Povestea ascunsa din ciocolata organica

A fost odata ca niciodata o bobita de … cacao !

Considerata pentru mult timp o adevarata binecuvantare din partea zeilor, ciocolata are ca origini vremurile magice ale olmecilor si maiasilor, pe cand cultivarea arborilor de cacao reprezenta un adevarat cult.

Puterile terapeutice ale boabelor de cacao au fost intuite de Cristofor Columb, care le-a descoperit si valoarea comerciala, aducandu-le in Europa. De la migdale banesti (cum le numea iezuitul Pedro Martyre) la ciocolata zilelor noastre a fost insa cale lunga. Multe dintre retetele timpurii de ciocolata au aceleasi ingrediente, cele mai apreciate fiind ardeiul iute, cuisoarele englezesti, vanilie, un tip de piper negru, petale de flori si alune.

Cu toate ca primele indicii ale utilizarii ciocolatei apar in Italia, elvetienii pot fi considerati pe buna dreptate veritabilii inventatori ai ciocolatei. Un numar mare de cofetari elvetieni invatasera meserie in Italia, in adevarate centre ale ciocolateriei.

Ciocolata conventionala NU este CIOCOLATA !

Gustul pe care majoritatea oamenilor il asociaza cu ciocolata nu este de fapt un gust de ciocolata. Este gustul de mirodenii, zahar, lapte, vanilie si alte ingrediente din ciocolata. Ciocolata conventionala este foarte procesata, facuta cu foarte putine boabe de cacao, dar cu mult zahar rafinat, lapte, arome artificiale, material de umplutura si uleiuri vegetale. Toti acesti aditivi sunt mult mai ieftini decat boabele de cacao.

Cele mai multe ciocolate sunt facute din unt de cacao (grasime din boabele de cacao), pudra de cacao (reziduuri ramase de la presarea boabele de cacao) si lichior de ciocolata.

Ciocolata conventionala in comparatie cu ciocolata organica este un adevarat cosmar pentru mediu. Pentru arborii de cacao cultivati conventional, se utilizeaza pesticide in cantitati foarte mari. Unele rapoarte de mediu mentioneaza cacaoa conventionala in fruntea ingredientelor alimentare, in ceea ce priveste cantitatea de pesticide absorbite.

Ciocolata organica – handmade cu ingrediente BIO si FAIRTRADE

Popularitatea ciocolatei organice a sporit vertiginos in ultimii ani. Desi disponibilitatea a crescut, ciocolata organica este considerata in continuare un fel de specialitate.

Ciocolata ecologica este creata folosind boabe de cacao care nu au suferit din cauza pesticidelor agricole pulverizate – de cele mai multe ori ele provin din comertul echitabil.

Ciocolata contine peste 300 de componente chimice, inclusiv stimulente minore, cum ar fi cafeina si teobromina, care pot schimba starea de spirit.

Fenolii din ciocolata sunt recunoscuti pentru intarirea sistemului imunitar, reducerea riscului de cancer si pentru beneficiile aduse inimii (scaderea tensiunii arteriale, imbunatatirea fluxului sanguin).

Flavonoidele din cacaoa organica stimuleaza vasele de sange si produc oxidul nitric (ajuta la relaxarea muschilor netezi ai vaselor de sange). Acesta contine, de asemenea, feniletilamina, substanta pe care creierul o produce atunci cand ne simtim fericiti sau indragostiti.

Cum se degusta ciocolata?

Ca si vinul, ciocolata se degusta cu toate simturile de care dispuneti. Vazul, auzul, gustul si atingerea trebuie sa fie active si implicate complet in procesul degustarii, pentru ca aromele sa inunde simturile, iar savoarea sa fie desavarsita. In momentul in care degustati ciocolata, trebuie sa fiti atenti la o serie de detalii:

  • Ciocolata trebuie sa fie foarte fina, aspectul acesteia – sa fie stralucitor, iar culoarea, cat mai apropiata de cea a mahonului.
  • Mirosul ciocolatei nu trebuie sa fie prea dulceag, pentru ca savoarea sa se apropie de perfectiune. Ciocolata trebuie sa fie crocanta, iar in momentul in care este rupta, sa scoata un sunet scurt si distinct. Daca este prea uscata, vor sari aschii din ea, iar daca este prea uleioasa, se va rupe greu.
  • Ciocolata cu un continut mai mare de unt de cacao trebuie sa fie fina, nu grunjoasa si sa se topeasca in gura.
  • Savoarea ciocolatei se dezvaluie treptat, in timp ce este degustata.
  • Gustul de baza este cel amarui, cu o nuanta usor acida, dulce, cu o tenta fina de acru si cu o urma imperceptibila de sare, care pune in valoare aromele de cacao, ananas, banana, vanilie si scortisoara din compozitie.
  • Ciocolata se degusta intotdeauna pe stomacul gol, la temperatura camerei (19-25 grade Celsius).

Secretul ciocolatei organice

  • Secretul ciocolatei sta in recoltarea boabelor de cacao, ce au nevoie de mare grija si cunoastere atunci cand sunt culese. Ele reprezinta o sursa bogata de antioxidanti si minerale.
  • Semintele transformate in pudra de cacao si mai apoi in ciocolata, sunt culese cu mana de familiile de fermieri partenere.
  • Unt, cacao, zahar brun si metode traditionale de prelucrare a ciocolatei. O transformare lenta ce dureaza pana la 48 de ore, de sase ori mai mult decat de obicei.
  • Aroma ciocolatei este intregita de ingrediente delicioase oferite de natura.
  • Am citit ca ciocolata neagra are putere antioxidanta mai mare decat vinul rosu si detine o cantitate mai mare de flavonoide decat ceaiul verde – foarte interesant !

Curiozitati din lumea arborilor de cacao:

  • Arborele de cacao (Theobroma cacao) este un arbore vesnic verde, care creste pana la 8 metri. Theobroma in limba greaca semnifica bautura zeilor
  • Un arbore de cacao poate avea pana la 100 000 de flori micute. La 5 – 7 luni dupa inflorire fructele sunt coapte.
  • Brune, portocalii si mai apoi de un rosu intens, fructele adapostesc pana la 500 g de seminte (intre 30-60 bucati pe care noi le numim boabe de cacao). Boabele, care sunt de fapt semintele, se gasesc in pastai mari (pana la 30 cm lungime).
  • Semintele din fructele de cacao foarte coapte inmuguresc daca nu sunt culese la momentul potrivit

Articol realizat de Elena Valentina Saulescu, Shop Manager, Napati.ro 

Surse date si fotografii:

www.aboutorganics.co.uk/organic_food_drink/organic-chocolate.htm

www.greenliving.about.com/od/…/Organic-Chocolate-Fair-Trade-Chocolate.htm

www.organicfooddirectory.com.au/organic-food/…/organic-chocolate.html

www.streetdirectory.com/food…/why_choose_organic_chocolate.html

http://www.ciocolaterie.ro/

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
1 pingback on this post
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress