Să dăm o roată de ajutor! Sau…

S.O.S. Salvează Recicleta ! Avem nevoie de ajutorul vostru pentru a menţine recicleta pe roţi!

RECICLETA este un proiect ViitorPlus, primul proiect neutru în carbon din România, care are ca scop colectarea deşeurilor de hârtie din birouri, dar şi a PET-urilor, spre a fi reciclate. Proiectul a fost iniţiat de ViitorPlus în septembrie 2009.

Transportul hârtiei se face într-un mod inedit, fiind asigurat de cargo-biciclete, unice în România, care nu produc emisii de gaze nocive oamenilor şi naturii şi care sunt conduse de persoane defavorizate, cărora li se asigură astfel un loc de muncă. Hârtia colectată se depozitează temporar într-o remorcă, iar aceasta, când se umple (cu aproximativ 2 tone de hârtie), este golită de reprezentanţii depozitului de colectare. Emisiile CO2 generate sunt compensate prin plantare de copaci, în proiectul “Adopta un copac!“.

Cargo-bicicletele sunt conduse de două persoane defavorizate, cu venituri mici si familii numeroase, cărora li se asigură astfel un loc de muncă. Până în prezent, au fost reciclate peste 115 tone de hârtie. Zonele din care Recicleta colectează hârtie sunt: Floreasca, Dorobanţi, Aviatorilor, Victoriei, Kiseleff, Ion Mihalache, Caşin, Piaţa Presei Libere.

Toate cantităţile mici de hârtie, generate de firme, ar ajunge la groapa de gunoi, deoarece nu sunt atractive pentru colectorii specializaţi – un transport pentru cantităţi de hârtie mai mici de 800 – 1.000 kg nefiind viabil economic.

Este îngrijorător faptul că un român a ajuns să producă anual circa 382 kilograme de deşeuri menajere, dar doar 1 % din întreaga cantitate este reciclată, ceea ce plasează România pe ultimele locuri din zona Uniunii (conform Eurostat – Biroului de Statistică al Comunităţii Europene).

Este importantă crearea unei infrastructuri care să permită o colectare selectivă a deşeurilor, viabilă economic, nepoluatoare, iar proiectul Recicleta este un astfel de exemplu.

Cele două persoane angajate pentru a conduce cargo-bicicletele au probleme sociale şi se află în programul de prevenire a abandonului familial desfăşurat de SOS Satele Copiilor Bucureşti.

Dacă în trecut au lucrat aproape mereu „la negru”, acum, datorită ViitorPlus, au un loc de muncă legal, stabil, care îi ajută să-şi întreţină familia şi să beneficieze de asigurare de sănătate.

Însă sursele de venit obţinute din reciclare şi contribuţia primită pentru colectare sunt insuficiente pentru a menţine Recicleta pe roţi. De aceea, dragi prieteni Greenly, Recicleta are nevoie de sprijin! Acesta poate veni sub formă de donaţii, sponsorizări, finanţări etc dar un mare ajutor îl puteţi da acestui proiect promovându-l pe paginile voastre facebook (mai multe detalii despre proiect aflaţi aici: http://www.viitorplus.ro/recicleta) sau postând acest articol-mesaj SOS, în aşa fel încât proiectul să fie cunoscut de cât mai multe persoane, din care unele cu siguranţă vor putea ajuta financiar draga noastră Recicletă (despre cum puteţi face donaţii, aflaţi mai multe accesând link-ul: http://www.viitorplus.ro/doneaza).

Dragii noştri prieteni, zilele acestea vă vom prezenta şi un filmuleţ despre acest proiect frumos, verde, cu suflet şi pe roţi! Aşa că…haideţi să fim aproape de proiectele şi oamenii care merită cu adevărat ajutorul nostru! Greenly o va face! Orice bănuţ contează, orice postare valorează mult, orice informare despre Recicleta înseamnă speranţă!

Surse fotografii:

http://www.stiupecineva.ro/2011/06/sustine-recicleta.html

http://www.iaa.ro/Articole/Stiri/Recicleta-isi-extinde-aria-de-colectare-a-deseurilor-de-hartie-in-zonele-victoriei-kiseleff-1-mai-piata-presei-si-marasti/4521.html

http://velobello.wordpress.com/2009/12/08/recicleta-prinde-aripi/

http://www.tabu.ro/recicleta-persoane-in-dificultate-colecteaza-hartie-cu-cargo-biciclete/

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress