Nu o spunem noi, o spun cercetătorii din diverse colţuri ale lumii
Grupul de Activităţi pentru Mediu, o organizaţie de control din SUA, estimează că doar 11% din cele aproximativ 10.500 de ingrediente obişnuite ale produselor de îngrijire personală au fost testate. Imaginaţi-vă o mamă care îşi îmbăiază copilul într-o baie cu spumă. Copiilor le place să se bălăcească printre balonaşe de săpun, aşa că o baie cu spumă este modalitatea ideală pentru a încuraja copilul să facă baie. Dar câte mame sunt conştiente de faptul că spumantul de baie conţine dietanolamina, trietanolamina si monoetanolamina. Aceste trei substanţe când se combină cu nitriţi produc nitrozamine, precum NDEA (N-nitrozodietanolamina), o substanţă foarte cancerigenă, care afectează în mod special rinichii şi care este foarte uşor absorbită de către piele, mai ales de către pielea sensibilă a copiilor.
Potrivit unui studiu realizat în 2012 de cercetătorii companiei Biosen, din Marea Britanie, femeile folosesc, în medie, 13 produse cosmetice zilnic. Toate aceste produse conţin în total peste 515 substanţe chimice. Cele mai “bogate” în chimicale sunt parfumurile. Acestea sunt realizate dintr-un cocktail de peste 250 de ingrediente, potrivit studiului, unele ajungând chiar şi până la 400 de ingrediente. Rujul conţine aproximativ 33 de ingrediente, loţiunea de corp 32, mascara 29, iar cea mai “curată” gamă de produse, crema de mâini, conţine in medie 11 ingrediente.
“Înfrumuseţarea s-a schimbat radical în ultimii ani. Noile produse minune conţin tot mai multe chimicale pentru a avea rezultate mai bune, ceea ce înseamnă că femeile sunt supuse unui risc care creşte constant”, a declarat Charlotte Smith, reprezentant Biosen.
În plus, produsele cosmetice conţin şi substanţe chimice care duc la dependenţă. Dacă nu le mai folosiţi, pielea devine iritată şi mai uscată decât înainte de folosire. Fabricanţii de produse cosmetice se asigură astfel că veţi folosi produsele lor toată viaţa.
Pentru tot mai multe persoane, biocosmetica pare să fie răspunsul: o “cosmetică vie”, după traducerea liberă promovată de adepţii mişcării, traducere venită de la sensul cuvântului “bios” din limba greacă – “viaţă”. Este acea cosmetică bazată exclusiv pe ingrediente naturale, obţinute prin procedee mecanice.
Biocosmeticele au în componenţă ingrediente de provenienţă vegetală, substanţe extrase din flori, rădăcini de plante sau din fructe, care nu au fost tratate chimic, ori de provenienţă animală, cum ar fi mierea de albine. Conservanţii şi parfumurile sunt înlocuite cu uleiurile vegetale şi eterice. Biocosmeticele cu ingrediente de provenienţă animală sunt destinate mai ales tenului matur.
Cosmeticele şi produsele de îngrijire trebuie să respecte anumite standarde şi să aibă o certificare de specialitate pentru a fi numite organice. Astfel, plantele din care se extrag uleiurile şi esenţele utilizate într-un produs cosmetic organic sunt cultivate pe terenuri unde nu se folosesc pesticide.
O cosmetică naturală am învăţat, într-un fel, de la bunicile noastre: să ne spălăm pe cap cu infuzie din frunze de nuc sau urzică, să ne facem “măşti” pentru păr cu ou şi miere, să ne dăm cu lapte sau iaurt pe piele ca să fie hidratată, să ne spălăm cu ceai de pătlagină sau muşeţel pe faţă pentru curăţenia tenului şi lista poate continua.
Cel mai important este să ne documentam foarte bine cu privire la substanţele cu care ne tratăm corpul şi să ne transformăm din cumpărători ignoranţi, în cumpărători bine-documentaţi. De asemenea, este foarte important să ne cunoaştem caracteristicile specifice ale pielii şi să folosim exact acele produse care ni se potrivesc.
Ce am citit:
Sursa foto: http://makeupandbeauty.com/harmful-chemicals-beauty-products-safer-alternatives/
Articol realizat de Elena Valentina Gherghina Saulescu,
Manager Biorganicbubu.ro şi…proaspătă mămicuţă de fetiţă!
Magda Baidan
19/04/2013
Foarte interesant articolul! As dori sa stiu daca exista fabrici de biocosmetice in Romania si, daca da, cum isi obtin “materia prima”?