipa populaţiilor occidentalizate. În această variaţie globală, se impune a gândi că lupta pentru înţelegere a ceea ce vedem este direct proporţională cu complexitatea fiinţei umane din prezent.
De altfel, deşi este o resursă regenerabilă, pe măsură ce populaţia lumii continuă să crească şi cererea creşte. Oamenii reprezintă o ameninţare la resursele de apă din cauza suprapopulării. Pentru a putea să planifice şi să gestioneze în mod corespunzător aceste cereri pentru apa dulce în viitor, va fi vitală o cooperare strânsă între oameni, între cercetători şi managerii de resurse de apă.
Pe de altă parte, creşterea excesivă a consumului de apă înseamnă o ameninţare pentru echilibrul cantitativ, dar şi pentru cel calitativ.

Degradarea calităţilor apelor este din ce în ce mai accentuată, iar eforturile pentru a reduce degradarea apei prin soluţii de înaltă tehnologie sunt eficiente în reducerea impactului ameninţărilor, dar cu un cost care poate fi o povară economică.
Să înţelegem, în asemenea situaţie, că degradarea apei acţionează, pe termen lung, ca o bombă silenţioasă, ce provoacă pierderi dramatice şi are implicaţii incalculabile pentru evoluţia viitoare a omenirii.
Depăşirea acestei crize globale de insecuritate a apei, atât pentru om cât şi pentru biodiversitate, necesită prevenirea, mai degrabă, decât pur şi simplu compensarea ameninţărilor după ce acestea au apărut. Este mult mai eficientă prevenţia pentru a garanta calitatea celui mai preţios dar al planetei.

waterfaucetDevine tot mai limpede faptul că pentru problemele globale ale apei nu se pot oferi mereu soluţii simpliste, ieftine şi unilaterale. În acest cadru, se simte nevoia unei abordări atotcuprinzătoare, cauzale, care să aibă în centru formarea şi însuşirea atitudinii de cooperare în domeniul apei, fiind şi motivul pentru care Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut abordarea aceasta.
Ne confruntăm cu multe provocări în protejarea resurselor preţioase de apă, acum şi în viitor, iar promovarea şi diseminarea problematicii actuale ale apei, la nivel global, regional şi local, poate să ducă la un management eficient.
Apa, cu certitudine, îi uneşte pe toţi oamenii de pe globul pământesc, din toate timpurile.

Cu gânduri frumoase,
prof. Viorel Marin

Liceul Teoretic “Șerban Vodă”, Slănic, Prahova

Surse fotografii: http://sciblogs.co.nz/waiology/2013/03/22/happy-world-water-day/

http://aboutproximity.com/tag/world-water-day/

http://bluelivingideas.com/2009/08/16/documentary-world-water/

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress