Să se-audă voci din Ghencea!

Și nu mă refer la voci de suporteri fotbaliști, ci la voci de cetățeni care își cunosc drepturile. Nu am participat niciodată la un protest. Dar voi participa mâine. Vă spun și de ce, în cele ce urmează.

Mă numesc Ioana și sunt, în ordinea importanței, următoarele: copil al lui Dumnezeu, locuitor al Terrei, fiica mamei mele și cetățean român. Și încerc să îndeplinesc cât pot de bine fiecare dintre aceste roluri.

Ca cetățean bucureștean cu cutie poștală și cont de facebook, am aflat că vecinii mei din Prelungirea Ghencea (Arrondissement 6) vor să se strângă și să protesteze. De parcă nu s-ar înțelege de la sine motivul nemulțumirii prelungiștilor-ghenceni, vi-l spun: este vorba de traficul infernal de pe această arteră, din cauza căruia, în acel moment al zilei în care trebuie să mergi la serviciu să-ți execuți îndatoririle, parcurgi o distanță care în mod normal ți-ar lua 5 minute (spre exemplu de la Șoseaua Centură către stația Brașov unde te intersectezi cu linia lui 41) în 45 de minute. Cu alte cuvinte- se stă în mașini (atât personale, cât și în autobuzele 122, 385, 105). Că e ‘de stat’. Și nu, nu m-am născut ‘cu fundul în mașină’. Dacă aș vrea să plec de acasă pe jos sau pe bicicletă pe Prelungirea Ghencea, n-am pe unde. Dacă ai fost vreodată prin zonă, știi că așa este.

Știu, mă plâng de parcă n-ar fi și alte în zone în București afectate de statul de pomană în trafic. Tu, ca locuitor al acelor zone, ce ai de gând să faci?

Mie mi s-a oferit ocazia să merg la protest, și o voi face, pentru că:

-          E dreptul meu.  (Click aici dacă nu-ți cunoști drepturile: )

-          Timpul meu este extrem de prețios pentru mine. Dacă atentezi la timpul meu și vrei să muști din el, nu am să te las! Iar dacă nu am de ales, cel puțin am să te înjur! Monstrul pe nume Trafic, lăsat de către autorități să umble prin cartier, tocmai asta face- ne mușcă din viață. Iar lipsa oricărei împotriviri din partea ta atunci când cineva își bate joc de tine înseamnă implicit ACORDUL TĂU ca el să o facă!

-          Alt motiv- același lucru de mai sus, dar înlocuiește ‘timp’ cu ‘bani’, pentru că banii înseamnă timp muncit. Nici nu e cazul să mai menționez taxele pe care le plătim la kilogram către stat. (Zici că vrei să fii un fotograf onest și îți faci PFA, te duci la ANAF și plătești la greu, nici tanti de la ghișeu nu știe exact să-ți explice de ce plătești suma aia, dar trebuie să-ți îndeplinești îndatoririle. Drepturile tale însă, n-au decât să se suie în 122 cu tine și să aștepte bară la bară, cum fac și alte drepturi cuminți.) Ah, era să uit de benzina arsă stând pe loc. Ai fi surprins :), dar și aceea costă. Iar aerul de-a lungul arterei nu este tocmai briza mării. Dacă poluanții ar fi mai vizibili, cred că cei care stau în blocurile de la stradă ar fi primii la protest. (Pe scurt- acest paragraf vorbește de calitatea vieții).

-          Atunci când vecinii tăi se unesc pentru respectarea dreptului lor, de ce să nu fii alături de ei, dreptul tău este mai special? Te simți mai nobil dacă nu te alături ‘maselor penibile’? Înseamnă că n-ai auzit de vorba aia cu ‘unde-s doi…’.  Știm să ne lăsăm manipulați în masă, acceptăm să facem parte din turmă, dar când e vorba de protest, ne speriem.

Se spune că, dacă toți oamenii de pe Terra și-ar propune să sară în același timp, ar mișca din loc planeta. Dacă toți oamenii de pe Terra ar striga în același timp, s-ar auzi până la îngeri. Pe același principiu, dar la scară mai mică, dacă toți locuitorii din zona Domnești-Ghencea- Drumul Taberei am ieși pe stradă deodată, s-ar auzi până la cei care se consideră liderii noștri.

unde-s multi, puterea creste

 

Proiectul a cărui realizare o cerem se numește, foarte simpatic, Penetrație Prelungirea Ghencea –Domnesti. Cu o căutare rapidă pe Google vei afla mai multe despre lista de bunătăți (pod peste Centură, lărgire șosea, trotuar, pistă de biclă) pe care mai bine i le-am cere lui Moș Crăciun. El, săracu’, ni le-ar fi adus demult, dar s-au angajat alții să o facă. Iar noi stăm după ei.

Dacă mi-ești vecin și nu ești nici tu indiferent la modul în care autoritățile își bat joc de tine, ne vedem mâine (sâmbătă, 18 octombrie) la protest. La 11:00, în față la Ansamblul Rezidențial Primăvara.

“Ioa, vă duceți degeaba. Oricum n-o să vă bage nimeni în seamă.” Nu contează, măcar știu că spun ce aveam de spus. CLICK aici pentru pagina de facebook a Initiativei Prelungirea- Ghencea.

You’ve got the words to change a nation but you’re biting your tongue.

sdfsd

Despre autor
Doctorand la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, anul III
3 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Sunt deja cativa ani de cand Primaria Municipiului Bucuresti si Guvernul Romaniei doar promit ca vor rezolva problema. Imi este teama ca pana la alegerile locale din 2016 proiectele de largire a străzii si demararea lucrărilor la Soseaua de Centura vor ramane inghetate.

    • Nu stiu ce zicala sa invoc- ‘De ce ti-e frica nu scapi’ sau ‘Speranta moare ultima.’ Parca o prefer pe a doua…

  2. NOI CETATENII NASCUTI-CRESCUTI IN ZONA CENTURII DOMNESTI SI CARORA AUTORITATILE STATULUI NE-AU ELIBERAT AUTORIZATII DE CONSTRUCTIE INTRE ANII 2006-2009; DESI ACESTE AUTORITATI STIAU DE ACEST PROIECT MEGALOMAN DE PASAJ GIRATRIU SUSPENDAT PESTE CENTURA DOMNESTI INCA DIN ANII 2006-2009CEREM CA ACWST PROIECT DE PASAJ SA FIE MODIFICAT CU UN ALT PROIECT MAI SIMPLU FARA GIRATIE CARE S-AR REALIZA MULT MAI RAPID CU COSTURI MULT MAI MICI FATA SA NECESITE ATAT DE MULTE EXPROPRIERI (DEMOLARI DE CASE) CONSTRUITE CU FOARTE MARI EFORTURI FINANCIARE SI CU FOARTE MULTA MUNCA ;OARE DE CE TREBUIE SA PLATIM NOI CETATENII DE BUNA CRDINTA PLATITORI DE TAXE SI IMPOZITE CARE NE-AM CONSTRUIT CASE NOI CU ACTE IN REGULA CU DEMOLAREA CASELOR;CHIAR TRAIM IN TARA LUI DOREL CONTRUCTIA ACESTUI PASAJ NU V-A FLUIDIZA TRAFICUL IN ZONA PRELUGIREA GHENCEA PTR. CA CELE MAI MARI BLOCAJE SUNT IN ZONA INTERSECTIEI CU CARTIERUL LATIN ;IN ZONA INTERSECTIEI CU VALEA OLTULUI SI IN ZONA INTERSECTIEI CU STR. BRASOV,MONITORIZA-TI ACESTE TREI INTERSECTII DIMINEATA DUPA ORA 7 SI SEARA DUPA ORA 17,30 CA SA VA CONVINGE-TI DE CE ACEST PASAJ MEGALOMAN NU AR FI EFICIENT PTR. ZONA PRELUNGIREA GHENCEA.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress