Studenții masterului Evaluarea Integrată a Stării Mediului – la pas în capitala europeană Bruxelles

Începutul anului 2019 a însemnat perioada în care studenții masteranzi ai Universității din București (EISM și PMDD) au luat la pas orașul Bruxelles. Derulată între 22-28 februarie 2019, practica profesională ”Instituții europene și rolul lor în promovarea politicilor comunitare din domeniul protecției mediului” a propus un program foarte instructiv celor 54 de studenți din centrele universitare din București, Cluj-Napoca și Constanța.

Si anul acesta, studenții de la mediu s-au reunit pentru a forma un grup de multiplicatori de opinie europeană, finanțat de către Parlamentul European prin Unitatea Vizite și Seminarii, sub îndrumarea domnului profesor Cristian Iojă care a coordonat activitățile de pe întreg parcursul practicii.

Devenită deja tradiție, această practică a constituit  pentru studenți dobândirea unor noi cunoștințe în domeniul protecției mediului și legislației în vigoare. Informațiile au fost receptate în mod direct de la reprezentanții Parlamentului European, Consiliului Uniunii Europene și Comisiei Europene. Vizita de anul acesta s-a suprapus cu momentul în care România deține președinția Consiliului Uniunii Europene și a constituit un avantaj, deoarece studenții au avut parte de informații suplimentare pe tot parcursul vizitei.

În vizită la Consiliul European; Foto: Tătaru Teodora

În vizită la Consiliul European; Foto: Tătaru Teodora

În cadrul vizitelor, s-au discutat problemele actuale de mediu din Uniunea Europeană și s-au propus alternative pentru ameliorarea lor. Ne-am bucurat să vedem că România ocupă o poziție demnă în cadrul structurilor politice europene și că reprezentanții României la Bruxelles sunt persoane bine pregătite din punct de vedere profesional.

Parlamentul European; Foto: Tătaru Teodora

Parlamentul European; Foto: Tătaru Teodora

Pe lângă vizitele la instituțiile europene, programul practicii a însemnat și incursiuni în orașele Bruges, Oostende, Anvers și Luxemburg.

 Bruges; Foto: Stoia Larissa

Bruges; Foto: Stoia Larissa
Oostende; Foto: Stoia Larissa

Oostende; Foto: Stoia Larissa

Am rămas plăcut surprinși de diversitatea culturală pe care o oferă aceste centre urbane și de locurile pe care le poți admira. Am observat că Belgia, în general, promovează o politică de mediu sustenabilă, întrucât am zărit numeroase turbine eoliene, centre de colectare selectivă a deșeurilor, autovehicule electrice și spații verzi foarte bine întreținute. De altfel, belgienii susțin un mod de viață sănătos prin promovarea mersului cu bicicleta.

Această practică a însemnat o oportunitate uriașă pentru dezvoltarea profesională și culturală a studenților și sperăm că proiectul să continue și în alte ediții viitoare.

Puteți viziona filmul practicii aici https://www.youtube.com/watch?v=hxrleJ0dACY#EISM #PracticaBruxelles

Articol realizat de Larissa Stoia, anul II Master EISM, Facultatea de Geografie

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress