Fumatul pasiv – accept al îmbolnăvirii

Cu toate că unii dintre noi am înțeles riscurile la care ne expunem în cazul consumului de tutun, suntem în continuare „victime” ale fumatului, însă … pasiv.

Fumatul pasiv presupune inhalarea fumului de la o țigară consumată de o altă persoană, aflată în vecinătatea noastră. Lucrul acesta se întâmplă frecvent, mai ales atunci când dorim să socializăm, fie la locul de muncă, fie în localuri și tolerăm persoanele care doresc să fumeze. Problema prezintă două aspecte. Unul dintre ele este acela că nu conștientizăm pericolul, uneori și mai mare decât în cazul fumatului propriu-zis, la care suntem supuși atunci când inhalăm fumul de țigară de la fumători. Cea de-a doua problemă este că nu realizăm nici frecvența mare a întâlnirilor de acest fel, astfel încât unii dintre noi ar putea fi considerați pe bune dreptate „fumători pasivi înrăiți”.

Foto1

Se pare că în 2011, în România erau aproximativ 5 milioane de fumători , conform Studiului Global asupra Tutunului la Adulți (GATS). Aproape un sfert din populația țării!!! (considerând populația României conform ultimului recensământ la aprox. 19 mil.).

Conform unui studiu efectuat recent de către britanici, aproximativ 600.000 de oameni mor anual din cauza fumatului pasiv. S-a mai descoperit că aproape 40% dintre copii și 30% dintre adulți sunt expuși regulat fumatului pasiv.

Fumatul pasiv cauzează aproximativ 379.000 de decese din cazua bolilor de inimă, 165.000 de decese din cauza bolilor respiratorii inferioare, în jur de 36.900 de victime din cauza astmului și nu mai puțin de 21.400 din cauza cancerului pulmonar în fiecare an.

Cifrele sunt cutremurătoare, însă și mai cutremurător este faptul că oricare dintre cei care nu fumează, dar care se expune la fumul de țigară poate avea de suferit urmări grave.

De ce este nociv fumul de țigară ?

Gudronul din țigări denumește totalitatea particulelor ce conțin substanțe chimice, precum oxizi de nitrogen (NOx), acid cianhidric (HCN),  dioxid de carbon (CO2) și monoxid de carbon (CO). El mai conține benzopiren, o hidrocarbură puternic cancerigenă. Fumul de țigară conține metale periculoase, printre care se află arsen, cadmiu și plumb.  Aceste metale au, de asemenea, efect cancerigen asupra organismului. Pentru mai multe detalii urmăriți pagina.

Foto 2

Cum ne afectează sănătatea fumul de țigară?

Trebuie să știți că bolile la care suntem predispuși în cazul fumatului pasiv nu sunt mai „ușoare “ decât cele provocate de fumatul țigărilor. Să le luăm pe rând.

Femeile care fumează în timpul sarcinii riscă să dea naștere unor copii cu probleme grave de sănătate. Efectele asupra nou-născuților și asupra copiilor de până în 5 ani sunt devastatoare. În primul rând le este afectată greutatea, încă de la naștere, având sub gramajul admis. De asemenea, exista riscul decesului prematur al copilului sau chiar a pierderii sarcinii. Nici prezența fumătorilor în primii ani de viață ai copilului nu reduce mult riscurile îmbolnăvirii și sensibilizării excesive a acestuia. Dacă părinții ori rudele copilului fumează în apropierea acestuia, riscă să-i facă aproape la fel de mult rău precum dacă i-ar da să fumeze. De asemenea, crește riscul îmbolnăvirilor de tot felul (scade sistemul imunitar), dar mai ales a bronșitei acute, aceasta fiind considerată principala cauză a morții subite a unor copii în timpul somnului (blocaje respiratorii).

Foto 4

La tineri și la adulți efectele se accentuează. Astfel, fumătorii pasivi suferă mai frecvent de tulburări respiratorii. Printre acestea se numără:

  • respirație șuierătoare
  • tuse cronică
  • expectorații
  • insuficiență respiratorie
  • bronșită cronică
  • astm

 O altă consecință este diminuarea capacității fizice, exact ca și la fumători.

Foto 3

Fumul conține substanțe care favorizează apariția tumorilor maligne. Aceste substanțe nu sunt prezente numai la fumători, ci au fost detectate și în organismul fumătorilor pasivi. În plus, cu cât expunerea la fum este mai prelungită, cu atât concentrația substanțelor crește în anumite organe, în sânge, în urină.

Studiul efectelor pe care le are fumatul pasiv asupra apariției cancerului este dificil. De fapt, substanțele toxice produse prin arderea tutunului trebuie să acționeze o perioada lungă de timp înainte ca o eventuală tumoare canceroasă să fie detectată. Cercetările științifice au demonstrat că acest risc există. Cu alte cuvinte, fumatul pasiv crește riscul apariției cancerului pulmonar.

Cum ne protejează legea?

Trebuie să știți că de la 1 ianuarie 2013 a intrat în vigoare legea conform căreia în România este interzis fumatul în taxiuri, mașini de serviciu, parcurile pentru cei mici și universități. De asemenea, nu este permis fumatul în instituții publice. De anul acesta, fumatul va fi interzis și în orice spațiu închis, folosit în comun, cum ar fi mall-urile, cofetăriile, expozițiile, toate mijloacele de transport în comun (inclusiv CFR), ambulanțele etc.

În ceea ce privește restaurantele și localurile, în cazul în care nu au partajate încăperile pentru fumători și nefumători și este permis fumatul în interior, acestea nu mai au voie să permită accesul minorilor. În caz contrar, sancțiunea poate ajunge la 5000 lei.

Foto 5

Cum ne putem proteja noi?

Desigur că noi ne putem proteja cel mai bine pentru a putea preveni îmbolnăvirea ca urmare a fumatului pasiv. Așadar, dacă dorim să ne protejăm sănătatea, este bine să evitam prezența fumătorilor atunci când aceștia își aprind țigara. Eventual păstrăm o anume distanță și îi rugăm respectuos să țină țigara mai departe de noi. Foarte mulți se rușinează și nu îndrăznesc să le spună fumătorilor că se simt deranjați de fumul de țigară. TREBUIE să le atragem atenția pentru ca în primul rând cei care fumează să capete un anume “simț” și să acționeze ei în consecință, fără să mai fie nevoie să li se facă observație.

În ceea ce privește localurile sau locurile publice (mai ales în instituții și mijloacele de transport în comun), nu trebuie să ezităm să facem apel la lege !!! Aceasta îi protejează pe nefumători, iar responsabilii acelor spații cunosc acest fapt foarte bine. Însă ei mizează tocmai pe lipsa de cunoștință sau de îndrăzneală a românului de a cere să i se respecte drepturile. TREBUIE să avem curajul să spunem, să atragem atenția și chiar să reclamăm dacă situația o cere.

Rețineți doar că pentru moftul unora, nu merită să vă riscați sănătatea dumneavoastră!

Surse info: stiri.rol.ro jurnalul.ro sfatulmedicului.ro sanatate.acasa.ro

Surse foto: Foto1 Foto2 Foto 3 Foto4 Foto5

Despre autor
Specialist în conservare și protecția mediului
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress