TOP 10 – Cele mai impresionante filme cu mesaj eco

De cele mai multe ori, căutăm să vizionăm filme care transmit un mesaj puternic și reusesc să ne pună pe gânduri la sfârșit, să ne motiveze, să ne inspire, filme din care să mai învățăm câte o lecție de viață. De-a lungul timpului au fost realizate nenumărate topuri ale celor mai bune filme, împărțite pe categorii, precum acțiune, dramă, comedie, dragoste etc.

Vă propun (atât celor mari, cât și celor mici) un top al filmelor care prezintă lecții importante referitoare la respectarea mediului înconjurător, care scot în evidență dezastrele și dezechilibrele naturale, în raport cu activitățile umane care le declanșază.


1. Wall-E

Este anul 2700, iar Pământul este acoperit de gunoaie, ca urmare a secolelor de consumerism nesăbuit. Oamenii au plecat de pe Terra lăsând în urmă o armată de mici roboţi a căror sarcină este să facă planeta iarăşi locuibilă. În urma unei erori de programare, singurul robot activ este micul Wall-E. El se îndrăgosteşte de Eve, un robot trimis de oameni pentru a vedea cum evoluează operaţiunile pe Terra. Wall-E are un singur vis, să-şi afle un cămin în Univers. Se va transforma el în realitate?
Filmul surprinde povestea unei umanităţi care îşi pierde identitatea şi echilibrul, dar care, cu ajutorul celor doi eroi, Wall-e şi Eve, reuşeşte să îşi regăsească valorile de sine şi să revină acasă pentru a-şi îndrepta erorile şi a salva Terra.

Vezi trailer

2. La belle Verte

Un film francez excelent, în care societatea modernă industrială este vazută ca fiind un nivel primitiv de evoluție al societăților.
Milla vine pe Pământ de pe o altă planetă pe Terra, unde începe o aventură pe cinste, reușind să îi deconecteze de la “realitate” pe cei cu care intră in contact. Toată povestea este imbracată in mult umor și e plină de adevaruri importante.
Filmul reprezintă un tablou al unui mod de viață ideal, pe care e bine să-l menținem în atenția noastră, pentru a-l materializa ca realitate pe planeta Pământ peste câțiva ani. La Belle Verte (Frumoasa Planeta Verde) este o metaforă, în nota comică, a unei vieți simple, desprinse pentru totdeauna de nocivitatea industrialismului, într-o simplitate plină de profunzime și într-o dragoste adevarată față de tot ce înseamnă viața.

3. Happy Feet

Pinguini care dansează?! Întocmai despre asta este vorba. Printre cântece și pași de dans, în acest film se strecoară totuși câteva lecții importante despre modul în care pescuitul comercial excesiv și poluarea au pus in pericol Antarctica și locuitorii ei.

4. The 11th Hour

Ceasul al 11-lea este un documentar prezentat ca un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice. Filmul vine ca o continuare la „An Inconvenient Truth“ al laureatului cu Premiul Nobel pentru Pace, Al Gore.
Documentarul prezintă pericolele ce planează asupra ecosistemelor planetei: încălzirea globală, despădurirera, dispariția multor specii de plante și animale sau amenințarea habitatelor din oceane. Sunt propuse posibile rezolvări la toate aceste probleme, făcându-se apel la acțiuni salvatoare, prin regândirea și redimensionarea activităților umane, prin tehnologie, responsabilitate socială și conservare. Politicieni, oameni de stiință și militanți ecologiști propun un alt tip de viitor pentru oameni, în care ei să nu tindă spre dominarea celorlalte forme de viață, ci să traiască în armonie și respect cu acestea.

Vezi trailer

5. An Inconvenient Truth

Documentarul reprezintă o dovadă impresionantă a cruciadei ținute de un singur om, fostul vice-președinte american Al Gore, în ceea ce privește tentativa de a a-i face pe oameni să conștientizeze pericolul pe care îl reprezintă încălzirea globală și măsurile iminente ce se impun pentru diminuarea catastrofei. Umanitatea, subliniază Gore, stă pe o bombă cu ceas și, dacă majoritatea oamenilor de știinta au dreptate, în 10 ani pământul va fi martorul celui mai mare proces de distrugere de până acum, furtunile, secetele și epidemiile întreținând un lanț mortal, ce va duce în cele din urmă la dispariția vieții de pe Terra.


Vezi trailer

6. Ice Age 2: The Meltdown

Aventura plină de peripeții a celor patru prieteni din Epoca de Gheață – Manny, Sid, Diego si Scrat – continuă în peisajul devenit mai puțin ostil datorită dezghețului.
Toate animalele se bucură de revenirea la o viață normală. Astfel, Manny se gândește ca ar fi timpul să-și întemeieze o familie, numai că nimeni n-a mai văzut un alt mamut de foarte multă vreme. Manny ajunge să creadă că este ultimul mamut în viață, până când o întâlnește pe Ellie, unica femelă mamut de pe pământ. Singura problemă este ca cei doi nu se pot suferi unul pe celălalt.
Manny, Sid si Diego descopera că încălzirea climei si dezghețul care a urmat, ridică o problema serioasă: apele dezlănțuite amenință să inunde întreaga vale.

                                                                                                                                                                             Vezi trailer

7. If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front

Un documentar care iţi oferă şansa să vezi o lume la care puţini au acces. Lumea eco-teroriştilor responsabili pentru unele dintre cele mai importante acte de terorism din SUA comise în numele naturii. ELF (Earth Liberation Front – Frontul Eliberării Terrei) este considerată una dintre cele mai importante organizaţii teroriste de pe teritoriul american. Documentarul îţi oferă şansa să vezi cum se desfaşoară un astfel de atentat, dar şi cum sunt prinşi de către FBI vinovaţii. Ai şansa să vezi povestea atât din punctul de vedere al “teroriştilor” cât şi din punctul de vedere al anchetatorilor.

8. Dr. Seuss’ The Lorax
Filmul prezintă o aventură comică şi emoţionantă, care aduce în prim plan importanţa păstrării unui echilibru între natură şi progres.  Lorax este simpatica creatură a pădurii care înfruntă orice oprelişti pentru a proteja copacii şi animalele.

9. FernGully: The Last Rainforest

Poveștile animate “FernGully” îi învață pe spectatori despre conservarea speciilor și despre pericolul reprezentat de poluare sau mâncarea tip fast-food.
Magia si aventura sălășluiesc in FernGully, o pădure tropicală spectaculoasă, unde un liliac pe nume Batty, al cărui radar nu mai funcționează, se alatură Crystei, lui Pips și băieților Beetle, pentru a salva lumea lor fantastică din calea nemernicului Hexxus.
Neluând in considerare avertismentele prietenilor săi, Crysta, o curioasă zână a copacilor, explorează lumea de dincolo de FernGully. Ea îl descoperă pe Zak, o ființă umană reală care contribuie la distrugerea pădurii tropicale.
Odată ce Zak vede frumusețea si magia din pădurea FernGully, decide să o salveze, dar poate fi prea târziu. Diabolicul Hexxus vrea să distrugă tot tărâmul FernGully.

10. Flow: For Love of Water

Apa este resursa ce stă la baza existenței vieții și este necesară fiecărei ființe. Documentarul Flow prezintă cauzele care conduc la diminuarea resurselor de apă dulce ale planetei, punându-se accent pe lăcomia oamenilor.

Vezi trailer

Ce alte filme cu mesaj eco credeți că ar merita adăugate în această listă? Care dintre ele v-a impresionat cel mai mult?

Surse info: www.cinemagia.ro

                           www.imdb.com

Sursă foto: www.gfi.com

Articol realizat de Nicoleta Tane

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
4 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Foarte interesant articolul. Vin cu o recomandare: ”A Turtle’s Tale: Sammy’s Adventures”.

  2. Va multumim pentru recomandari ! De asemenea, cei mici ar indragi cu siguranta si urmatoarele filme: “Artic Tale”, “Over the hedge”, “Free Willy”.

  3. “If a tree falls” este chiar interesant. Preferam un top 10 cu documentare, nu Wall-E dar pentru ca ai inclus povestea ELF iti zic felicitari :)

    Recomand: Garbage Warrior – un review gasesti aici, scris chiar azi stefanpetrutiu.wordpress.com

    Waste = Food

    Wasteland

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress