Si iarna putem fi mai eco

Iata ca in sezonul acesta iarna si-a spus cuvantul, creand greutati de neimaginat pentru multi dintre locuitorii Romaniei. Daca pentru unii a fost prilej de schi si distractii noi, pentru altii, insa temperaturile scazute si cantitatile mari de zapada depuse intr-un interval atat de scurt a insemnat lupta pentru viata. Oricum ar fi, cert este ca in ultimele doua saptamani multi dintre noi am avut de infruntat obstacole, insa probleme avem si din alt punct de vedere…

Cu toate ca vedeti totul alb de neaua proaspata, dedesubt zac mormanele de gunoaie care se vor ivi abia dupa dezghet, aducandu-ne aminte ca trebuie sa mai mergem la un Let’s do it!. Insa nici asta nu ar fi problema cea mare. Ceea ce este ingrijorator este scaderea calitatii aerului din zonele locuite, cauzate, conform statisticilor,  de cresterea cantitatilor de emisii in aer cu fiecare zi de ger. Nevoia de caldura duce la un consum ridicat de resurse pentru intretinerea arderilor. Astfel se ard cantitati mai mari de lemn (ce duc la emisii de pulberi in suspensie mai mici de 10 microni [PM10]), de gaze (emisii de monoxid de carbon [CO] de la centralele de bloc), de carbuni, pacura (poluare cu dioxid de sulf [SO2], oxizi de azot [NOx], CO, de la Centralele Electro-Termice de langa orase) sau de benzina si motorina (NOx, CO, de la autovehicule).

La toate acestea de adauga si inversiunile termice, cand un strat de aer rece ramane blocat sub un strat de aer cald. Acest fenomen meteorologic apare frecvent in regiunile continentale, favorizand in perimetrele urbane stagnarea poluantilor emisi in atmosfera, transportul si dispersia acestora fiind blocate de stratul de aer cald de deasupra.

Prin urmare poluarea din mediile urbane, mai ales, poate fi amplificata de sezonul rece ducand la scaderea calitatii aerului. Ce se poate face? Foarte putin in acest sens, caci nu poti sa ceri omului sa consume mai putine gaze, sau mai putine lemne. Destul ca situatia financiara precara din Romania ne obliga nu de putine ori sa facem economii. Si atunci singurul lucru care ne ramane de facut este sa diminuam emisiile provenite de la autovehicule. Cum? Simplu, prin alegerea mijloacelor de transport in comun. In felul acesta vom evita si aglomerarea orasului cu cozi interminabile de masini, claxoane si nervi si in acelasi timp vom acorda sansa autoritatilor locale sa isi faca treaba si sa dezapezeasca in timp util orasul. Pana la urma nici o plimbare prin aerul rece si zapada pufoasa nu e rea, caci mai facem un pic de miscare si mai scapam de sedentarismul specific sezonului de iarna.

Intrebare: oare unde e mai bine pe timp de iarna la sat sau la oras? Eu cred ca e greu de raspuns…

Sursa foto: www.google.ro [autobuze] [om in zapada] [blocaj] [CET]

Dragii nostri cititori, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre.

Despre autor
Specialist în conservare și protecția mediului
4 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Pro transport în comun! Apropo de beneficiile acestuia sub raport spațial: http://media.treehugger.com/assets/images/2011/10/amount-of-space-required-cars-bus-bicycles-poster-image43.jpg

    • Multumesc pentru interventie Cezar!

  2. Felicitäri, Bogdan! Articolele scrise sînt deosebit de interesante si utile! Tot asa mai departe!
    Mult succes si entuziasm în toate activitätile!

    Salutäri din Spania de la

    Maria Tofan

    • Multumesc pentru aprecieri! Ma bucur sa aud ca cititi articolele noastre si ca mesajul nostru ajunge dincolo de granite …

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress