Apa și ocupațiile umane

Ziua Internațională a Apei este un prilej de a promova progresele științifice, politice și economice din domeniul resurselor de apă, dar și un moment de întâlnire a specialiștilor și studenților hidrologi. Celebrată în toată lumea pe data de 22 Martie a fiecărui an, Ziua Internațională a Apei aduce în centrul atenției demersurile și cunoștințele legate de calitatea resurselor și de nivelul consumului de apă, datorită caracterului multilateral al dezbaterilor susținute de reprezentanți ai multor instituții implicate în gestionarea resurselor de apă (școli, universități, ministere, institute, utilizatori privați etc).

Și anul acesta, în România, Ziua Mondială a Apei va fi marcată de o serie de evenimente organizate de către mai multe instituții de profil din București sau din provincie. Doar câteva dintre aceste instituții sunt:

  • Administrația Bazinală de Apă Jiu, cu tema ”Apa și activitățile umane
  • Adminsitrația Bazinală de Apă Someș-Tisa
  • Facultatea de Geografie a Universității din București
  • Administrația Națională Apele Române, în parteneriat cu Parlamentul României, simpozionul ”Zilei Mondiale a Apei
  • Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai, Conferința ”Aerul și Apa – componente ale Mediului”

Toate aceste manifestări au ca scop aducerea în atenția specialiștilor și a publicului larg necesitatea conservării într-o stare calitativă și într-o cantitate suficientă pentru o dezvoltare durabilă a resurselor de apă. De asemenea, în timpul dezbaterilor ce vor avea loc, participanții vor încerca să răspundă la câteva întrebări cheie care guvernează prezentul și viitorul resurselor de apă și ale societății:

  • Care este nivelul nostru de conștientizare al problemelor generate de cererea din ce în ce mai mare de apă?
  • Poate schimba o calitate superioară a apei viața angajaților și mijloacele de trai ale acestora?
  • Care sunt pârghiile de reducere a risipei apei folosite în mijloacele de producție?
  • Cum putem atrage mai mulți tineri înspre meseriile din domeniul managementului resurselor de apă?

Water Day

Aflată deja la al 24-lea an de celebrare, Ziua Mondială a Apei va încerca să apropie în aceste zile angajații administrațiilor bazinale de apă de nevoile curente ale cetățeanului. Astfel, în urma dezbaterilor, se va evidenția rolul pe care proiectele și activitățile desfășurate de administrațiile bazinale de apă îl au asupra oamenilor. Totodată, va fi vizată armonizarea intereselor cetățeanului pentru un consum de apă de calitate și pentru protecția mediilor acvatice cu obiectivele naționale și europene din domeniul apei.

Dacă deja ați adoptat obiceiuri sănătoase prin care protejați resursele de apă sau daca aveți deja în plan să includeți aceste preocupări în viața de zi cu zi, vă invităm să mai faceți un pas important cu ocazia Zilei Internaționale a Apei. Haideți să ne îndreptăm câteva minute gândul la toate activitățile economice care utilizează într-un fel sau altul resursele de apă și să conștientizăm unde ne aflăm noi înșine în acest lanț al ”circuitului artificial al apei”. Până la urmă, așa cum bine au afirmat reprezentanții ONU, apa este prezentă în toate activitățile noastre și, aproape inevitabil, lucrăm în diverse sectoare ce valorifică resursele de apă.

Resurse:

http://www.oltenasul.ro/a-b-a-jiu-sarbatoreste-ziua-mondiala-a-apei-2016-apa-si-activitatile-umane/

http://www.timpul.md/articol/ziua-mondiala-a-apei-32458.html

http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2015/03/22/ziua-mondiala-a-apei-09-35-48

http://www.unwater.org/

http://www.unwater.org/worldwaterday/about/en/

Despre autor
Studentă în anul II Master, specializarea Climatologie și Resurse de Apă, Facultatea de Geografie, Universitatea din București
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress