Acum cateva zile ma duc sa imi cumpar sirop de tuse. Farmacista se pregateste sa imi puna sticluta intr-o punguta de plastic. Zic: “Nu-mi dati punguta, multumesc. Pun siropul in ghiozdan.” Mi se raspunde binevoitor: “Stai linistita! Poti sa iei punguta, ca nu trebuie sa o platesti.”…
Dintre toate deseurile menajere, cred ca plasticul ar trebui sa ne ingrijoreze cel mai mult! Pentru ca nu este biodegradabil, iar gestionarea lui deficitara va duce candva la aparitia unor munti de gunoaie. Cine a vazut filmul Wall-E poate sa-si faca o idee despre cum ar putea arata lumea daca fiecare fir de iarba ar ajunge sa fie astupat de cate un petic de plastic.
Acest proces infricosator a inceput deja! Si a inceput cu Oceanele (stiti voi, acele medii pline de viata, datorita carora Pamantul se mai numeste si Planeta Albastra…). Potrivit unor studii realizate de Greenpeace, 10% din cele aprox. 100 milioane tone de plastic produse anual ajung in oceane, iar din acestea, 80% provin din mediul terestru.
Unul dintre cele mai grave exemple de poluare cu plastic este Peticul de Gunoi din Pacific (“The Pacific Garbage Patch” sau “The Pacific Trash Vortex”), pe scurt – PGP. Acest “petic” este un fenomen alarmant ce are loc in Pacificul de Nord si consta intr-un vortex de materiale plastice de dimensiuni variate, aflate in suspensie in stratul neustonic (foarte aproape de suprafata apei). Se poate spune ca PGP este cea mai mare “groapa” de gunoi din lume. Oamenii scapa de problemele lor, trimitandu-le, cu dedicatie speciala, in locuri unde nu ii mai afecteaza. Out of sight – out of mind! Gunoaiele sunt aduse dinspre mediul terestru de catre Curentul Pacificului de Nord, iar curentii de suprafata, produsi de actiunea vantului, antreneaza aceste particule catre centrul spiralei, prinzandu-le intr-o “capcana” din care nu mai pot iesi. Peticul are o suprafata aproximativ dubla fata de statul Texas (wikipedia.org).
Prin ce este acest vortex de plasticaraie periculos pentru mediu? Sunt multe probleme, hai sa le scriu cu liniuta, in speranta ca ma veti urmari cu atentie:
- dezechilibre in lanturile trofice: plasticul este maruntit de catre actiunea apei, iar particulele mici rezultate sunt foarte usor de confundat cu reprezentantii planctonului! Animale precum Phoebastria nigripes (o specie de albatros) sau testoasele de mare mor in urma ingerarii unor obiecte de plastic. In urma analizarii unor astfel de cadavre, s-au gasit capace de la PET-uri, bucatele de baloane, componente de la brichete.
- capcane infricosatoare (Ce moarte o fi asta? Eu una ma cutremur…): multe specii mor incalcite in plase de pescuit sau ghemuri de guta aruncate iresponsabil (si Apostolii lui Iisus au fost pescari, dar ne-am cam indepartat de vremurile acelea). Sa nu mai vorbim de pungi. Pungile sunt la ordinea zilei. Delfinii poarta coliere cu “Thanks for shopping with us”…
(Apropo: DE CE se ambaleaza fructele de pomelo INDIVIDUAL, in acel atragator dres de plastic cu gaurele? Poate ma lamureste si pe mine cineva!)
Cercetarile arata ca peste un milion de pasari marine si o suta de mii de mamifere marine si testoase mor anual din cauza poluarii cu plastic (UNEP, 2006).
- „burete toxic”: particulele din coloana de apa de la suprafata sunt fotodegradate (evident, cu ajutorul luminii), devenind din ce in ce mai mici (pana la nivel molecular). Aceste substante toxice (de tipul bisfenol A, PCB-uri si derivati ai polistirenului- wikipedia.org) sunt apoi consumate de catre plancton, devenind astfel componenta a lantului trofic (substante care se bioacumuleaza si pot ajunge chiar la tine in farfurie, daca mananci peste oceanic).
- Transport gratuit pentru organismele care “merg la ocazie”: deseurile de dimensiuni mai mari, care plutesc (de tipul recipientelor – PET-uri, galetuse etc.) pot favoriza transportul organismelor cu caracter invaziv (“ocean hitch-hikers”) catre alte habitate, distrugand echilibrul.
PGP este un mare depozit de indiferenta, nesimtire si pur egoism, o povara ce chinuie vietati spectaculoase – marine si inaripate deopotriva. Oamenii trebuie sa stie ca plasticul nu este o resursa cu care sa ne jucam.
Sa revenim la punguta din farmacie. De ce sa nu o iau? Vei spune ca punguta asta nu va ajunge tocmai in Pacific. Ce s-ar putea intampla cu ea? S-ar putea:
- sa ajunga la Glina
- sa ajunga in Marea Neagra (odata cu multele noastre pacate spalate de ploi si scurse in mare)
- sa ajunga intr-un colet la finul meu Aurică din Canada, si din orasul lui poate in Pacific
- sa o reciclez
- sa nu o iau (pe principiul no trading – no production!)
“- Va multumesc, dar totusi voi pune sticla cu sirop in ghiozdan!”
Bibliografie
- Pentru a vedea o aplicatie interesanta, click aici, si apoi click pe Garbage: Ocean Debris
- UNEP (United Nations Environment Programme), Regional Seas Report and Studies, Ecosystems and Biodiversity in Deep Waters and High Seas No. 17, 2006
- Wikipedia.org
- Greenpeace.org
Pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre !
B13
12/01/2012
Plastic, plastic si iar plastic….e sufocant, chiar trebuie facut ceva in privinta lui !
BTW un post foarte reusit ioana !
Ioana Stoicescu
12/01/2012
Iti multumesc pentru apreciere, Edi! Din pacate, ne-ar trebui o sita uriasa pentru a repara Peticul de gunoi din Pacific. Se pare insa ca au aparut si alte astfel de vortexuri de gunoaie, unul dintre ele terorizand acum si Atlanticul! (conform National Geographic) :(
Dan
12/01/2012
Problema pe care ai pus-o este una foarte actuala.
Din pacate, sunt multe persoane care nu constientizeaza faptul ca avem un impact important asupra mediului inconjurator chiar si printr-o simpla punga aruncata la intamplare sau prin tigara aruncata din masina la semafor.
In timp ce curentul Eco incepe sa fie “la moda” in occident, noi facem de abia primii pasi catre minimizarea efortului la care supunem mediul inconjurator. Trebuie sa ne dam seama ca putem influenta mediul, nu doar local ci chiar la scara globala.
Pentru educatia noastra ecologica astfel de articole sunt benefice. Astfel de informatii, dar si imaginile reale si in acelasi timp tulburatoare, ne pot ajuta sa ne schimbam atitudinea legata de mediu si sa devenim constienti din punct de vedere ecologic.
Un pas mic pentru o lume mai curata. Felicitari.
Ioana Stoicescu
13/01/2012
Multumesc pt comentariu, Dan! Apreciez ca ai citit articolul! Ai dreptate, in Romania mai sunt multe de facut pentru a ajunge la un nivel eco rezonabil. Provocarea este faptul ca totul pleaca de la educatie… Daca nu cunosti, nu intelegi, iar daca nu intelegi, nu iti pasa. Sarcina noastra, celor de la Greenly, este tocmai aceasta, de a aduce un plus de informatie privind ceea ce ne inconjoara. Inca o data, multumesc mult pt apreciere si pt ca esti o persoana cu comportament Green :)
Nania
21/01/2012
De 3-4 ani strang gunoiul selectiv, de 3-4 ani ma impiedic de sacii de plastic sau de carton pe balcon (acolo le tin), si nu mai pot reveni la aruncarea gunoiului neselectat… am incercat sa “trisez” din comoditate si m-am simtit vinovata.
Nu e usor, multi prieteni rad de mine, dimineata cand te grabesti la munca fix de sacii imensi de carton si plastic nu ai chef, mai ales ca vei intarzia pt ca si golirea lor la tomberon nu e chiar usoara – trebuie sa arunci sticla cu sticla… dar cu toatea astea sunt impacata cu mine ca imi complic existenta pentru ceva in care cred :)
Ioana Stoicescu
21/01/2012
Felicitari, Nania, pentru comportamentul eco! Intr-adevar, este incomod sa strangi selectiv deseurile, in maniera impusa de sistemul de colectare romanesc (bine ca exista si acesta). Totul ar fi mai usor daca am avea obiceiurile celor din afara- in sensul ca o anumita zi a saptamanii e dedicata unei categorii de deseuri, cand se colecteaza gunoaiele din tomberonul de o anumita culoare de la fiecare gospodarie… Daca ar fi asa si la noi, nu s-ar mai uita nimeni ciudat la oamenii cu spirit eco, nu ne-am mai chinui cu sacii pe drumuri, iar membrii mai comozi ai familiei ar coopera mai usor… Pana atunci, colectam si noi asa cum putem. Tine-o tot asa, Nania, si iti multumesc ca ai citit articolul!
dany
25/05/2012
Sunt de acord cu toate aceste amanunte dar vedeti voi omul din ziua de azi nu este deacord cu aceste lucruri care ne fac intr-un fel sau altul lumea in care traim groznica.
Ioana Stoicescu
26/05/2012
Multumesc pentru comentariu, Dany! sper ca tu esti un ALTFEL de om. Nu degeaba se spune ca “SCHIMBAREA INCEPE CU TINE”. ;)