Fructele și legumele – viață și sănătate

Fructele și legumele conțin numeroase vitamine și substanțe nutritive care întăresc organismul, cresc nivelul imunitar, previn boli și uneori chiar ajută la vindecarea acestora. Cu toate că se găsesc în supermarketuri tot timpul anului, fructele și legumele au valoare nutritivă mai mare în perioada lor de creștere, atunci cânde este și recomandat să le consumăm (fructele sezonului). Mai jos găsiți o lista cu 7 fructe și 10 legume grupate în funcție de calitățile nutritive, în speranța că văzând efectele benefice ale acestora le veți alege mai des în meniul zilnic.

1 Merele și perele
•    reduc nivelul colesterolului din sânge
•    ajută la digestie
•    conțin multe vitamine și minerale: betacaroten, vitamina C, acid folic, calciu, magneziu, iod, fosfor și potasiu
•    perele stimulează secreția hormonilor tiroidieni
•    fortifică sistemul imunitar
•    au efect antiinflamator
•    te ajută să-ți refaci forțele
•    au un ușor efect laxativ și diuretic
2 Bananele
•    sunt o sursă bogată în proteine și potasiu
•    au calități energizante importante
•    te ajută să lupți împotriva insomniei, depresiei și problemelor premenstruale
•    conțin antioxidanți, beta-caroten și vitamina C
•    conțin vitamina B6, care ajută la prevenirea bolilor de inimă și la buna funcționare a sistemului nervos
•    o hrană excelentă în perioadele de convalescență – sunt ușor de digerat și fac poftă de mâncare
•    bananele foarte coapte diminuează simptomele neplăcute provocate de diaree
3 Sfecla
•    întărește sistemul imunitar și curăță organismul de toxine
•    are un nivel ridicat de antioxidanți
•    se crede că stimulează memoria și concentrarea
•    întărește rinichii, vezica biliară și ficatul
•    previne apariția pietrelor la rinichi
•    atenuează problemele menstruale, în special anemia cauzată de ciclurile abundente
4 Fructele de pădure
•    coacăzele negre, murele, coacăzele roșii și afinele curăță sângele și ajută la circulație
•    afinele ajută la vindecarea infecțiilor renale, ale vezicii biliare și ale tractului urinar
•    coacăzele negre ajută la tratarea infecțiilor respiratorii
•    căpșunile pot să atenueze ridurile, dar și inflamațiile articulare
•    celuloza din fructele de pădure ajută digestia
•    au un bogat conținut antioxidant
•    contribuie la refacerea și sănătatea celulelor


5 Broccoli
•    mulți cercetători consideră că ajută la combaterea cancerului de intestin
•    conține sulfurafan, substanță care detoxifică organismul și previne apariția cancerului, a bolilor respiratorii și a bolilor de inimă
•    consumată de mama în timpul sarcinii, previne apariția sindromului spina-bifida, la făt
•    eliberează serotonina, o substanță existentă în creier și responsabilă de starea noastră de spirit, a cărei lipsă determină apariția depresiilor
•    menține sănătatea pielii
6 Varza
•    îndepărtează problemele stomacale și indigestia. Sucul de varză, consumat zilnic pe o perioadă mai lungă de timp, poate vindeca ulcerul stomacal
•    are efect laxativ
•    sucul de varză revigorează tenul si previne apariția acneei, în cazul persoanelor cu o piele sensibilă
•    curăță ficatul
•    întărește sistemul imunitar
7 Morcovii
•    ajută la buna funcționare a ficatului, mai ales consumați sub forma de suc
•    au un bogat conținut de betacaroten (pe care organismul îl transformă în vitamina A, folosită la întărirea sistemului imunitar)
•    protejează și fortifică atât sistemul respirator, cât și pe cel digestiv
•    ajută la întrirea dinților, oaselor și părului
•    betacarotenul are un efect curativ în cazul bolilor de piele, cum ar fi eczemele, dermatitele și acneea (sucul de morcov se bea zilnic, în amestec cu suc de măr)
•    se crede că imbunătățesc vederea, mai ales pe timpul nopții
•    reduc riscul apariției cancerului
•    conțin zaharuri naturale, care dau energie
•    măresc cantitatea de lapte, în cazul femeilor care alăptează
8 Usturoiul
•    te ajută să lupți împotriva răcelilor și a infecțiilor virale
•    ajută la curățarea ficatului
•    întărește sistemul imunitar
•    reduce hipertensiunea arterială
•    conține sulf, care inhibă dezvoltarea tumorilor
•    are proprietăți decongestionante, fiind util în cazul problemelor respiratorii
9 Fructele de mango și papaya
•    au un bogat conținut antioxidant, de betacaroten
•    întăresc sistemul imunitar
•    au un puternic efect detoxifiant
•    ajută la întărirea unghiilor
•    ajută la digestie
•    pot reduce balonarea și constipația


10 Fasolea și lintea
•    conțin fito-estrogeni sau estrogeni vegetali. Aceștia ajută la reglarea ciclului menstrual și îndepărtează simptomele neplăcute provocate de menopauză. Sunt folosite din ce in ce mai mult în terapia de substituție hormonală.
•    conțin fier, potasiu, magneziu, seleniu, calciu și acid folic
•    refac flora intestinală
•    reduc nivelul colesterolului
•    lintea conține vitamine din complexul B, care ajută la stabilizarea tensiunii arteriale
•    au efect antiinflamator, fiind utile persoanelor care suferă de artrită reumatoidă
•    cercetări recente sugerează ca reduc riscul apariției cancerului la sân și a fibromului uterin
11 Ardeii
•    au un conținut bogat în vitamina C și betacaroten (mai ales ardeii capia)
•    conțin zinc, care întărește sistemul imunitar
•    previn apariția atacurilor cerebrale și a cancerului
•    sunt energizanți
•    conțin magneziu, necesar pentru o bună funcționare a glandei suprarenale
•    contribuie la stimularea digestiei, consumarea lor fiind indicată în caz de constipație
12 Spanacul
•    conține calciu, care intărește oasele, dinții și gingiile
•    fortifică sistemul imunitar
•    previne și vindecă anemia
•    previne, ușurează și vindecă stările de constipație
•    reduce hipertensiunea
•    există o posibilă legatura între consumul spanacului și îmbunătățirea vederii
•    conține magneziu și mangan, substanțe benefice pentru persoanele care suferă de osteoartrită
13 Roșiile
•    conțin multă apă, ajutând astfel la hidratarea sistemului digestiv
•    au un conținut bogat în substanțe asociate cu un risc redus de apariție a bolilor de inimă, prevenind creșterea vâscozității sângelui
•    conțin licopen (substanță ce se găsește în roșiile gătite și care previne infertilitatea masculina și cancerul de prostată)
•    conțin toate vitaminele antioxidante, plus zinc – ajutând astfel la întărirea sistemului imunitar contra infecțiilor și reducând riscul apariției cataractei, bolilor de inima, atacurilor cerebrale și cancerului
•    reduc inflamația ficatului
14 Untișorul
•    conține vitamine antioxidante: betacaroten și vitaminele C și A; de asemenea, are un bogat conținut de zinc
•    atenuează problemele respiratorii, cum ar fi răcelile, guturaiul, sinuzita și infecțiile faringiene
•    reduce riscul apariției bolilor de inimă, atacurilor cerebrale, cataractei și cancerului
•    fierul intensifică oxigenarea sângelui și reduce anemia
•    reprezintă un antiseptic și un antibiotic natural
•    reglează tensiunea arterială și scade nivelul colesterolului din sânge
•    reduce starea de stres
•    întărește oasele, dinți, mușchii, inima și sistemul nervos
•    benefic în afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul

 

Sursa foto: foto1, foto 2, foto3, foto4

Despre autor
Specialist în conservare și protecția mediului
1 comment on this postScrie-l pe al tau!
  1. mersi ,ar fi bine ceva mai mult de scris

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress