În lumea de azi, când moneda de schimb este timpul, iar spațiul s-a dilatat atât de mult încât într-o zi de lucru se parcurg de câte o persoană până la zeci de km în orașele aglomerate precum reședințele de județ sau capitala țării, au rămas încă petece de oicumenă în care oamenii nu cunosc sau ignoră graba timpului, în care o frumusețe a peisajului este admirată cu măiestrie în tihnă și reculegere, locuri în care o casă tradițională valorează mai mult decât o vilă rece și neprimitoare din cartierele protipendadei Bucureștiului sau unde câteva zile de concediu înseamnă o eternitate de momente de cumpănire asupra a ceea ce natura a clădit, iar omul nu a apucat să destrame. Aceste valori spirituale sunt gândurile satelor noastre răsfrânte prin ferestrele zăbrelite și singuratice, în unele perioade ale anului vizitate de turiștii care aleg să se remonteze în universul rural, păstrat intact în această vâltoare a globalizării.
Localitatea Soveja din județul Vrancea, situată la poalele Subcarapaților de Curbură, la o aruncătură de băț de tumultuosul râu Putna, la aproximativ 80 km NV de Municipiul Focșani, este una dintre destinațiile de vacanță ale familiilor ce preferă liniștea și aerul sănătos de munte și puterea de tămăduire sufletească a zonei, ce ascunde sub mantia bioclimatului tonifiant prețioase monumente de cult, cu arhitecturi aparte și peisaje încântătoare. Comunitatea este formată din aproximativ 2700 de locuitori, care în intervalul 1850 – 1989 au beneficiat de rezultatul dezvoltării unei mici stațiuni balneoclimaterice de importanță regională, amplasată pe locul unor izvoare naturale și a unor lăcașe religioase și de cult bine conservate de-a lungul secolelor. Din păcate, după 1989, stațiunea a decăzut foarte mult (ca multe alte stațiuni) , imaginile caselor degradate și ale peisajului necultivat prin toate valențele sale vorbind de la sine.
Pornind de la ideea că, pentru a menține comuna Soveja pe harta turistică a României, este nevoie de o strategie de revigorare a imaginii și patrimoniului ei cultural, peisagistic și arhitectural, asociația Cubicsphere, coordonată de Alexandru Matei, absolvent al facultății de Urbanism, Universitatea de Arhitectură, București, propune antropologilor, tinerilor arhitecți, agronomi, geografi, economiști, planificatori teritoriali, cercetători în istorie și turism o întrunire științifică în cadrul Workshop-ului dedicat promovării și protejării valorilor culturale și arhitecturale de o necontestată autenticitate ale comunei Soveja. Manifestarea științifică se va desfășura între 30 iulie și 4 august într-o locație a comunei mioritice, în scopul de a atrage atenția specialiștilor, clasei politice, administrației și a publicului asupra posibilităților de dezvoltare a comunei, în echilibru cu natura și cu societatea umană.
Obiectivele principale ale proiectului sunt:
1. Îmbogățirea cunoștințelor studenților referitoare la ”Regenerarea Rurală Durabilă”.
2. Realizarea/detalierea unor idei de valorificare sustenabilă a oportunităților locale, având ca bază de pornire studiul și propunerea integrată de dezvoltare, realizate în perioada 2010-2011, de către un grup independent de profesioniști.
3. Expunerea lucrărilor realizate de studenți în cadrul comunei.
4. Promovarea comunei Soveja la nivel național și internațional prin prezentarea valorilor și oportunităților locale existente, prin implicarea activă și directă a locuitorilor și a altor actori locali interesați.1
Totodată, proiectul, care se dorește a fi continuat și după încheierea celor câteva zile de lucru efectiv asupra problemei, va aborda și principii și idei de valorificare sustenabilă a zonei montane Soveja, utilizând ca bază un studiu-soluție de dezvoltare integrată, din perioada 2010-2011. Acest lucru va fi susținut de o amplă dezbatere asupra situației actuale a mediului rural din România și asupra posibilităților de regenerare durabilă a acestuia.
Întâlnirea dintre diversele domenii și generații de specialiști și tineri cercetători din cadrul worksopului urmărește învățarea continuă, prin provocarea studenților de a se implica în discuțiile privitoare la modul cum o localitate cu un potențial turistic enorm și cu o tradiție ce s-a menținut nealterată de secole, precum este Soveja, poate fi branduită și poate intra în circuitul turistic național.
Conceput sub forma unei școli de vară, reuniunea pluridisciplinară își propune să implice direct comunitatea locală și să creeze astfel cadrul potrivit unei complexe dezbateri asupra transformărilor mediului rural din România în ultimii 60 de ani.
În ciuda faptului că localitatea Soveja trece prin momente cruciale în dezvoltarea sa, marcate profund de lipsa unei susțineri economice, reamenajări ale principalelor sale obiective de patromoniu, proiectul ”Refresh Soveja” are ca țintă finală elaborarea unui plan strategic de intervenție în direcția promovării dezvoltării durabile a comunei și a sustenabilității unor forme variate de turism, precum și în sensul ridicării calității vieții în spațiul analizat.
Studenții sau doctoranzii care doresc să participe la workshop și să contribuie prin munca și viziunea lor la revigorarea peisajului etnocultural și geografic al comunei Soveja sunt invitați să se înscrie prin trimiterea CV-ului și a unei scrisori de motivație, de maximum o pagină, la adresa refresh.soveja@gmail.com, până pe 9 Iulie 2012, sau să acceseze site-ul http://cubicsphere-urbanplanning.cabanova.com/#/refresh-soveja-2012 pentru mai multe detalii.
Comuna Soveja este doar un exemplu căruia i s-a acordat o atenție mai mare deocamdată, dar, prin rezultatul proiectului de Regenerare Rurală și Durabilă, se vor deschide și alte portițe de promovare mai eficientă a altor zone rurale de o valoare inestimabilă, ce stau încă ascunse de ochii investitorilor și ai turiștilor. Pentru geografii care doresc să se înscrie, participarea la acest workshop poate fi o ocazie unică de a aduce mulțumiri Parintelui Geografiei Românești, Simion Mehedinți, a cărui casă memorială se află în această localitate.
Referințe:
- http://cubicsphere-urbanplanning.cabanova.com/#/refresh-soveja-2012
- http://www.cjvrancea.ro/media/Istorie-4/pagina-3
- http://www.carpati.org/jurnal/tinutul_vrancei_-_zona_soveja_-_toamna_2009-_continuare_si_rezervatia_tisitei/1808
- http://www.turist-in-romania.ro/vrancea/obiective/obiectiveculturale.htm
Moroșanu Gabriela Adina
Anul II, Facultatea de Geografie